Mergi la conţinutul principal
Nu permiteţi accesul necunoscuţilor în locuinţă!

Vânzătoare de peşte suspecte, în scara blocului

o femeie ne-a sesizat faptul că a întâlnit în scara unui bloc situat în cartier Radu Negru nişte vânzătoare suspecte de peşte • acestea abordau oamenii şi îi întrebau dacă vor să cumpere produsele, însă reclamanta susţine că erau fete tinere, care nu prea păreau comerciante de peşte • femeia se gândeşte că ar fi putut fi acele vânzătoare ambulante care intră în casele oamenilor bătrâni şi le fură banii • poliţiştii au spus că nu au primit reclamaţii cu privire la eventuale vânzătoare de peşte, însă atrag atenţia oamenilor să nu permită accesul în casă necunoscuţilor

 

În preajma sărbătorilor apar multe persoane care vor să facă rost de bani, prin diferite metode, ba chiar păcălind pe alţii, în special pe bătrâni. Pozând în vânzători ambulanţi care au produse la preţuri mici, unii pătrund în casele persoanelor în vârstă şi le fură banii.

Un caz suspect ne-a fost adus în atenţie de o brăileancă. Femeia a reclamat faptul că s-a întâlnit în scaara unui bloc din cartier Viziru, unde locuiesc mulţi bătrâni, două tinere care spuneau că au peşte de vânzare. Reclamanta a precizat că cele două nu prea păreau a fi comerciante de peşte şi se gândeşte că ar fi putut fi persoane din categoria celor care, oferind anumite produse spre vânzare, reuşesc să îi păcălească pe oameni să le invite în casă. “Erau tinere, îmbrăcate frumos, nu păreau să fie vânzătoare de peşte. Şi mai ales în scara blocului. Mă gândesc să nu fi avut alte intenţii totuşi. Sunt mulţi bătrâni acolo şi le pot intra în casă să le fure banii”, ne-a spus femeia.

În urma sesizării transmise, redactorii i-au întrebat pe reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila dacă, în ultimul timp, au avut sesizări cu privire la înşelăciuni comise de eventuiale vânzătoare de peşte sau alte produse. Ni s-a spus că nu au fost astfel de sesizări în ultima perioadă.

Totuşi, poliţiştii au ţinut să transmită recomandări oamenilor, tocmai pentru a-i ajuta să se ferească de hoţi.

În primul rând, brăilenii nu trebuie să invite în casă persoane cunoscute întâmplător pe stradă sau în scara blocului. Asta pentru că nimeni nu poate fi sigur de identitatea pe care şi-o atribuie persoana respectivă sau de intenţiile acesteia. Şi dacă permis accesul în casă unor necunoscuţi, oamenii trebuie să stea cu ochii în patru. “Dacă, totuşi, aţi acceptat vizita unei persoane despre care nu ştiţi prea multe lucruri, nu îi permiteţi accesul în toate încăperile locuinţei şi nu părăsiţi pentru niciun motiv camera în care aţi invitat-o. Nu deschideţi sertare, dulapuri sau alte locuri unde ţineţi lucrurile de valoare în prezenţa străinilor; într-un moment de neatenţie al dumneavoastră, aceştia ar putea să şi le însuşească. Nu păstraţi acasă sume mari de bani sau bunuri de valoare; dacă decideţi să faceţi asta, asiguraţi-vă că le ţineţi într-un loc sigur, prevăzut cu sistem de încuiere, şi nu în şifonier sau sub saltea, acestea fiind primele locuri unde caută hoţii. Nu vorbiţi cu persoane din afara familiei despre banii sau obiectele scumpe pe care le aveţi acasă; Nu permiteţi accesul în casă sau în curte persoanelor care pretind că reprezintă diferite instituţii, dar nu se pot legitima. Nu acceptaţi imediat o ofertă ce pare tentantă şi de ultim moment, oricât de precară ar fi situaţia financiară în care vă aflaţi”, atrag atenţia poliţiştii.

Pentru a nu fi păcăliţi, oamenii trebuie să verifice personal oferta de bunuri ori servicii, la instituţia sau firma în numele căreia este făcută. Pe de altă parte, persoanelor care pretind că reprezintă diferite instituţii trebuie să li se solicite documentele de identitate şi cele care le atestă calitatea invocată.

Poliţiştii mai recomandă ca, pentru orice sumă plătită, oamenii să solicite chitanţă. În niciun caz, nu trebuie oferite informaţii despre veniturile ori despre bunurile de valoare din casă persoanelor necunoscute care apar întâmplător pe stradă şi vă abordează. Nici eventualele “ajutoare” nu trebuie băgate în seamă, întrucât de multe ori acestea sunt escrocherii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro