Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

VIDEO: Jaf armat în Lacu Dulce

ieri dimineaţă, indivizi necunoscuţi au acţionat, se pare la pont, şi au spart luneta unui autoturism “Volkswagen Touareg” aflat pe strada Miron Costin, din care au furat 500.000 de lei (5 miliarde lei vechi) • maşina aparţinea patronului unei firme de distribuţie ţigări, banii furaţi provenind din încasările de peste weekend • afaceristul a pus banii în autoturism şi s-a întors în curte pentru a discuta cu o rudă (la o distanţă de aproximativ 100 de metri de maşină) • a auzit alarma, a ieşit imediat, dar banii nu mai erau, hoţii demarând în trombă cu un alt autoturism • lângă maşină, poliţiştii au găsit 3 cartuşe de armă neletală nepercutate, dovadă că nu s-a tras cu ele, însă tocul pistolului a fost folosit pentru spargerea lunetei • s-au instituit filtre în municipiu şi judeţ, poliţiştii fiind pe urmele suspecţilor de furt • ar fi  vorba de 3 persoane

 

O jumătate de milion de lei a dispărut la foc automat, dintr-un autoturism “Volkswagen Touareg” aflat pe strada Miron Costin, din cartierul Lacu Dulce. Luneta maşinii a fost spartă cu tocul unui pistol neletal, însă, din fericire, nu s-a şi tras cu arma respectivă. Trei cartuşe au fost găsite la faţa locului.

Maşina aparţinea patronului unei firme de distribuţie ţigări, banii furaţi provenind din încasările din ultimele zile. Afaceristul tocmai pusese banii în maşină, dar a mers înapoi la locuinţa părinţilor pentru o scurtă discuţie. Era foarte aproape de poartă, circa 100 metri şi a auzit alarma maşinii. Când a revenit, luneta era spartă, iar banii de negăsit. S-a dat alarma la numărul de urgenţă 112, poliţiştii mergând imediat la faţa locului.

Iniţial, martorii au spus că s-ar fi auzit şi focuri de armă. Dar poliţiştii au găsit în zonă doar 3 cartuşe de armă neletală nepercutate, dovadă că nu s-a tras. S-au instituit filtre în municipiu şi judeţ, poliţiştii fiind în alertă. Până ieri, la închiderea ediţiei, suspecţii, trei la număr potrivit unor surse, nu fuseseră depistaţi.

 

Camerele video au surprins momentul atacului

Autorii jafului armat ar putea fi prinşi în scurt timp, mai ales că poliţiştii care se ocupă de acest caz au la dispoziţie şi imagini video surprinse de camerele instalate în zona firmei. În imaginile puse la dispoziţia redactorilor se vede momentul în care doi indivizi coboară dintr-o maşină, sparg luneta maşinii, iau geanta cu bani şi apoi fug cu autoturismul. Patronul firmei prejudiciate, respectiv “Ximena Distributie” SRL, a fugit după ei, însă nu a avut şanse să îi prindă. Din nefericire, imaginile nu surprind prea bine fizionomia atacatorilor, întrucât totul este filmat de la distanţă. Nu este prima dată când firma este lăsată fără bani.

Poliţiştii au dat startul anchetei şi ne-au dat declaraţii cu privire la incidentul produs pe strada Miron Costin. După cum a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, subinspector Laura Belciugan, luni dimineaţă, poliţiştii au fost sesizaţi de către un brăilean cu privire la faptul că i-a fost sustrasă suma de 500.000 lei dintr-un autoturism, în timp ce acesta se afla parcat pe raza municipiului.

Poliţiştii efectuează în continuare cercetări în vederea identificării autorilor şi pentru depistarea acestora. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru furt”, a declarat sursa citată. La ora închiderii ediţiei, nu se ştia dacă hoţii au reuşit să fugă de pe raza judeţului Brăila sau dacă stau ascunşi pe undeva prin zonă. 

Redactorii au stat de vorbă şi cu patronul firmei respective, Jan Sterescu, acesta relatându-ne cum s-a întâmplat nefericitul eveniment care l-a lăsat fără încasările de peste weekend. Bărbatul ne-a spus că a mai avut probleme la firmă, fiind vorba tot despre sustragerea unor sume de bani. Acum însă, bărbatul speră ca cei care i-au luat importanta sumă de bani să fie prinşi cât mai repede de poliţişti. “Am fost dimineaţă pe la 8.55 la firmă, se vede şi pe cameră ora. Am mers apoi să iau banii, nu îi mai ţineam la firmă pentru că am mai avut un eveniment cu ani în urmă. Am pus sacoşa cu bani în autoturismul parcat pe strada unde este firma, erau 510.000 lei. Erau încasările din ultimele zile, vineri, sâmbătă, duminică. Am mers la tatăl meu pentru a discuta ceva, eram la aproximativ 100 de metri distanţă, când am auzit că a pornit alarma. Am ieşit repede la maşină şi am văzut că luneta este spartă, iar banii nu mai erau. Era o maşină care a pornit imediat de pe loc, am fugit după ea, însă nu am putut să o ajung din urmă, eu eram pe jos. În momentul când eu am coborât din maşina mea, am văzut în zonă un jeep maroniu aşa, cu număr de Tulcea. Nu ştiu dacă era autoturismul hoţilor. Pe camere se vede. Oricum au văzut şi vecinii, că au ieşit repede afară când au auzit alarma de la maşină”, ne-a spus patronul firmei. Administrator al societăţii este chiar soţia bărbatului, care ne-a confirmat şi ea cele relatate.

 

Încă o pagubă de jumătate de miliard de lei vechi la “Ximena”

În urmă cu doi ani, brăileanul Alexandru-Octavian Stoian, în vârstă de 33 de ani, a fost pus sub acuzaţie şi trimis în judecată. Potrivit procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, în perioada 30 mai – 8 iunie 2015, “inculpatul şi-a însuşit produse în valoare de 35.109,61 lei, precum şi sumele de bani 6.020, respectiv 9.561,59 lei”, aparţinând SC “Ximena Distribuţie” SRL Brăila. Potrivit raportului de expertiză contabilă judiciară efectuat în cauză, prejudiciul total cauzat de autorul delapidării era de 50.691,20 lei.

Alexandru Stoian a fost angajat cu contract de muncă la SC “Ximena Distribuţie” SRL Brăila (firmă care se ocupa cu livrarea produselor din tutun, alcool şi cafea) începând cu data de 5 mai 2015. În calitate de director de vânzări, brăileanul urma să se ocupe, printre altele, de înlocuirea agenţilor de vânzări pe perioada concediilor sau a zilelor libere. La o săptămână de la angajare, preciza procurorul de caz, Stoian l-a înlocuit pe un agent de vânzări şi a preluat stocul de marfă existent în autoturismul în care-şi desfăşurase acesta activitatea, folosinţa autoturismului şi portofoliul de clienţi. “În seara zilei de 30 mai 2015, ajungând la sediul societăţii după ce G.C.A., casier, plecase la domiciliu, din suma încasată în cursul zilei, respectiv 6.712,32 lei, inculpatul şi-a însuşit suma de 6.020 lei, anunţând-o telefonic pe administratora firmei că sora sa suferise un accident vascular cerebral şi că are nevoie de bani, urmând să-i restituie în perioada următoare (…)”, preciza procurorul.

Situaţia s-a repetat pe data de 6 iunie 2015, când Stoian a încasat de la clienţii societăţii suma de 9.561,59 lei. A predat paznicului numai actele aferente, iar banii i-a băgat în propriul buznar. Potrivit anchetatorilor, Stoian a scris pe monetarul întocmit următoarele: “îi aduc duminică după-amiaza. Nu v-am sunat că era ora 23.00. Vă explic mâine, când vin”. A doua zi, administratora SC “Ximena Distribuţie” SRL a încercat să-l contacteze telefonic pe inculpat, însă nu a reuşit. Stoian a venit apoi la firmă şi i-a spus că a avut un deces în familie şi că banii îi fuseseră necesari ca să aducă persoana decedată în ţară, din Austria. Numai că şefa a aflat că nu era vorba despre niciun deces în familia angajatului său. Alexandru-Octavian Stoian nu s-a mai prezentat apoi la locul de muncă, administratora societăţii sesizând Parchetul. Deşi a fost citat de nenumărate ori, Stoian nu a mai putut fi audiat, oamenii legii aflând ulterior că este plecat din ţară. El a fost trimis în judecată.

Anul trecut, în luna martie, Judecătoria Brăila l-a condamnat pe Stoian la o pedeapsă de 8 luni închisoare, fiind dispusă amânarea aplicării pedepsei.

 

 

COAUTOR ARTICOL: Categorie articol: 

Comentarii