Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Trofeul Festivalului "Grigoriu" pleacă în Italia

Finalul Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară "George Grigoriu" a fost cu emoţii mari pentru concurenţi şi cu satisfacţii pentru public, aflat, şi la această a VII-a ediţie, pe aceeaşi lungime de undă cu juriul.

Marele Premiu şi Trofeul festivalului, un Audi A3, a fost câştigat de reprezentantul Italiei, Antonio Marino din Neapole. Premiul I, în valoare de 2.500 de euro, a revenit concurentei malteze Eleanor Cassar, interpretă care în 2004 a câştigat Cerbul de Aur de la Braşov şi deţine un palmares impresionant, a participat la peste 70 de concursuri până acum. Premiul II, 2.000 de euro, l-a câştigat Miroslava Filipovych din Ucraina, iar premiul III, 1.500 de euro, i-a revenit Dianei Paschuk din Belarus. Cele trei menţiuni de câte 500 de euro le-au obţinut: Glowka Malgorzata - Polonia, Minodora Dediş - Galaţi şi Janno Mangli - Estonia. Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, oferit de compozitorul Horia Moculescu, i-a revenit lui Ovidiu Lazăr, din Oradea. S-au mai acordat două Premii Speciale, unul al Consiliului Judeţean - trupa M - Studio din Republica Moldova, şi celălalt al Centrului de Creaţie - Angie Ott din Elveţia. Alţi doi concurenţi, Andrei Ciobanu şi Angie Ott, care au impresionat-o pe producătoarea bulgară din juriu Rumiana Nacheva, au primit două invitaţii la unul dintre cele mai puternice concursuri de muzică uşoară din Bulgaria. Fiecare premiu a fost oferit de un reprezentant al Consiliului Judeţean, al Centrului de Creaţie sau al juriului. Singurul moment penibil a fost prezentarea premiantului, realizată de secretarul Consiliului Judeţean, Nicu Filote, care a uitat la ce festival oferă premii şi a spus "Hariclea Darclee" în loc de "Grigoriu" şi nici nu s-a corectat după, deşi sala reacţionase pe moment.

Dintre cei 22 de concurenţi, 12 au primit doar diplomă de participare, flori şi un mic cadou. În ordinea crescătoare a punctajului, au fost trimişi în sală: Ruxandra Dragomir - Călăraşi, Ioana Maria Repciuc - Oradea, Bernice Chitiul - Bistriţa, Valentin Priboi - Republica Moldova, Diana Prepeliţă - Iaşi, Vanesa Ilieva - Bulgaria, Dragoş Mihai Paraschiv - Focşani, Muqueria Khatuna - Georgia, Timeea Antal - Huedin, The Gamblers - Brăila şi Andrei Ciobanu - Bacău.
Prezentatorul concursului, Octavian Ursulescu, a încurajat concurenţii şi le-a spus că simpla participare este o reuşită, pentru că ei au fost selectaţi din peste 100 de înscrişi şi că aceasta a fost o ediţie deosebit de puternică.

24grig1
Italianul Antonio Marino a reuşit să cucerească Trofeul şi Marele Premiu al festivalului, un Audi A3

"Tancrad" a sponsorizat festivalul cu 22.000 de euro, dar a obţinut contracte pe bani publici de 10 milioane de euro

Demn de menţionat este şi faptul că în deschiderea celei de-a treia seri toţi concurenţii au cântat melodia "Deschideţi poarta soarelui", compusă de Anton Şuteu, pentru a aduce un omagiu compozitorului de curând dispărut şi care a fost preşedintele juriului Festivalului "Grigoriu" la cele şase ediţii anterioare.

Din juriul acestei ediţii au mai făcut parte: Titus Andrei, Andreea Andrei, Cornel Cristei, Eliane Dambre - Elveţia şi Rumiana Nacheva - Bulgaria. La reuşita festivalului un rol important l-a avut şi Big Band-ul Radio, condus de Ionel Tudor, care a cântat şi la pian. La chitară a fost Marian Georgescu, la saxofon Dan Ioniţă, percuţie - Dan Pirici, tobe - Laurenţiu Ştefan, chitară bas - Eugen Tegu, claviaturi - Andrei Tudor.

Organizatori au fost Consiliul Judeţean şi Centrul de Creaţie. Sponsorul principal care a oferit maşina Audi în valoare de peste 22.000 de euro - dotare standard, a fost firma Tancrad. Important însă de menţionat ar fi că societatea "Tancrad" este una dintre firmele abonate la contracte pe bani publici, scoase la licitaţie chiar de către autorităţile locale, în speţă Consiliul Judeţean şi Primăria Brăila. De exemplu, din ianuarie 2010 până în prezent firma şi-a adjudecat contracte în valoare de circa 30 milioane de euro, dintre care 10 milioane euro sunt contractele încheiate cu instituţii brăilene.

Potrivit Registrului Comerţului, la SC "Tancrad" SRL Galaţi asociaţi sunt Cătălin-Cristian şi Adriana-Elena Stancic (10% respectiv 90% contribuţia la capitalul social al firmei de 2,5 milioane lei). Alţi sponsori ai festivalului au mai fost: Concivia, Vodafone şi Ada Motors.

24grig2
Paula Seling&Ovi pe scena Casei Tineretului de la Brăila

Paula Seling & Ovi s-au jucat cu brăilenii

Un spectacol de mare clasă au oferit la Gala Laureaţilor Paula Seling&Ovi. Melodiile antrenante au electrizat sala din prima clipă. Spectatorii cântau împreună cu cei doi interpreţi, aplaudau, chiar dansau. După două melodii în limba engleză, Paula a cântat "Ce bine că eşti", apoi Ovi, rămas singur în scenă, a provocat publicul să-l însoţească într-o incursiune în lumea muzicii folk - "Amintire cu haiduci", "Dealul cu flori" şi a celei rock - "Knocking on Heaven's Door". Au urmat câteva compoziţii proprii, cântate împreună cu Paula Seling sau altele interpretate numai de Paula Seling "Noapte caldă", "Promit că nu te voi uita", "Ploaie în luna lui Marte". Concertul, care a durat mai bine de-o oră, s-a încheiat cu melodia "Playing with fire" cu care cei doi au cucerit în 2010 locul III la concursul Eurovision. Un spectacol complet, pe care brăilenii în mod singur nu-l vor uita prea uşor.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii