Mergi la conţinutul principal

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi are peste 150 de acorduri Erasmus încheiate cu universităţi din 21 de ţări UE şi una NON-UE (Turcia)

Cel mai amplu şi accesibil program cadru al Uniunii Europene în domeniul educaţiei, cu un buget de 14,7 miliarde EUR, programul Erasmus+ (2014-2020) oferă oportunităţi de studiu, formare profesională, experienţă de lucru şi voluntariat pentru peste 4 milioane de europeni.

Reunind 7 programe anterioare destinate educaţiei, formării profesionale, tineretului şi sportului (Lifelong Learning Programme: Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig; Youth in Action; Erasmus Mundus; Tempus; Alfa; Edulink; Cooperation programme with industrialised countries), Erasmus+ se adresează atât tinerilor, cât şi persoanelor de toate vârstele, dar şi diferitelor tipuri de organizaţii (universităţi, furnizori de educaţie şi formare, centre de cercetare, mediul privat de afaceri).

Având posibilitatea să beneficieze de mobilităţi într-o gamă variată de domenii de studii academice, în cadrul programului Erasmus+, studenţilor Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi li se oferă oportunitatea de a beneficia de experienţa vieţii în alte ţări europene, din perspectivă educaţională, lingvistică şi culturală.

Anual, în jur de 70-80 de studenţi de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi sunt beneficiari ai stagiilor de studii sau de practică.

 

Mobilitatea studenţilor poate fi:

- de studii la o instituţie de învăţământ superior parteneră a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Perioada de studii trebuie să facă parte din programul de studii al studentului din primul ciclu (studii de licenţă sau echivalent), al ciclului al doilea (studii de masterat sau echivalent) şi al ciclului al treilea, de doctorat.

- de plasament (stagiu de practică) - într-o întreprindere sau orice alt loc de muncă relevant. Stagiile de practică în străinătate sunt sprijinite, de asemenea, pe durata celor trei cicluri de studii, dar şi ca proaspăt absolvent (maximum un an de la absolvire). Stagiile de practică pot include „stagii de asistenţă pentru viitoarele cadre didactice” („assistantships”).  Ori de câte ori este posibil, stagiile ar trebui să fie o parte integrantă a programului de studii al studenţilor.

 

Cine poate participa?

De mobilităţile studenţeşti din cadrul Programului Erasmus+ pot beneficia studenţi ai Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi înscrişi la o formă de învăţământ superior (licenţă, masterat, doctorat), cu rezultate academice bune şi foarte bune în anul universitar anterior (integralist, cu media minimă 7,50 în momentul începerii mobilităţii). Durata este de minimum 3 luni şi maximum 5 luni, în cazul mobilităţii de studii, şi de minimum două luni şi maximum 5 luni, în cazul stagiilor de practică/plasament. Pentru mai multe detalii (inclusiv criterii specifice), vezi informaţiile de la http://www.ugal.ro/files/erasmus/2017/2__Criterii_de_eligibilitate__selectie.pdf.

 

Documentele necesare

Pentru participarea la selecţia Erasmus+, dosarul va cuprinde cererea tip de înscriere, nota de avizare a mobilităţii, CV, o scrisoare de motivaţie în limba română, copie a documentului care atestă acordarea unei burse sociale (dacă este cazul) şi copie după certificatul care atestă statutul de persoană cu nevoi speciale (dacă este cazul). Mai multe detalii la http://www.ugal.ro/files/erasmus/2017/4__Documente__informatii_inscriere.pdf.

 

Grant lunar

Grantul lunar pentru  mobilităţi ERASMUS+ pentru studii/practică este stabilit în funcţie de ţara de destinaţie, după cum urmează:

- Studii - 500 euro/lună în: Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia şi 450 euro/lună în: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Malta, Polonia, Slovacia, Ungaria.

Pentru studenţii cu posibilităţi materiale reduse (cazuri sociale dovedite cu acte) la granturile de mai sus se adaugă 200 euro/lună.

- Plasament - la granturile corespunzătoare pentru mobilitatea de studii se adaugă 200 de euro/lună. în acest caz, nu se mai aplică suplimentarea pentru studenţii cu posibilităţi financiare reduse.

Etapa de preselecţie constă în testarea cunoştinţelor de limbă străină (engleză, franceză sau italiană). Testul are două componente: un exerciţiu de verificare a înţelegerii unui text scris şi redactarea unui răspuns la o întrebare (150-200 de cuvinte). în urma acestei preselecţii, studentul va fi declarat admis sau respins. La selecţie se vor prezenta studenţii care au fost declaraţi admişi la testul de limbă. Ordinea va fi descrescătoare, în funcţie de media ponderată dintre rezultatul academic pentru anul/semestrul universitar anterior (70%) şi nota obţinută la testul de limbă străină (30%). în această ordine, studenţii vor opta pentru mobilităţile pentru care au Note de avizare semnate de cadrele didactice titulare de acord. Pentru studii, vezi oferta actualizată la http://www.ugal.ro/relatii-internationale/programul-erasmus/selectia-studentilor-martie-2017/oferta-mobilitati-actualizate-studiu-2, iar pentru plasament, vezi oferta actualizată la http://www.ugal.ro/relatii-internationale/programul-erasmus/selectia-studentilor-martie-2017/oferta-mobilitati-actualizate-plasament.

Candidaţii vor fi declaraţi selectaţi în limita numărului de mobilităţi pentru studenţi din acordurile bilaterale ale Universităţii.

Pentru orice alte informaţii utile, vizitaţi http://www.ugal.ro/relatii-internationale/programul-erasmus, trimiteţi mesaj pe adresa erasmus@ugal.ro sau telefonaţi la Biroul Erasmus (0756 063 672).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro