Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Viceprimarul din Şuţeşti, acuzat că a tăiat cu toporul piciorul unei vaci

• animalul ar fi intrat pe terenul din incinta fostului C.A.P., care aparţine acum viceprimarului, iar acest lucru l-ar fi deranjat pe ales • după ce ar fi gonit vaca de pe terenul lui, i-ar fi tăiat piciorul cu un topor, acuză sătenii • deşi medicii veterinari au încercat să o salveze, într-un final bovina a fost dusă la abator şi sacrificată • poliţiştii au deschis dosar penal pentru rănirea sau schingiuirea animalelor

 

Caz de o cruzime ieşită din comun, în localitatea brăileană Şuţeşti. Joi seară, o vacă s-a ales cu piciorul drept din spate tăiat, pentru că ar fi intrat pe un teren privat. Atât proprietarul animalului, cât şi cei de la Protecţia Animalelor îl suspectează pe viceprimarul comunei, proprietarul terenului din incinta fostului C.A.P. Bovina ar fi mai intrat pe acest teren, iar viceprimarul l-ar fi ameninţat pe stăpânul animalului că o va omorî. Cazul a intrat şi în atenţia Poliţiei.

Aurel Păsculescu, om simplu de la ţară, a rămas fără vacă, după ce animalul s-a ales cu unul dintre picioare tăiat cu un topor, joi seară. După 24 de ore în care bovina nu s-a mişcat deloc şi la sfatul medicului veterinar, Aurel a dus vaca la abator. Acum, omul vrea dreptate, iar vinovatul să plătească. Cel suspectat de cruzime este chiar viceprimarul localităţii, căci el ar fi proprietarul terenului lângă care a fost găsit animalul schingiuit. “O vecină a adus vacile de pe câmp, pentru că fata mea a întârziat, a avut ore după amiază. Vecina a băgat animalele pe un loc unde-şi ţine vicele utilajele, iar poarta era deschisă, mi-au zis oamenii. Vaca mea a luat-o pe lângă gard şi dacă a văzut poarta deschisă, a intrat. A venit un vecin la mine şi mi-a zis că vaca mea sângerează, lângă terenul vicelui. Când m-am dus, am găsit animalul cu piciorul din dreapta spate tăiat. Am chemat poliţia. A fost astăzi (luni -n.r.) şi domnul avocat, am făcut plângere penală şi acum aştept. Mie să-mi cumpere animal, pentru că vaca era sănătoasă. De ce i-a tăiat piciorul? Animalul avea vreo 5 ani”, ne-a spus, necăjit, Aurel Păsculescu. Bărbatul ne-a mai povestit că a încercat să stea de vorbă cu viceprimarul, să se înţeleagă, însă în momentul în care ar fi încercat să-l abordeze, alesul i-ar fi vorbit urât. “Am vrut să mă duc să vorbesc omeneşte cu el, cu viceprimarul, dar m-a făcut în tot felul, că am pesta porcină, să nu mă apropii de poarta lui, că suntem nenorociţi, să ne ducem la mama dracului, că «n-ai ce-mi face, că nu era în curtea mea». El a dat animalul afară de pe terenul lui şi imediat i-a tăiat piciorul, pentru că am găsit-o lângă terenul lui. Ca să nu pice pe locul lui, de-aia a făcut aşa. Altă posibilitate ca animalul să ajungă aşa în locul ăla nu există, mai ales că animalul nu putea să se ridice de jos. Omul care lucrează la el mi-a zis că era poarta deschisă, iar viceprimarul s-a luat de el că de ce nu-şi ţine gura, ce treabă el? Să se astâmpere că şi el are vacă. Am fost ameninţat că dacă îmi prinde vaca mi-o omoară. Vaca a mai intrat o dată pe terenul lui şi a mâncat tain, m-am oferit să-i plătesc, dar să nu-mi omoare animalul. M-a făcut de râs, m-a făcut în tot felul”, a adăugat localnicul.

 

Dosar penal deschis la IPJ Brăila

Roxana Ştefănescu, din partea Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, ne-a declarat că deja a fost depusă o sesizare la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila şi aşteaptă să fie luate măsuri conform legii 205/2004 care prevede că provocarea de suferinţe fizice şi psihice prin orice mijloace se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. “În comuna Şuţeşti, judeţul Brăila, viceprimarul localităţii a tăiat picioarele unei vaci cu toporul. Vaca s-a dus prin apropierea terenului acestui viceprimar. Scăpând din grija persoanei care o aducea acasă, a ajuns în preajma terenului deţinut de viceprimar. Viceprimarul, în momentul în care a văzut vaca pe terenul lui, a luat un topor şi s-a dus şi i-a tăiat picioarele. Da, da, sigur e viceprimarul. Proprietarii animalului au semnalat cazul Protecţiei Animalelor, iar noi am făcut mai departe sesizare către IPJ, pentru că nu o să rămână aşa. Cazul nu o să rămână neverificat şi nesancţionat, chiar dacă dânsul este viceprimar. Nu are voie să facă aşa ceva! Vaca a fost preluată deja de un abator, pentru că nu a mai putut fi salvată”, ne-a explicat Roxana Ştefănescu.

De la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila ni s-a transmis că există un dosar penal deschis pentru această întâmplare de la Şuţeşti. “La data de 26.10, la ora 11.00, Poliţia Oraşului Ianca a fost sesizată telefonic de către P. A., cu privire la faptul că pe 25.10, în jurul orei 18.00, o persoană necunoscută i-a rupt piciorul drept din partea din spate unei bovine pe care o deţine în proprietate şi care se afla la păscut în incinta fostului CAP din comuna Şuţeşti. Cu ocazia deplasării la faţa locului, poliţiştii au constatat că cele sesizate se confirmă şi animalul era în imposibilitatea de a se deplasa. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru rănirea sau schingiuirea animalelor, faptă prevăzută şi pedepsită art. 25, alin. 1, lit. e, din Legea 205/2004”, ne-a declarat subinsp. de poliţie Laura Belciugan, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.

Viceprimarul localităţii Şuţeşti a fost de negăsit, ieri. Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” l-au apelat telefonic şi i-au transmis mesaj, însă acesta nu a răspuns nici la apel, nici la SMS. Vom reveni.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii