Mergi la conţinutul principal

USL invită UDMR şi minorităţile la discuţii privind proiectul de modificare a Legii electorale

"Am adresat o invitaţie grupului minorităţilor naţionale şi UDMR pentru a discuta aceste propuneri, pe care noi le-am depus în Parlament, cu cei de la PDL nu e cazul sa le discutăm pentru că ei au spus deja ca le susţin", a afirmat social-democratul.
Liderul PSD Victor Ponta a anunţat că proiectul USL de modificare a legii electorale vizează reducerea parlamentarilor la 325, sancţionarea traseismului prin pierderea mandatului, sistem de vot majoritar şi pragul de 5 senatori şi 10 deputaţi pentru un partid parlamentar.
Conform social-democratului, prima propunere vizează norma de reprezentare a deputaţilor şi a senatorilor, astfel încât un deputat să reprezinte 100.000 cetăţeni, iar un senator 200.000 cetăţeni. "În baza acestui calcul şi a ultimului recensămant - va mai fi unul în acest an, s-ar putea ca datele să scadă - finalitatea va fi ca Senatul să aibă 109 membri, cu 28 mai puţin decât în prezent, iar Camera Deputaţilor 216 membri. Numărul final de parlamentari, dacă populaţia rămâne aceeaşi, ar fi 325, dar probabil că va scădea ţinând cont de scăderea populaţiei şi de migraţie", a explicat Ponta.
A doua propunere susţinută de USL se referă la capitolul incompatibilităţilor din statutul deputatului şi senatorului şi prevede ca parlamentarul care părăseşte partidul sub emblema căruia a candidat să îşi piardă mandatul în condiţii identice cu primarul sau cu consilierul judeţean. "Nu se pune problema unui vot imperativ, un parlamentar poate să nu voteze cum îi spune PSD, PNL sau PC, dar rămâne membru al partidului respectiv.Vorbim de o sancţiune a traseismului în formă pură - pleci la putere doar pentru că primeşti bani sau eşti şantajat cu dosare - şi împiedicăm o malformaţie democratică - un partid care nu candidează în alegeri, dar se formează ulterior prin trădări, dar împiedicăm şi schimbarea continuă a compoziţiei politice a Parlamentului", a spus Ponta.
A treia propunere prevede alegerea deputaţilor şi senatorilor pe un sistem majoritar, astfel încât în fiecare colegiu, cel care e pe primul loc merge în Parlament, conform votului exprimat de populaţie.
Potrivit celei de-a patra propuneri, nu poţi fi recunoscut ca partid parlamentar şi nu poţi să ai grup parlamentar, decât dacă ai minimum 5 senatori şi 10 deputaţi. "În acest fel, tendinţa actuală a lui Traian Băsescu şi Viktor Orban de a rupe comunitatea maghiară şi a-l aduce şi pe Laszlo Tokes cu partidul său în Parlament, ideea de a-şi cumpăra parlamentari pentru a avea la un moment dat grup sau să fii partid parlamentar, toate aceste şmecherii politice pot fi stopate", a susţinut Ponta

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro