Mergi la conţinutul principal

VIDEO: “Aruncat” din propria casă, pentru 2.000 de euro

ieri, un bărbat care locuieşte pe “Fundătura Fortificaţiei”, în municipiu, a ajuns să fie scos în stradă, cu tot cu bunurile din casă • un executor judecătoresc a venit la locuinţa omului, cu tot cu jandarmi, pentru a pune în executare un ordin de evacuare • totuşi, proprietarul casei, Trişcaş Ionel, a contestat  actul de evacuare, la instanţă, însă nimeni nu a mai aşteptat ca acesta să se judece • casa omului a fost scoasă la licitaţie de banca unde a fost făcut un credit, suma rămasă de plătit fiind de doar 2.000 de euro • locuinţa în care bărbatul a investit ani buni şi în care stă cu cei doi fii, căsătoriţi, plus doi copii minori, nu mai poate fi locuită de familia în cauză

 

Situaţie critică pentru un brăilean care a fost efectiv “aruncat”, cu tot cu familie, în stradă. Modul în care s-a făcut executarea nu este totuşi legală, cel puţin din unele puncte de vedere, pe care chiar cel scos din locuinţă le-a menţionat.

Ieri, Ionel Trişcaş, care locuieşte pe str. “Fundătura Fortificaţiei”, la numărul 9, a fost evacuat din locuinţă, în baza unei datorii către bancă de numai 2.000 de euro. A fost anunţat de executor că va fi dat afară şi, în scurt timp, acest lucru chiar s-a întâmplat, fără vreo înţelegere. Casa brăileanului, care are totuşi 4 camere şi este trecută în acte cu două, a fost scoasă la licitaţie iar cumpărătorul a venit şi a dat “ruşinoasa” sumă de 56.000 lei.

Bărbatul care nu mai are acum unde locui era ieri la domiciliul său, fostul, şi privea cu durere cum îi sunt scoase lucrurile din casă. Celor doi fii nici nu le spusese despre nenorocirea care s-a abătut asupra lor, în speranţa că va găsi înţelegere şi va rezolva problema. Nu a fost însă aşa.

Ionel Trişcaş ne-a spus că nu s-a gândit vreodată că va ajunge într-o astfel de situaţie, mai ales că a fost întotdeauna un om de bună credinţă. El susţine că în cazul său este vorba despre o grabă nejustificată a executorului, probabil în legătură cu cel care a obţinut, prin licitaţie, casa respectivă. “Am contractat un credit în 2005, am plătit ca un om sănătos la minte până în 2014. M-am împiedicat un pic atunci, nu am plătit timp de un an, am fost dat la executor, am mai avut de plătit până la sfârşitul contractului 9.600 de euro, am plătit 7.200 euro, mai aveam o diferenţă de 2.000 de euro. Între timp a venit cineva, un ofertant, a oferit un preţ pentru această casă, este casă cu mansardă, dar este evaluată ca fiind fără mansardă. Eu când am luat creditul, în 2005, am făcut o mansardă, este adevărat fără autorizaţie, dar casa este cu 4 camere, iar contractul de vânzare în adjudecarea licitaţiei este cu două camere.

Am contestat în justiţie şi procesul verbal de adjudecare, şi procesul verbal al licitaţiei, şi executarea la evacuare, nu ştiu acum ce se întâmplă.

Executorul a venit, cu tot cu jandarmi, deşi pe rol sunt înregistrate atât cererea de suspendare a executării, cât şi adjudecarea, în pofida a toate aceste cereri, am ajuns să fiu dat afară din casă. Nu este normal să se dea o decizie definitivă a instanţei!?”, ne-a relatat brăileanul evacuat.

El a mai explicat că, iniţial, creditul a fost de 12.000 de euro, iar până în 2014 a achitat 16.000 euro şi a mai rămas suma de 9.600 euro. Din aceşti 9.600, brăileanul în cauză a achitat o mare parte, adică 80% din suma totală, şi, cu toate acestea, s-a decis executarea silită. “Dar sunt multe lucruri în neregulă, pe care eu le-am invocat în cereri  la instanţă, unde sper să mi se dea dreptate. În schimb executorul se grăbeşte şi nu vrea să lase să se hotărască în instanţă dacă are d-lui dreptate sau eu. Este vorba despre Caraman Cosmin, executor de la Galaţi. Şi acum mă scoate în stradă!. În casa asta locuiesc eu, doi copii ai mei, două nurori, doi nepoţi în vârstă de sub 4 ani. Din păcate,  la momentul când au venit nu eram acasă, nici eu, nu era niciunul dintre noi acasă. Am venit eu între timp, m-a contactat telefonic că este la poartă. Am solicitat o amânare, de o lună. Executorul crede că are dreptate, eu susţin că nu are, dar totuşi îmi scoate lucrurile în stradă. Instanţa dacă este lăsată să analizeze lucrurile depuse la dosar, cu siguranţă îmi va da dreptate mie”.

 

Fals în evaluarea locuinţei

Ionel Trişcaş a mai vorbit şi de modul în care s-a făcut evaluarea locuinţei, adică a venit evaluatorul, a făcut poze de afară, şi a trecut că este casă cu două camere, fără a ţine cont de mansardă. “A trecut în acte că este cu două camere, văzând şi mansarda. După părerea mea aici este un fals. Şi pentru a începe executarea ar fi trebuit să vină executorul acasă, însă m-a chemat la birou şi m-a pus să semnez un proces verbal, pentru licitaţie, fără să vină acasă să vadă despre ce este vorba. Casa într-adevăr are mansarda făcută fără autorizaţie, nu am ştiut, mă rog nu am dat importanţă. Dar este o casă cu 4 camere, nu cu 2 camere, are toate condiţiile, cu beci făcut, cu băi, cu instalaţii”.

Chiar dacă i-a fost scoasă locuinţa la licitaţie, în baza unui rest de datorie, bărbatul susţine că nu banca este vinovată, ci oamenii care lucrează acolo, pe care îi acuză de răutate. “Calitatea oamenilor care lucrează la bancă lasă de dorit. Eu nu mă aşteptam ca oamenii să facă aşa ceva, întotdeauna am vorbit cu ei la telefon, nu am vorbit urât, mereu am fost calm, am crezut în oameni. Am achitat totuşi 80% din suma rămasă, cei 9.600 euro, ultima parte. Nu am crezut că se ajunge aici. Casa a fost cumpărată, s-a organizat licitaţie, în data de 10 aprilie, chiar înainte de Paşti. Bine hârtiile s-au făcut de aşa natură, la a treia licitaţie, a venit unul, a oferit banii. La preţul de 56.000 lei. Nu mai vorbesc de modul cum s-a făcut evaluarea. Nu reclam decât un fals al evaluatorului, cu acceptul executorului, adică totuşi casa este cu 4 camere şi este trecută cu două, la preţul menţionat. Faptul că în contractul de vânzare pe care îl scrie executorul sau notarul, se va scrie că este casă cu două camere, este un fals, casa este cu patru camere. Este adevărat că eu suport consecinţele pentru faptul că această mansardă este făcută fără autorizaţie, dar este construită şi a costat bani. Dar acum sunt scos în stradă, deşi, repet, am contestaţii depuse la absolut toate documentele trimise de executor”.

Bărbatul dat afară din casă susţine că a mai cerut o amânare a executării, însă nu a găsit înţelegere nici la executor, nici la persoana care a cumpărat locuinţa, în urma licitaţiei. Redactorii noştru au încercat să obţină un punct de vedere şi din partea executorului, însă acesta a refuzat să discute cu noi şi ne-a spus că nu avem voie în incinta locuinţei.

Totuşi, vecinii îl vorbesc numai de bine pe Ionel Trişcaş. O familie care locuieşte pe aceeaşi stradă ne-a spus că acea casă era una bătrânească, adică nu avea nimic, şi totul a fost ridicat şi suportat financiar din banii brăileanului care acum este nevoit să stea pe stradă. “El a muncit aici ani de zile, nu este normal să îl dea afară, în acest mod.” Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro