Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Deversări “porceşti” în Dunăre

• din conducta de evacuare a “Complexului de Creştere a Porcilor Tichileşti” SRL curge în Dunăre mizeria nefiltrată provenită de la cele 35.000 de animale • deşi este dotată cu staţie de epurare, unitatea de la Tichileşti nu o foloseşte la capacitate, deversând dejecţiile direct în fluviu • Garda de Mediu a făcut plângere penală la adresa fermei de porci • la fel a procedat şi Sistemul de Gospodărire a Apelor, care a aplicat şi amenzi în valoare de 40.000 lei • potrivit Gărzii de Mediu Brăila, Complexul de Porci de la Tichileşti funcţionează fără autorizaţie, iar până la 31 ianuarie 2018 ar trebui să îşi lichideze întreg efectivul de animale şi să închidă porţile • la Registrul Comerţului, ca asociat unic figurează Sorin Caruz, iar ca împuternicit administratorul Georgel Voicu • patronatul refuză să îşi spună punctul de vedere

 

Dejecţiile celor câteva zeci de mii de animale din halele Complexului de Creştere a Porcilor Tichileşti sunt deversate direct în Dunăre, fără niciun respect faţă de legile de protecţie a mediului şi faţă de sănătatea publică. Dovadă că se întâmplă acest lucru stă un scurt film care ne-a fost trimis la redacţie de un cetăţean indignat. În urmă cu câteva zile, persoana respectivă trecea pe Dunăre cu o barcă şi a simţit de la o poştă un miros respingător de bălegar. Apropiindu-se de locul unde se face deversarea, a observat conducta din care se scurg în fluviu dejecţiile. “Nu e prima dată când se întâmplă acest lucru”, ne-a transmis autorul filmuleţului.

Cotidianul nostru a solicitat un punct de vedere de la Garda de Mediu referitor la acest aspect, iar conducerea acestei instituţii a confirmat faptul că SC “Complexul de Creştere a Porcilor Tichileşti” SRL şi-a făcut un obicei din a deversa în Dunăre dejecţii nefiltrate, provenite de la halele unde sunt crescute animalele. Potrivit răspunsului oficial primit în scris de la Comisariatul Judeţean Brăila al Gărzii Naţionale de Mediu, s-au efectuat două controale succesive la ferma de porci de la Tichileşti, la sfârşitul lunii noiembrie, ca urmare a unor sesizări ce conţineau înregistrări video cu deversările făcute în fluviu.

“În urma verificărilor efectuate în zilele de 24 şi 25 noiembrie, au fost încheiate acte de control prin care s-au stabilit următoarele măsuri: 1. Se interzice deversarea în fluviul Dunărea de ape uzate neepurate din cadrul fermei de creştere a porcilor Tichileşti; 2. Respectarea Programului de lichidare a efectivului de animale solicitat de Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Judeţean Brăila, conform Procesului Verbal nr. 354/28.11.2016, cu termen de închidere 31.01.2018, aşa cum a fost comunicat la Comisia Europeană; 3. Degajarea tuturor paturilor de deshidratare şi ecologizarea terenului adiacent afectat de nămolul scurs din paturi; 4. Efectuarea reparaţiilor în regim de urgenţă a echipamentelor din staţia de pompare ape uzate către bazinul de omogenizare; 5. Se vor asigura în permanenţă cantităţi suficiente de reactivi utilizaţi în procesul de epurare a apelor uzate.

Menţionăm faptul că, în urma informării transmise de Comisariatul Judeţean Brăila al Gărzii de Mediu, în data de 29 noiembrie, reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul General au înaintat plângere penală, în conformitate cu Legea Apelor nr. 107/1996, art. 92, alin.1. De asemenea, vă comunicăm că, în perioada următoare, vor fi întreprinse controale inopinate la SC «Complexul de Creştere a Porcilor Tichileşti» SRL, în vederea verificării modului de îndeplinire a măsurilor stabilite prin actele de control încheiate de GNM CJ Brăila, iar în condiţiile nerespectării acestor măsuri se vor aplica prevederile legale în domeniu”, se precizează în comunicatul semnat de Carmen Tudorache, comisarul şef al Gărzii de Mediu Brăila.

Complexul de Porci de la Tichileşti deţine o staţie de epurare reabilitată în urmă cu câţiva ani, pe care, se pare, însă, că nu o foloseşte la adevărata capacitate, din moment ce comisarii de mediu solicită insistent ca să se asigure în permanenţă cantităţi suficiente de reactivi utilizaţi în procesul de epurare. De asemenea, din răspunsul Gărzii de Mediu reiese că inclusiv terenul din jurul staţiei de epurare, respectiv a paturilor de deshidratare, a fost afectat de substanţe poluante, cum ar fi nămolul scurs din acele instalaţii.

Un alt amănunt interesant este acela că, până la sfârşitul lunii ianuarie 2018, deci peste circa 40 de zile, tot efectivul de porci din cadrul fermei trebuie lichidat, astfel încât unitatea să îşi înceteze funcţionarea. De altfel, după cum ne-au explicat reprezentanţii Gărzii de Mediu, la ora actuală “Complexul de Creştere a Porcilor Tichileşti” funcţionează fără autorizaţie, deci ilegal. Asta în contextul în care, încă din 2014, Garda de Mediu a emis o dispoziţie de suspendare a activităţii, deoarece unităţii respective îi lipsea autorizaţia de gospodărire a apelor, implicit autorizaţia integrată de mediu. Complexul de Porci a contestat în instanţă dispoziţia Gărzii de Mediu, iar procesul a durat aproape doi ani. Verdictul final a venit în 2016, când judecătorii au respins contestaţia, menţinând decizia Gărzii de Mediu. Astfel, din 2016 şi până în prezent, la sfârşitul lui 2017, ferma de porci de la Tichileşti a funcţionat fără autorizaţie de mediu, refuzând să îşi suspende activitatea, aşa cum au stabilit comisarii Gărzii de Mediu.

 

Sistemul de Gospodărire a Apelor a aplicat mai multe amenzi, toate contestate

Faptul că SC “Complexul de Creştere a Porcilor Tichileşti” SRL funcţionează fără autorizaţie ne-a fost confirmat şi de conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila. Directorul Adrian Turiac ne-a informat că autorizaţia de gospodărire a apelor a fost retrasă în urmă cu câţiva ani, din cauza unor datorii acumulate către SGA.

La fel ca şi Garda de Mediu, şi SGA a monitorizat în ultima perioadă deversările de dejecţii provenite de la ferma de porci. “La sfârşitul lunii noiembrie, cei de la Complexul de Porci Tichileşti ne-au trimis o notificare prin care ne înştiinţau că nu mai au soluţii şi reactivi pentru staţia de epurare şi că e posibilă o poluare a Dunării. După acea notificare, a urmat o serie de controale făcute în comun cu Garda de Mediu, dar şi o monitorizare a conductei de evacuare prin care curge materie neepurată. De două ori pe săptămână, colectăm probe la 10 metri în aval de conductă, 10 metri în amonte, precum şi la 7 kilometri distanţă, în zona prizei de apă de la Chiscani, de unde se alimentează populaţia Brăilei. În aval de conducta de deversare se observă o creştere a concentraţiei de substanţe chimice şi bacteriologice, iar în secţia de la priza de apă nu sunt schimbări importante, deoarece Dunărea are capacitate mare de regenerare, având în prezent şi un debit destul de crescut. Rezultatul analizelor a fost trimis către Garda de Mediu, Prefectură, Compania de Utilităţi Publice şi Poliţie. Instituţia noastră a făcut plângere penală împotriva Complexului de Porci Tichileşti, aplicând totodată o amendă de 40.000 lei. De altfel, unitatea respectivă a mai fost sancţionată de două ori în acest an, cu 80.000 lei şi 40.000 lei, dar amenzile în cauză au fost contestate”, ne-a declarat directorul SGA Brăila.

 

Poliţia anchetează

La rândul său, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila ne-a confirmat că există o anchetă în curs, pentru poluarea Dunării. “La nivelul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul inspectoratului se află în lucru un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de continuare a activităţii care a cauzat poluarea, după dispunerea încetării acestei activităţi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. După finalizarea cercetărilor, dosarul va fi înaintat unităţii de parchet menţionate, cu propunere legală”, ne-a comunicat subinspector de poliţie Laura Dan, ofiţerul de relaţii publice al IPJ Brăila.

 

Patronii nu au vrut declaraţii

Reporterii “Obiectiv” au încercat să obţină un punct de vedere şi de la conducerea “Complexului de Creştere a Porcilor Tichileşti” SRL. Marţi, 19 decembrie, ne-am deplasat la faţa locului şi am încercat să vorbim cu administratorul Georgel Voicu. Când a aflat despre ce este vorba, acesta ne-a spus că mai întâi trebuie să ceară permisiunea “patronilor”. După ce a dat un telefon, administratorul Voicu a revenit în birou şi ne-a transmis că nu poate face nicio declaraţie. Singurul lucru pe care l-am aflat de la acesta este că, la ora actuală, în fermă se află circa 35.000 de porci.

În ceea ce priveşte patronajul “Complexului de Creştere a Porcilor” SRL Tichileşti, la Registrul Comerţului este trecut ca asociat unic Sorin Caruz, iar ca împuternicit Georgel Voicu. Contactat telefonic de un reporter “Obiectiv”, omul de afaceri brăilean Gheorghe Caruz, cel care a fost la un moment dat preşedintele Patronatului Cărnii de Porc din România, ne-a transmis că el nu mai are nicio legătură cu ferma de porci de la Tichileşti.

Locuitorii comunei Tichileşti se plâng de mirosul puternic de bălegar care invadează periodic localitatea. “E nenorocire, nici nu putem să deschidem geamurile din cauza mirosului. Vara, mai ales, e sub orice critică. Câteodată miroase mai tare, altădată mai puţin. Probabil când pornesc ventilatoarele care aerisesc halele, atunci este mirosul cel mai puternic. Dar cui să ne plângem, că dacă mă duc şi fac reclamaţie nu mă bagă nimeni în seamă!”, ne-a spus Marian Lefter, a cărui casă se află la marginea comunei Tichileşti, pe latura dinspre ferma de porci.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro