Mergi la conţinutul principal

Viaţa poetei Nina Cassian, în filmul documentar “Distanţa dintre mine şi mine”

• premiera va avea loc în data de 9 Martie, de la orele 18.30, la cinematograful de artă “Cinefeel” • un bilet costă 15 lei/persoană

 

Sâmbătă, 9 martie, de la ora 18.30, la Cinefeel Brăila, cinematograful de artă situat în incinta Centrului de Creaţie Brăila, Piaţa Traian, nr. 2, etaj 1, brăilenii pot viziona fimul documentar “Distanţa dintre mine şi mine”, realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu, după o idee a Adei Solomon. Filmul a avut premiera toamna trecută la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, unde a fost desemnat câştigător al premiului publicului din secţiunea „Avanpremiere româneşti ale toamnei.”

“În film, sunt interesată de chestiunea responsabilităţii şi alegerilor noastre personale atunci când suntem confruntaţi cu injustiţia”, a spus regizoarea Mona Nicoară, citată de producători. “În cercurile literare din anii 1980, Nina Cassian era o prezenţă palpabilă, deşi deja plecase din ţară: cei din jurul meu îi citau spiritul incisiv, legendele amoroase şi, da, fascinanta ei urâţenie. Astfel, am înţeles-o întâi ca un model de eliberare lăuntrică, de disidenţă emoţională, şi abia apoi am aflat despre istoria ei complicată şi complice cu politica şi puterea”, notează regizoarea.

Nina Cassian vorbeşte în ultimul an de viaţă, din apartamentul său din Roosvelt Island, din New York, SUA, despre momentele din viaţa ei, despre felul în care a crezut în comunism şi cum s-a confruntat cu respingerile repetate din partea comunismului, despre iluzia reformulării proletcultiste a poeziei sale, pe care a îmbrăţişat-o în ciuda contradicţiei dintre scrisul său şi directivele partidului. “Eu credeam că partidul ştie mai bine”, spune la un moment dat Nina Cassian.

Documentarul recuperează imagini de arhivă cu interviuri din anii '50 şi '60, înregistrări cu muzica compusă de Nina Cassian, de la lucrările corale comuniste la partiturile experimentale. Dincolo de reputaţia de femeie fatală, băutoare şi fumătoare, Nina Cassian revede secvenţele de arhivă şi îşi aminteşte versuri care îi redate de înregistrările video cu o candoare care impresionează chiar şi spectatorul care nu ştie nimic despre destinul scriitoarei încheiat la New York, unde a locuit din 1985, când a ajuns în urma anchetării disidentului Gheorghe Ursu, până în 2014, când a încetat din viaţă.

Nina Cassian, un simbol al geniului feminin, care ne va fascina o viaţă întreagă, chiar de nu mai este printre noi.

O altă surpriză a serii va fi invitatul special, Daniel Kiţu, profesor de limba şi literatura română la Colegiul “Gh. Munteanu Murgoci” din Brăila.

Va fi o seară cu adevărat specială care va comprima toate emoţiile la un loc. Biletele la film pot fi rezervate la numărul de telefon 0720.562.933.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro