Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Varşovia a adoptat obiectivele preşedinţiei poloneze a UE

Premierul Donald Tusk a prezentat planul de lucru, ce va intra în vigoare de la 1 iulie, când Polonia va prelua preşedinţia UE de la Ungaria. Preşedinţia se va concentra pe politica de agricultură, securitatea energetică, bugetul UE 2014-2020, politica de vecinătate în relaţie cu naţiunile de la est şi sud de blocul european şi o dezbatere pe "valorile bazate pe învăţăturile lui Ioan Paul al II-lea".
Tusk speră, în plus, că finalizarea negocierilor Croaţiei de aderare la UE se va realiza în această perioadă.
Întrebat dacă alegerile generale din toamnă din Polonia ar perturba planul de lucru, Tusk a spus că "preşedinţia nu va fi un succes al acestui guvern sau al altuia şi nu ar trebui folosită de cei la putere sau de opoziţie în cursul campaniei".
Cu toate că preşedinţia Consiliului european nu are prerogative executive -principalul său rol este de a organiza şi prezida reuniunile de consiliu - premierul a spus că Polonia va încerca să folosească această perioadă pentru a apăra "politica de coeziune", ce include finanţare pentru proiecte în zonele mai puţin dezvoltate, finanţare de care beneficiază mai ales Polonia. Totuşi, Franţa, Germania şi alţi "membri vechi" ai UE vor să limiteze bugetul politicii de coeziune.
Cu privire la viitorul buget UE - în legătură cu care Germania şi Marea Britanie vor reduceri pe perioada 2014-2020 - Tusk a spus că găsirea unor noi surse de finanţare va fi dificilă, în condiţiile în care multe guverne implementează programe de austeritate. "Însă trebuie să ajungem la un acord şi aceasta va fi una dintre principalele noastre misiuni, de a pune bazele unui astfel de acord", a subliniat el.
O altă prioritate a preşedinţiei poloneze a UE este "Europa sigură". Conflictul din Libia reaminteşte necesitatea unei strategii coordonate pe apărare, a subliniat Tusk.
Varşovia vrea să iniţieze o dezbatere pe formarea unei forţe UE de reacţie rapidă.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii