Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un guvern căzut şi două efecte benefice

O rezolvare şi mai multe necunoscute. Aşa se poate traduce rezultatul de ieri al votului în privinţa moţiunii de cenzură împotriva Guvernului PSDăncilă. Rezolvarea e clară: Guvernul a căzut, ceea ce era cu adevărat o necesitate pentru România. În goana lui după voturi, PSD a dat dovadă de un populism distrugător, care era gata să arunce ţara într-o criză economică. PSD era şi este încă un pericol major pentru români şi pentru România. PSD a dovedit-o de-a lungul vremii, dar mai ales în epoca Dragnea-Dăncilă, că este o ameninţare la adresa viitorului acestui popor. PSDăncilă chiar trebuia să plece de la Putere!

Desigur, nu-şi va permite nimeni dintre cei care vor prelua guvernarea să taie salarii sau pensii (cu excepţia celor speciale), dar măcar – sper – va da dovadă de puţină raţiune în cheltuirea banului public. De puţină responsabilitate bugetară. De o logică economică. De puţin bun simţ!

Necunoscutele sunt însă multe şi depinde de partidele de (încă) Opoziţie cum vor gestiona acest moment crucial pentru România. Da, a fost extrem de important ca Guvernul Dăncilă să fie demis, dar este şi mai important ce se va întâmpla după. Va guverna PNL, împreună sau măcar ajutat de USR şi PMP? Greu de crezut, mai ales că nici nu e posibil, matematic vorbind, fără ProRomânia. Va guverna ProRomânia, împreună cu ce a mai rămas din ALDE şi PSD fără Dăncilă şi gaşca din jurul ei? Sună ciudat, dar e mai posibil, tot matematic vorbind. Depinde însă de Iohannis dacă acceptă numirea unui premier din partea unei asemenea majorităţi – şi nu cred că o va face. Se va ajunge la alegeri anticipate? Ţine exclusiv de voinţa parlamentarilor actuali, dar e greu de crezut că ei chiar îşi doresc asta. Dar şi de s-ar întâmpla, tot e nevoie de cineva să guverneze până atunci. Cât va rămâne Guvernul Dăncilă în funcţie? Sunt prea multe necunoscute şi orice este posibil. Deocamdată se fac calcule, se fac jocuri, se poartă negocieri – mai mult sau mai puţin oficiale.

Totuşi, după votul de ieri, mai există o certitudine: cariera politică a Vioricăi Dăncilă este pe terminate. Este ceea ce merită şi ceea ce trebuia să se întâmple mai demult. Şi, odată cu ea, va trage şi mai mult în groapă PSD – ceea ce acest partid merită şi trebuia să i se întâmple mai demult. Acesta este unul dintre principalele merite ale moţiunii de cenzură de ieri. Viorica Dăncilă va ajunge, ca şi păpuşarul ei şef, Liviu Dragnea, la groapa de gunoi a istoriei politice, unde le e locul. O pedeapsă prea mică pentru răul făcut acestei ţări.
Categorie articol: 

Comentarii