Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Unde chiuleste copilul tau!

In vreme ce parintii stau linistiti la serviciu stiindu-si copiii la scoala, adica intr-o sala de curs si sub supravegherea unui profesor, unele odrasle considera ca se pot scoli in cu totul alte locuri. Fie ca e vorba de un parc, un bar sau o sala de internet, pustii fug de la scoala, la inceput de la o ora sau doua, pentru ca mai apoi sa ajunga sa nu mai dea cu zilele pe la cursuri. Daca in unele cazuri acestea sint doar niste iesiri de moment, asa cum li se intimpla cam tuturor elevilor, exista si cazuri mai nefericite, cind copiii se lasa de scoala. Si asta ori pentru ca nu mai reusesc sa recupereze zilele chiulite, ori ca ajung in compania unor persoane dubioase care le "invata" ca banii se pot cistiga si fara sa fie nevoie sa stii carte.

Timp de o saptamina, reporterii nostri, cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) Braila, au incercat sa descopere ce fac elevii in timpul in care se presupune ca ar trebui sa fie la ore. Concluzia a fost ca elevii au inceput sa renunte la mers prin baruri in favoarea internet-cafe-urilor, in vreme ce parcurile au ramas o "destinatie" la fel de cautata de elevi, ca intotdeauna. Desi, in prima instanta, faptul ca au renuntat la a merge prin baruri pare o veste buna, lucrurile nu sint chiar atit de roz. Cu toate ca in internet-cafe-uri nu exista "ispita" alcoolului, in aceste locatii pot ajunge sa se "intovaraseasca" cu tot felul de indivizi si sa fie racolati de acestia in gruparile de cartier, de altfel o problema mult mai grava. In contextul in care interneturile sint impinzite de baietasi, este inevitabila apropierea elevilor de ei si chiar daca exista cazuri mai fericite in care nu intra in cirdasie cu acestia, macar le copie comportamentul si limbajul. In situatia descrisa mai sus am gasit mai multi elevi, care sarisera peste niste ore ca sa se "cultive" la doua interneturi din cartierele Viziru si Radu Negru, cunoscute ca locuri de intilnire ale membrilor gruparii "Buricea". La unul dintre ele, jandarmii au gasit trei elevi din liceele Progresul si Agricol, care cu nonsalanta au recunoscut ca au chiulit de la ore, ca "sa stea pe net". In timp ce unul dintre ei si-a explicat prezenta acolo prin faptul ca nu s-a mai tinut ora de franceza pe care o avea in orar, ceilalti au recunoscut, pur si simplu, ca trag chiulul. Jandarmii i-au legitimat, le-au facut un control corporal preventiv si i-au sfatuit sa se duca la scoala, mai mult de atit neavind ce sa le faca. In celalalt, aproximativ 15 baietasi isi faceau veacul, asteptind "clienti".
La un internet de pe strada Grivita am gasit alti doi elevi care fentau orele, unul de clasa a VI-a, iar altul de a IX-a. Primul dintre ei nici macar nu stia la ce scoala invata si le-a spus jandarmilor ca nu chiulea, ci ca avea cursuri de la ora 12.00. In conditiile in care era in jur de 11.30, nu avea ghiozdan la el si locuia in cartierul Chercea, doar daca se teleporta avea timp sa ajunga pina acasa si apoi la scoala. Partenerul de joaca, elev la Liceul Agricol, a recunoscut, insa, ca plecase de la ore.
Asa cum ne-au precizat surse din cadrul IJJ Braila, jandarmii executa periodic astfel de controale de rutina, pentru a preveni eventuale altercatii intre clienti, asa cum s-a dovedit ca se mai intimpla. "Vin si elevi, dar nu avem in general probleme. A mai fost cite un scandal, asa, mai rar", ne-a spus angajata unui alt internet-cafe, situat pe Bulevardul Dorobantilor.
Prin baruri, insa, a inceput sa bata vintul. Pensonalul din mai multe locatii ne-a declarat ca elevii nu mai frecventeaza localurile in timpul orelor ci, asa cum e cazul liceenilor, prefera sa vina dupa ore.

Chiulitul in parc nu s-a demodat

Indiferent de vreme, in Parcul Monument si in Gradina Mare se gasesc mereu destui chiulangii. In cazul locatiei din urma, fast-food-ul deschis acolo reprezinta un punct de atractie si de intilnire a multor elevi. Este si cazul a doua eleve de la Liceul Economic, surprinse de jandarmi in "flagrant", cu doi baieti, la iesirea din Gradina Mare. Intrebate de ce nu sint la ore, fetele au spus ca ar fi fost invoite de profesoara, ba sa bea o cafea, ba sa manince, si ca nu chiuleau, ci doar intirziau la ora, cu acordul dascalului. Una dintre ele chiar a incercat sa evite intrebarile jandarmilor, tisnind direct in masina celor doi insotitori. "Actele sint in clasa. Am fost la o cafea. Doamna profesoara stie, ne-a invoit. Intirziem la ora numai. Nu ne urcam la ei in masina. Aveam ceva acolo si am zis sa luam ce avem si sa ne ducem la ore. Nu plecam cu ei, ne duceam la ore. Am fost numai la fast-food sa mincam si plecam apoi la ore. Am vorbit cu doamna profesoara ca ne ducem sa mincam si ne-a invoit", ne-a spus una din tinere.
Tot in Gradina Mare si tot la fast-food am mai gasit doi elevi de la acelasi liceu, care macar au avut bunul simt sa recunoasca ce faceau acolo. "Chiulim de la mate. Nu avem note si de aia am plecat, ca ne asculta. Am chiulit si noi, ca sintem singurii fara note. Sintem a XII-a. Nu consumam bauturi alcoolice ca nu ne dau de aici de la fast-food, ca ne cunosc ca sintem elevi. In general nu sint probleme cu persoanele straine. Pe vremuri, fetele erau luate cu japca, dar acum se duc singure. Trag de tine... belea cu ele", a spus unul ditre chiulangii.
Nici in Parcul Monument lucrurile nu stateau altfel. In padurea din apropierea Liceului de Constructii, doi baieti si o fata isi faceau curaj sa plece acasa cu o sticla de vin. "Acum am venit. Am luat si noi o gura, doua si mergeam acasa. Nu vroiam sa o bem pe toata acum", le-a spus unul dintre baieti jandarmilor. Intrebat daca nu este cumva cam mult alcool pentru virsta lor, tinarul a inceput sa se laude ca nu se imbata el din doi litri. Pentru consum de bauturi alcoolice in locuri publice, elevii au fost sanctionati cu 150 lei, respectiv 100 lei. "Un echipaj mobil de jandarmi, aflat in serviciul de patrulare, i-a depistat in Parcul Monument pe Georgian C. (19 ani) si Ionut B. (17 ani) care consumau bauturi alcoolice, respectiv vin, dintr-un recipient de 2 litri. Cei in cauza au declarat faptul ca sint elevi ai Grupului Scolar “Edmond Nicolau”, iar pentru gestul lor au fost amendati conform Legii 61/1991 pentru incalcarea unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice", ne-a precizat sg. maj. Sorin Neftode, din cadrul Biroului de Presa al IJJ Braila.

Elevi infractori

"Educatia" din afara scolii i-a impins pe unii chiar la comiterea de infractiuni. De exemplu, un echipaj de jandarmi a fost sesizat sa se deplaseze la un grup scolar din Braila, unde o eleva reclama faptul ca i s-a sustras un telefon mobil. Ajunsi la fata locului, jandarmii au stabilit ca o eleva de clasa a X-a, sub amenintare cu violenta, i-a luat telefonul mobil colegei sale. "Intelegerea" era ca aceasta din urma putea sa-si recupereze telefonul pina la ora 12.00, in schimbul sumei de 60 lei.
De asemenea, in timpul unei patrulari auto executate pe timpul noptii in Statiunea "Lacu Sarat", jandarmii braileni au reusit sa surprinda doi tineri, unul dintre ei student la medicina veterinara, care au sustras 9 capace de canalizare. Tinerii au incarcat capacele in aproximativ 10 minute, in autoturismul unuia dintre ei, urmind sa le valorifice la un centru de achizitii a fierului vechi din satul Chiscani, pentru a avea bani sa plece la discoteca.

La scoala, cu un cutit de 30 cm
* un pusti de clasa a V-a a fost retinut de Politia Comunitara dupa ce a fost gasit cu arma alba asupra sa in incinta scolii

Florentin COMAN

Un pustan de doar 12 ani, elev in clasa a V-a la Scoala nr. 29 "Mihail Sadoveanu", a venit la clasa inarmat cu o arma alba in toata regula, mai exact un cutit de vinatoare, cu lungimea totala de 30 cm. Florentin S., elevul cu cutitul, a fost dat de gol, ieri, de un alt coleg, care i-a spus agentului de paza din scoala despre arma cu care se lauda acesta. Agentul a anuntat echipa de interventie a Politiei Comunitare, care l-a luat de la cursuri pe micul cutitar si l-a dus la sediul institutiei unde i-au chemat si pe parinti, pentru a-i anunta cu ce se ocupa odrasla lor. Tatal pustiului este cadru militar si a fost foarte afectat de situatia in care l-a pus acesta, iar mama, chemata si ea de la serviciu, nu-si mai putea stapini lacrimile din cauza rusinii si a supararii. Fiindca barbatul se afla in pragul unei crize de nervi, directorul adjunct al Politiei Comunitare, Dumitru Hahui, l-a sfatuit sa nu apeleze la forta pentru pedepsirea copilului, ci sa ii acorde mai multa atentie, incercind sa il educe prin puterea exemplului. Pustiul a incropit o poveste, cum ca a adus cutitul la scoala din cauza unui baiat mai mare, din clasa a IX-a, care i l-a incredintat pentru a i-l da unui coleg din clasa a VI-a. Hahui i-a sfatuit pe parintii lui Florentin sa scoata din anturajul copilului asa-zisii prieteni din cauza carora ajunge sa aiba astfel de probleme de comportament. Directorul adjunct al Politiei Comunitare a decis sa ii sanctioneze doar cu avertisment pe parinti, pentru lipsa de supraveghere a copilului minor. Daca acesta nu se potoleste, la urmatoarea abatere sanctiunea ar putea fi de 600 lei (sase milioane de lei vechi).
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii