Mergi la conţinutul principal

Un adevar!

In primavara anului 2005, intr-un editorial, salutam venirea lui Catalin Chivu la cirma Politiei brailene. Un politist tinar, dar cu experienta, cu bani (pentru ca a activat si in strainatate), nu putea fi decit un inceput promitator in ceea ce priveste reforma in structurile Ministerului de Interne, anuntata de noua guvernare. Mai mult, odata cu schimbarea garzii la virful IPJ, se anunta, la vremea aceea, si un val de pensionari, din rindul fostilor militieni, ceea ce din nou nu putea fi decit de bun augur. Din start, insa, s-au gasit politicieni, mai ales din rindul PSD, care deplingeau "deprofesionalizarea" politiei, ca urmare a plecarii asa-zisilor ofiteri cu experienta. N-am fost de acord cu acest punct de vedere nici atunci, si nici, mai ales, acum, cind a iesit la iveala adevarul: gruparile "Catali", "Buricea" si "Vincler" au crescut si s-au intarit in perioada 2000-2004, pe timpul fostei conduceri a Politiei judetului si a Politiei municipiului Braila. De unde a rezultat acest aspect? Din analiza rece publicata zilele trecute in ziarul nostru, care a vizat stadiul actual al luptei impotriva bandelor, dar si un scurt istoric al faptelor prin violenta ce au condus in timp la un adevarat razboi intre gruparile organizate, care se "hranesc" din infractiuni. Actuala conducere a IPJ a cules "roadele" crimelor savirsite in perioada 2002 - 2005, victimele fiind toate din clanul "Catali". La acest aspect s-ar putea adauga vidul de autoritate, oamenii insuficienti dupa valul de pensionari, nevoia de acomodare a noii echipe cu problematica inspectoratului de politie. Toate acestea sint posibile explicatii ale sincopelor aparute in activitatea IPJ in 2005 si 2006. Violentele au culminat insa cu atacul din 4 octombrie 2006 indreptat impotriva familiei Buricea, despre care s-a spus multa vreme ca are protectie din partea insusi sefului Politiei. Mai mult, tot in 2006, Catalin Chivu a fost in centrul unor scandaluri orchestrate din umbra de comisarul in rezerva Antonel Colceag, cel caruia Chivu i-a luat locul. Un loc, pare-se extraordinar de rivnit, de vreme ce Colceag s-a straduit intr-atit sa-l doboare pe actualul sef al politistilor braileni. N-a reusit, toate controalele trimise de la Bucuresti soldindu-se cu acelasi verdict pentru Chivu: nevinovat. Poate n-au fost probe, poate Chivu are un "spate" puternic, cert este ca actualul inspector-sef a ramas de neclintit.
Iar din toamna lui 2006, atitudinea Politiei in raport cu clanurile Brailei s-a schimbat. A devenit mai dura si mai eficienta, odata cu scandalul de neimaginat declansat cu tupeu de membrii gruparilor "Catali" si "Buricea" chiar in Palatul de justitie. De atunci a inceput un val de descinderi si arestari, la ora actuala bilantul Politiei insumind 156 de dosare penale intocmite interlopilor, dintre care 11 arestati din clanul "Buricea", 5 din clanul "Catali" si 4 din gruparea "Vincler", alti 13 fiind dati in urmarire internationala. O fi mult, o fi putin, e greu de apreciat, cita vreme nu exista nici un bilant asemanator intocmit pe vremea fostei conduceri a IPJ Braila. Cu siguranta insa este un inceput. In acelasi context, trebuie adaugat ca actuala conducere a IPJ mai are un avantaj: relatia buna cu parchetele brailene, ceea ce in Braila s-a mai pomenit doar in perioada '96 - 2000, cind interlopii au avut serios de furca, chit ca multe dosare s-au "fisiit" apoi in instanta. De altfel, acelasi lucru se poate intimpla si-acum, dar cita vreme interlopii se simt vinati permanent, indiferent cita "spaga" ar da la politisti, asa cum afirma unii, gruparile, oricum s-ar numi, nu vor avea ragaz sa se intareasca si sa se reorganizeze asa cum au facut in anii 2000-2004.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro