Mergi la conţinutul principal

Unde e mai bine pentru copil: în Anglia sau în Norvegia?

Părinții britanici care își lasă copiii nesupravegheați pentru o perioadă scurtă de timp riscă să fie arestați sub acuzația de neglijență, relatează cotidianele The Telegraph și Birmingham Mail. Anual, sute de oameni sunt interogați de poliție pentru că îi lasă nesupravegheați pe minori, deseori pentru doar câteva minute. În timp ce în majoritatea covârșitoare a cazurilor este vorba despre copii, din datele obținute de presa britanică a ieșit la iveală faptul că unele cazuri anchetate de poliție implicau adolescenți de 15 ani.
La acest moment, legea pe această chestiune este destul de vagă, stipulând că un părinte sau tutore poate fi pus sub acuzare dacă lasă un copil nesupravegheat de o manieră care ar putea să-i cauzeze suferință sau să-i afecteze sănătatea. Legea nu prevede la ce vârstă un adolescent poate fi lăsat singur, însă atunci când sunt relatate astfel de cazuri rămâne ca ofițerul de poliție să decidă dacă deschide sau nu o anchetă. Iar cum implicarea poliției atrage de obicei și intervenția serviciilor sociale, activiștii cer ca prevederile legii să fie mult mai clare pentru ca părinții să știe când pot să-și lase singuri copiii.
„Este o chestiune care-i privește pe toți părinții, bunicii și pe oricine are grijă de copii pentru că în acest moment legea se aplică într-o asemenea manieră vagă. Sunt cazuri extreme în care părinții și-au lăsat copiii singuri în mașină pentru doar câteva minute pentru a intra într-un magazin și s-au trezit că trebuie să se prezinte în fața instanței și că riscă să le fie luați copiii", afirmă John Hemming, un fost parlamentar britanic.
Societatea Națională pentru prevenirea Cruzimii la adresa Copiilor din Marea Britanie (The National Society for the Prevention of Cruelty to Children - NSPCC) specifică pe site-ul propriu de internet, în cadrul unui set de recomandări, că bebelușii și copiii de până la 2 ani nu trebuie lăsați deloc nesupravegheați, cei cu vârsta până în 12 ani nu trebuie lăsați singuri acasă pe perioade lungi de timp, iar cei cu vârste mai mici de 16 ani nu trebuie să fie lăsați singuri în casă peste noapte.
Legea este prea vagă și deschisă la interpretări, ceea ce creează confuzie în rândul părinților, conform lui Hemming.
Datele obținute de BBC arată că 510 persoane au fost arestate anul trecut după ce s-a considerat că fiecare din acestea a pus în pericol copilul lăsându-l singur.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro