Mergi la conţinutul principal

Un notoriu criminal suferă din cauza tratamentului „inuman" și „degradant" din închisoare

Ucigașul în masă norvegian Anders Behring Breivik a câștigat în parte un proces împotriva statului norvegian, în care a pretins că drepturile sale au fost încălcate în închisoare. Breivik, care a apărut în instanță luna trecută cu un salut nazist, ispășește o pedeapsă de 21 de ani de închisoare pentru uciderea 77 de persoane în urmă cu cinci ani, într-o serie de atentate fără precedent în capitala Oslo.
Curtea a decis că condițiile din penitenciar încalcă Convenția europeană privind drepturile omului, care interzice tratamentul inuman și degradant. „Interzicerea tratamentului inuman și degradant reprezintă o valoare fundamentală într-o societate democratică. Acest lucru se aplică indiferent de motivul pentru care deținutul este închis", a declarat judecătorul Helen Andenaes Sekulic în decizia luată miercuri, 20 aprilie.
În aceeași hotărâre s-a stabilit că statul norvegian nu a încălcat dreptul lui Breivik la o viață privată și la o viață de familie. Totodată, statul este obligat să-i plătească ucigașului taxele legale.
Breivik este condamnat pentru uciderea a opt persoane într-o explozie provocat în fața sediului guvernului de la Oslo, urmată de asasinarea altor 69 de oameni, în majoritate adolescenți, într-o tabără de tineret din apropierea capitalei. Masacrul a avut loc pe 22 iulie 2011, iar Breivik a primit 21 de ani de închisoare, maximul prevăzut de legea penală norvegiană.
Sentința nu este executorie deocamdată, a precizat Ole Kristoffer Borhaug, directorul penitenciarului Skien, referindu-se la posibilitatea unui recurs, asupra căruia statul norvegian nu a luat încă o decizie. „Înainte ca practica să poată fi schimbată, trebuie schimbate regulile", a explicat el.
În detenție, Breivik beneficiază de facilități precum trei celule cu două dușuri, două televizoare, Xbox, Playstation și aparate de fitness.
Decizia tribunalului din Oslo a provocat surpriză și chiar șoc în societatea norvegiană. „Verdictul va fi greu de digerat", a comentat cotidianul norvegian de referință Aftenposten, în timp ce principalul tabloid, Verdens Gang, a vorbit despre „un verdict greșit". În schimb, alte voci, mai ales ale unor juriști, dar și ale unor supraviețuitori de pe insula Utoya, au văzut în sentință o victorie a statului de drept.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro