Mergi la conţinutul principal

Universitate de stat la Brăila, un proiect pe cale să se realizeze

Autorităţile locale sunt pe cale să realizeze, de o manieră neaşteptată, un proiect pentru care au fost criticate sau luate în derâdere de o serie de politicieni locali: acela al înfiinţării unei universităţi de stat a Brăilei. Spunem "de o manieră neaşteptată", dat fiind că soluţia la care s-a recurs este una ingenioasă, rapidă şi cu costuri minore comparativ cu varianta obişnuită, a înfiinţării de la zero a unei universităţi. Mai exact, este vorba despre desprinderea Facultăţii de Inginerie din oraşul nostru, care ţine de Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, pentru ca aceasta să devină o universitate de stat, de sine stătătoare, a Brăilei.

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a subliniat, ieri, într-o conferinţă de presă, că "decizia este politică" şi a precizat că ideea acestei variante de lucru, respectiv a separării, le-a fost dată de ministrul Ecaterina Andronescu. Stancu a mai spus că în prezent se întocmeşte documentaţia necesară şi a explicat în ce mod se va face separarea respectivă: "Noi vrem să preluăm cu totul corpul profesoral, imobilele sunt oricum ale administraţiei locale brăilene, laboratoarele, la fel, numai dotarea din laboratoare este a Universităţii din Galaţi şi dorim ca aceasta să treacă cu tot inventarul la noua universitate. Noi, administraţia, ne-am luat obligaţia, printr-o adresă care pleacă astăzi la doamna ministru Ecaterina Andronescu, să păstrăm corpul profesoral existent şi ne angajăm că vom depune eforturi pentru a asigura imobilele adecvate acestei activităţi, asta însemnând campus, aule, rectorat, laboratoare, etc. Despre locaţia viitoarei Universităţi nu pot să vă spun mare lucru acum, poate fi una nouă sau poate fi o locaţie deja existentă, pe care să o reamenajăm. Pentru început, va funcţiona în actualul sediu, de pe calea Călăraşilor. Noi ne-am gândit, însă, deja, la partea de dotare şi am dat temă colegilor să se gândească la un proiect european, ca să obţinem câteva milioane de euro pe Programul Operaţional Regional". Stancu a precizat că separarea se va face printr-o Ordonanţă de Urgenţă, pe care speră să o dea Guvernul în perioada următoare, dat fiind că autorităţile locale nu vor să aştepte până vine Parlamentul din vacanţă, ca să se poată aproba o lege specială în acest sens.

"Dacă luam o universitate de la zero, ar fi trebuit să aşteptăm pentru acreditarea ei 7 ani"

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, a precizat că varianta de preluare a facultăţii, prin separare de Universitatea "Dunărea de Jos", prezintă avantaje importante, comparativ cu varianta înfiinţării de la zero a unei universităţi de stat la Brăila: "În primul rând, este vorba de a păstra o anumită continuitate, pentru că dacă luam o universitate de la zero, ar fi trebuit să aşteptăm pentru acreditarea ei 7 ani. În plus, noi, ca administraţie, vrem să creăm şi cadrul material necesar desfăşurării activităţii universitare şi avem o altă determinare decât cei de la Galaţi, pentru că acum este a noastră, a comunităţii locale şi ne putem implica, legal, în mai multe moduri".

Până una-alta, un prim succes a fost înregistrat deja, referitor la Facultatea de Inginerie, în contextul în care, prin intervenţia preşedintelui CJ şi a primarului Aurel Simionescu, aceasta a primit aprobarea de la minister pentru 45 de locuri fără taxă pe specializările de inginerie.

Conf. ec. dr. ing. Adrian Goanţă, decanul Universităţii "Dunărea de Jos" s-a declarat mulţumit de perspectivele instituţiei de învăţământ, care, într-o lună, a trecut de la situaţia de a nu mai avea niciun loc fără taxă, la aceea de a obţine câteva zeci de locuri de acest tip: "La acest moment, toate specializările beneficiază de locuri fără taxă. Practic, Universitatea a alocat 45 de locuri bugetate, deci fără taxă, ele au fost împărţite de către conducerea facultăţii în aşa fel încât să fie pe toate domeniile, deci câte 15 locuri la domeniul Mecanic, Ingineria mediului, Inginerie şi management, iar Agricultura prinsese deja 20 de locuri bugetate. Faţă de aceste locuri, Facultatea mai are câte 30 de locuri cu taxă".
Decanul Goanţă a mai precizat că facultatea a primit 52 de locuri fără taxă la masterat, specializarea de masterat fiind acreditată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii. Facultatea va organiza admitere pentru masterat din luna iulie".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro