Mergi la conţinutul principal

Una caldă, alta rece

Funcţionarii din Palatul Administrativ sunt singurii dintre foştii abonaţi ai CET, rămaşi fără încălzire centralizată în această iarnă, care se pot declara mulţumiţi pentru că nu vor îndura gerul în birouri. De câteva zile a fost pornită centrala termică recent montată pe banii Consiliului Judeţean şi ai Primăriei, aşa că nu mai trebuie să folosească aerul condiţionat sau aerotermele pentru a-şi încălzi birourile. "Este prima zi în care avem căldură cu probele de rigoare în sediul politic administrativ. Avem căldură şi la Sala Sporturilor, căldură pe gaz, care e mai ieftină de cel puţin patru ori decât cea pe
electricitate", a declarat vinerea trecută preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.
Pentru a rezolva problema încălzirii, deficitară de mai multă vreme la nivelul unităţii militare de pe Str. G-ral Eremia Grigorescu, comandamentul Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos" Brăila a apelat la varianta convectoarelor electrice. "În prealabil s-au reabilitat instalaţiile electrice de alimentare a clădirilor, apoi s-a montat câte un convector în fiecare încăpere. Căminul Militar a beneficiat de convectoare până la etajul 3, inclusiv. De la etajul 4 până la etajul 7 camerele sunt momentan nelocuite. La aceste etaje s-au golit ţevile de apă, pentru a se preîntâmpina eventualele avarii cauzate de temperaturile scăzute", ne-a explicat locotenent colonelul Florentin Cucu, ofiţerul de relaţii publice al Garnizoanei Brăila. Acesta ne-a mai declarat că există intenţia achiziţionării unei centrale termice pe gaz, de mare putere, cu care să fie încălzită atât unitatea militară ce găzduieşte comandamentul Brigăzii 10 Geniu, cât şi Căminul Militar al Garnizoanei. "Sunt făcute demersuri, însă achiziţia propriu-zisă se va face anul viitor", a precizat lt. col. Cucu.

Căldură pentru Finanţe, pe final de an

Nu la fel de norocoşi sunt însă angajaţii din clădirea Finanţelor, de pe Esplanadă, unde până acum nu s-a dat în folosinţă centrala termică. Regionala Fiscală de la Galaţi are încă în derulare procedura achiziţiei publice aferente investiţiei de la Brăila. "Joi, 29 noiembrie, este ultima zi de depunere a ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie publică derulată de Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi pentru implementarea investiţiei de asigurare a unei surse de energie termică în clădirea Finanţelor. Firma care va câştiga contractul va aduce centrala şi va face montarea acesteia. Noi sperăm ca până la finele lunii decembrie să avem funcţională instalaţia de încălzire a clădirii", ne-a declarat şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Brăila, Ilie Decă. Până la darea în folosinţă a investiţiei, funcţionarii se încălzesc în birouri cu ajutorul instalaţiilor de aer condiţionat, precum şi cu ajutorul caloriferelor electrice şi al aerotermelor. Potrivit anunţului publicat de Regionala Fiscală Galaţi, valoarea estimată a investiţiei este de circa 97.000 de euro, fără TVA, bani asiguraţi din bugetul ANAF, capitolul investiţii. Surse din cadrul ANAF ne-au declarat că deja este depusă o ofertă din partea "Promotas" Brăila, firma consilierului judeţean social-democrat Marcel Motoc.

Arhivele "se congelează"

Dar cea mai dramatică situaţie este în cazul structurii locale a Arhivelor Naţionale, întrucât clădirea de pe strada Plevna a rămas fără sursă de încălzire. Dincolo de faptul că personalul instituţiei este obligat să folosească cu program aeroterme pentru a încălzi cât de cât birourile, dar fără să suprasolicite reţeaua electrică a imobilului, problema cea mai mare o constitutie asigurarea microclimatului în depozitele de arhivă. În lipsa acestuia conţinutul dosarelor se distruge sub acţiunea ciupercilor şi mucegaiurilor care atacă hărtia. Instituţia brăileană a semnalat încă din vară situaţia, însă până acum nu s-au găsit banii necesari pentru realizarea investiţiei constând în realizarea unui punct termic propriu.
Problemele cu încălzirea au apărut încă din februarie anul curent, când fabrica de căldură a fost nevoită să stingă focul la cazane după ce furnizorul de combustibil a închis robinetul din cauza datoriilor mari acumulate la plata facturilor de gaz metan. Ulterior, operatorul de termoficare a fost nevoit să intre în insolvenţă, iar în toamnă Consiliul Local Municipal a aprobat acordarea unui ajutor financiar direct ultimilor abonaţi casnici ai sistemului de termoficare pentru achiziţia şi montarea de centrale de apartament. În paralel, şi unităţilor şcolare încă racordate la reţea le-a fost asigurată sursa de finanţare pentru montarea unor surse proprii de încălzire. Deciziile au însemnat, practic, sfârşitul sistemului public de termoficare a oraşului în contextul în care nu mai sunt clienţi nici casnici, nici instituţii publice.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro