Mergi la conţinutul principal

Un festival de calitate, demn de memoria lui Johnny Răducanu

O bogăţie de stiluri, de voci, energii diferite, abordări originale, toate acestea au făcut ca prima ediţie a Festivalului internaţional de jazz "Johnny Răducanu" să fie un real succes. Concurenţii din primele două seri au entuziasmat publicul, unii fiind ovaţionaţi chiar în timpul interpretării. Mai trebuie remarcat şi faptul că absolut toţi competitorii aveau nu numai studii muzicale, dar şi specializări în jazz, chiar activitate scenică de ani buni, adică sunt artişti cu acte în regulă, care au în palmares numeroase premii la festivaluri de prestigiu din ţară sau din Europa, dedicate muzicii clasice sau jazz-ului. Poate de aceea prima ediţie a concursului a stabilit deja ştacheta foarte sus, lucru firesc dacă menţionăm faptul că premiile acestei competiţii sunt cele mai mari din lume, aşa cum a precizat prezentatorul festivalului, Lucian Sabados, directorul Teatrului "Maria Filotti".
Concursul a fost deschis de italianca Alessandra Bene, care a venit împreună cu trupa sa, una dintre piesele prezentate aparţinând chiar celebrului Charlie Parker. Al doilea concurent a fost Alexandru Pădureanu, al cărui stil de interpretare avea multe puncte comune cu muzica clasică. De la Cluj a venit apoi trupa Iuliei Pardău, formată din: Matias Veresky, la pian, Andrei Gheorghiu la bas, Flaviu Satmar - tobe. "Dusty June" s-a prezentat în faţa juriului şi a spectatorilor cu piesa "Jocul ţambalelor" compus de Johnny Răducanu. Trupa pianistului, clarinetistului, orchestratorului şi compozitorului Sorin Zlat, din care mai fac parte: Răzvan Cojanu şi Sabin Tavega, a fost una dintre cele mai aplaudate din festival, ca şi "Youvenis", care a reprezentat Palatul Copiilor din Întorsura Buzăului. Cei patru tineri, elevi la licee de artă, cu vârste între 16 şi 18 ani, Vlad Ştefan, Damian Rusu, Cristian Dragomir şi Fabian Roman, coordonaţi de prof. Dan Tohăneanu, au încântat publicul, care i-a răsplătit de mai multe ori cu aplauze.
Prima seară s-a încheiat cu două concerte excepţionale. Primul a fost susţinut de unul dintre membrii juriului, Michael Creţu, nepotul maestrului Johnny Răducanu, cunoscut contrabasist şi compozitor, care trăieşte acum în Anglia. Concertul său a început cu "Dance and improvisation", inspirată din jazz, folclor şi muzică contemporană, care a purtat publicul în lumea Brăilei din anii 30, atât de dragă lui Johnny Răducanu. Cea de-a doua piesă, extrem de emoţionantă, a fost o compoziţie scrisă de Michael Creţu în memoria unchiului său.
Prima seară s-a încheiat fabulos, cu un concert de aproape două ore, al formaţiei Old Fish Jazz Band: Tom Beeckman la trompetă, Talis Silde la banjo, Christopher Alehed la trombon şi Johannes Hagenloch la contrabas. Ei au cântat într-un stil rar, ragtime, specific începutul jazz-ului, născut în New Orleans, care îşi trage seva din blues şi spiritualitatea africană. Muzica lor avea ceva din celebrii Louis Armstrong, Duke Ellington sau Clarence Williams.

Rafinament şi sensibilitate - Steve Houben

Şi în cea de-a doua seară, sâmbătă, publicul brăilean a fost răsfăţat cu evoluţii de calitate în concurs. Gheaţa a spart-o poloneza Joanna Kucharczyk, după care a urcat pe scenă o altă solistă, Silvia Micu, de 26 de ani, absolventă a Universităţii de Muzică din Bucureşti, laureată a concursului "Maria Callas" de la Verona. A urmat solistul Alexandru Ştefan Constantin, elev al renumitului jazz-man Mircea Tiberian. Nora Tasi din Sfântul Gheorghe, de 24 de ani, absolventă a Academiei "Gh. Dima" din Cluj, dar şi a Conservatorului "Bela Bartok" din Budapesta. Toţi cei patru concurenţi au fost acompaniaţi de band-ul condus de Andrei Tudor, format din: Eugen Tegu - chitară bas, Marian Georgescu - chitară, Laurenţiu Smău şi Dan Pirici la tobe. Concursul s-a încheiat sâmbătă cu evoluţia a două trupe: Trio Sebastian Spânache din Timişoara şi Boghean Band din Chişinău. Din trio-ul Sebastian Spânoche mai fac parte muzicienii: Radu Alexandru Pieloiu, tobe, şi Csaba Santa, contrabas. Trupa Boghean este formată din: Valentin Boghean, Gary Tverdohleb, Gheorghe Postoroncă, Valetin Şchirca. Ei au încântat publicul cu o piesă compusă de ei, "Noiembrie song" şi cu "Octombrie song" a lui Johnny Răducanu.
Şi seara de sâmbătă s-a încheiat magistral, cu un concert extraordinar al saxofonistului Steve Houben, alături de trupa sa. Rafinament şi sensibilitate sunt cele două cuvinte ce ar caracteriza interpretările de care s-au bucurat brăilenii timp de mai bine de o oră, o selecţie făcută special pentru acest al doilea concert susţinut în România.
Organizatorii festivalului sunt: Consiliul Judeţean, Centrul de Creaţie, în colaborare cu Şcoala de Arte "Vespasian Lungu". Sonorizarea festivalului a fost asigurată de "Paradigma" din Bucureşti.
Evenimentul este susţinut de sponsorii: Carrefour, Pancronex şi Kamy Taxi, iar organizatori sunt: Centrul de Creaţie şi Consiliul Judeţean Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro