Mergi la conţinutul principal

UPDATE 9.45: Percheziţii la Ahmeya Pharm. Medicii oncologi BOLDEANU COSMIN şi VASILE DANIELA, precum și medicii de familie CREŢU PAUL şi VASILE SORICA, implicați în rețeaua AHMEYA

UPDATE 9.45: Ce spun procurorii DIICOT

 


Din cuprinsul actelor de urmărire penală efectuate în cauză a rezultat că:
În anul 2009, numitul Sgîrcitu Titi (în prezent încarcerat în Penitenciarul Focşani pentru infracţiuni de violenţă, fără legătură cu faptele cercetate în prezenta cauză) a înfiinţat societatea SC Ahmeya Pharm SRL, al cărei administrator este soţia sa - Sgîrcitu Liliana Valentina. Prin intermediul acestei societăţi, în complicitate cu medici şi funcţionari din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, cu ştiinţa majorităţii angajaţilor din cadrul celor două puncte de lucru ale societăţii, sus-numiţii au decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor reţete fictive, eliberate de medici specialişti sau de familie, valoarea estimată a prejudiciului fiind la acel moment de 1.800.000 de lei.
Astfel, în urma unui control efectuat de Camera de Conturi Brăila la C.A.S. Brăila pentru perioada 01.01.2011-30.06.2012 a rezultat un mecanism infracţional bine definit, conceput de Sgîrcitu Liliana Valentina (reprezentantă a SC Ahmeya Pharm SRL) cu sprijinul medicilor specialişti oncologi BOLDEANU COSMIN şi VASILE DANIELA, a medicilor de familie CREŢU PAUL şi VASILE SORICA şi cu suportul unor angajaţi ai Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, prin care au fost eliberate scrisori medicale în baza cărora au fost emise prescripţii medicale fictive pentru medicamentul „voriconazolum", ulterior aceste prescripţii fiind decontate cu celeritate la Casa de Asigurări de Sănătate Brăila prin S.C. AHMEYA PHARM S.R.L., existând suspiciunea că societatea a înregistrat operaţiuni fictive de achiziţie a acestui medicament.
Tot cu privire la palierul Brăila, au rezultat indicii rezonabile cu privire la caracterul nereal al reţetelor emise şi de medicul Pleşea Claudia, toate decontate prin intermediul S.C. AHMEYA PHARM S.R.L. cu scopul de a simula eliberarea unor medicamente achiziţionate de asemenea fictiv.
Totodată au rezultat indicii rezonabile că numita Sgîrcitu Liliana Valentina a dezvoltat şi pe raza judeţului Constanţa un mecanism similar de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin intermediul a două puncte de lucru ale SC Ahmeya Pharm SRL (deschise începând cu data de 12.04.2013), beneficiind şi în acest caz atât de complicitatea angajaţilor, cât şi a unor medici şi funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa.
S-a stabilit că noul palier infracţional cu interese în decontarea de reţete fictive este coordonat pe raza jud. Constanţa de numita Boboc Mirela - care, sub stricta îndrumare a numitei Sgîrcitu Liliana Valentina, desfăşoară activităţi concertate de „atragere la colaborare" atât a unor medici care să le asigure reţetele fictive, cât şi a unor funcţionari din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale şi din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, care să le faciliteze şi să accelereze procesul de decontare a acestor prescripţii.
Din cuprinsul actelor de urmărire penală efectuate în cauză a rezultat că demersurile numitei Boboc Mirela s-au finalizat prin atragerea, în activitatea infracţională, a medicilor Muja Eugenia, Mătărângă Mihaela Irina şi Dumea Elena, care au emis, în perioada iulie 2013 - februarie 2015 mai multe prescripţii despre care există suspiciunea că ar fi fictive, precum şi a numitei Bănăţeanu Maria zisă "Mia", de profesie asistent în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, care trebuie să îi faciliteze şi să îi intermedieze accesul la medicii dispuşi să emite reţete fictive. În plus, probele administrate până la acest moment confirmă că, prin acest mecanism infracţional, SC Ahmeya Pharm SRL urma să dobândească, într-o forma aparent legală, sumele de bani obţinute prin decontarea frauduloasă a prescripţiilor medicale.
De asemenea, probele administrate în cauză au reliefat conivenţa dintre reprezentanta/angajaţi ai SC Ahmeya Pharm SRL şi funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, care, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, le furnizează informaţii cu privire la data şi tematica unor controale efectuate la punctele de lucru ale societăţii, intervenind totodată în favoarea SC Ahmeya Pharm SRL, pentru a evita orice răspundere contravenţională a societăţii. Totodată, a rezultat că angajaţi ai aceleiaşi instituţii coordonează, în fapt, activitatea unor societăţi comerciale ce activează în domeniul farmaceutic, utilizând totodată informaţiile obţinute în virtutea funcţiei în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale/alte foloase pentru societăţile astfel coordonate, inclusiv prin acţiuni de folosire abuzivă a funcţiei.
În plus, din cercetările efectuate în cauză a rezultat că decontările obţinute de SC Ahmeya Pharm SRL în baza prescripţiilor fictive s-au realizat urmare a introducerii, în Platforma informatică din asigurările de sănătate, de date informatice nereale (date conţinute de reţeta fictivă), în scopul obţinerii de beneficii materiale, cu consecinţa prejudicierii bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Conex faptelor cercetate în prezenta cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la comiterea unor infracţiuni de corupţie.

 

Perchezitii la Ahmeya

Potrivit DIICOT, luni dimineaţă, procurori de la structura centrală şi ofiţeri de poliţie ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice fac 59 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Brăila, Constanţa şi Vrancea.
Conform anchetatorilor, este vizată o grupare formată din 25 de membri - reprezentanţi si ‎angajaţi ai farmaciilor care activează sub sigla SC Ahmeya Pharm SRL şi medici de familie sau medici specialişti din Brăila şi Constanţa. Aceştia sunt suspectaţi că în perioada 2011-2015 au decontat fraudulos sume importante de bani din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, provocînd un prejudiciu de nouă milioane de lei.
Anchetatorii mai spun că membrii reţelei au întocmit şi decontat prescripţii medicale fictive pentru medicamente folosite în tratarea de boli incurabile, cu preţ de vânzare foarte ridicat, pe numele rudelor apropiate, iar după introducerea cardului de sănătate aceştia au eliberat prescripţii medicale pe numele unor copii cu handicap psihic, majoritatea aflaţi în plasament.
Membriii grupării sunt acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală, spălarea banilor, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fraudă informatică, fals informatic, abuz în serviciu (toate în formă continuată), precum şi de constituire a unui grup infracţional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii, camătă,trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, dare şi de mită şi şantaj.

 

Proprietara farmaciei Ahmeya este sotia camatarului Titi Sgarcitu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro