Mergi la conţinutul principal

Transfuziile de sânge din România, spre mai bine!

* Coaliția Unitatea de sânge a lansat documentul de poziție privind transfuziile de sânge * scopul îl reprezintă optimizarea activității în domeniul transfuzional din România * lansarea documentului de poziție face parte din inițiativa coaliției Unitatea de sânge, demers ce militează pentru îmbunătățirea vieții pacientului cronic transfuzabil, ca parte a inițiativei europene „Blood and Beyond”

 

Noi măsuri în domeniul transfuziei sanguine din România pe masa specialiștilor din Sănătate. Societatea Română de Hematologie (SRH), alături de Societatea Națională de Transfuzie Sanguină din România (SNTSR), Institutul Național de Transfuzie Sanguină București (INTS), Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), cu sprijinul Bristol Myers Squibb, membrii fondatori ai coaliției Unitatea de sânge (www.unitateadesange.ro), au lansat zilele trecute, cu susținerea autorităților din România, un document de poziție privind transfuziile de sânge. Scopul documentului vizează optimizarea activității în domeniul transfuziei sanguine din România și subliniază importanța acordării unei atenții deosebite față de sânge ca „rezervă națională”, cu respect atât pentru donatori, cât și pentru pacienți.

Rezerva de sânge este o problemă presantă a sistemului de sănătate, cu implicații directe asupra pacienților români. Creșterea gradului de conștientizare a populației donatoare, dar și îmbunătățirea infrastructurii de colectare a sângelui reprezintă măsuri necesare ce trebuie implementate cu prioritate. În acest context, documentul de poziție lansat de către Unitatea de sânge subliniază importanța actualizărilor semnificative, atât în ceea ce privește nivelul de informare și infrastructură, cât și în ceea ce privește educarea personalului medical și disponibilitatea acestuia în beneficiul pacientului cronic transfuzabil.

 

Regândirea sistemului logistic

Îmbunătățiri însemnate pot fi obținute prin regândirea sistemului logistic (prin digitalizare aprofundată și utilizare a registrelor naționale), dar și prin armonizarea și îmbunătățirea cadrului legislativ național, prin raportare la rețelele de transfuzii de sânge de la nivelul Uniunii Europene. Totodată, cele mai recente tehnologii științifice și inovații trebuie respectate în analiza eficienței modelului actual. Crearea unei discipline medicale specializate pentru transfuzii și investigarea tratamentelor alternative pot avea avantaje semnificative, atât în ceea ce privește creșterea calității vieții pacienților, cât și în reducerea presiunii din cadrul sistemului de transfuzii de sânge. Inițierea acestei coaliții contribuie la identificarea unor soluții în beneficiul inovației și dezvoltării în domeniul medical, iar disponibilitatea părților interesate pentru sprijinirea acestei alianțe reprezintă un motor fundamental pentru transformarea și îmbunătățirea concretă a sănătății în România, având un potențial și o valoare reală în viața pacienților. Subliniez nevoia existenței resursei umane cu înaltă expertiză - înființarea unei specialități medicale care să gestioneze medicina transfuzională și terapiile celulare. Sunt domenii medicale în plină dezvoltare care necesită personal supraspecializat.”, este afirmația profesorului doctor Daniel Coriu, președintele Societății Române de Hematologie.

Lansarea documentului de poziție de către coaliția Unitatea de sânge are la bază raportul „Blood and Beyond”, ce abordează situația actuală la nivelul Uniunii Europene privind deficiențele din sistemul transfuzional și măsurile fezabile pentru optimizarea acestuia. În cadrul acestui raport au fost identificate mai multe direcții prioritare de acțiune, precum reducerea impactului dependenței de transfuzii de sânge asupra calității vieții atât a pacienților, cât și a familiei, cu îmbunătățirea acesteia, prin reducerea riscului transfuzional, asigurarea auto-suficienței prin managementul eficient al recoltării/stocului și utilizării ST/CS (sânge total/componente sanguine). În cadrul Societății Naționale de Transfuzie Sanguină avem angajamentul de a contribui activ la îmbunătățirea activităților hematologice transfuzionale și ne bucurăm să ne unim cu asemenea instituții medicale de renume în atingerea acestui deziderat”, a declarat medicul Florentina Vlădăreanu, președintele Societății Naționale de Transfuzie Sanguină. Contactat și întrebat despre aceste inițiative, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Brăila salută acest demers și îi recunoaște necesitatea, amintind de nevoia constantă de donatori. Da, am auzit. Se fac demersuri de mai mult timp în această direcție. Chiar avem nevoie de donatori, avem nevoie de o educație în sensul ăsta. În fiecare an s-a făcut câte ceva, nu pot să spun că nu s-a făcut. La Brăila a mai crescut un pic numărul de donatori față de perioada trecută, de la 20-25 de donatori/zi, la 30, 40, 50, depinde de zile. Media este acum undeva peste 30 de donatori pe zi, dar noi sperăm să mai creascăa transmis directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Brăila, medicul  Elena Mihaela Butnaru.

 

În UE, jumătate de milion de unități de sânge se pierd!

Misiunea coaliției Unitatea de sânge a apărut din nevoia de a susține, de a promova donarea de ST/CS și de a oferi suport terapeutic constant pacienților în îmbunătățirea calității vieții, de a crea o Românie în care se asigură o calitate superioară a vieții pacientului beneficiar al terapiei transfuzionale și siguranța donatorului de sânge. De asemenea, coaliția își propune să ofere un suport responsabil în domeniul transfuzional prin efortul comun al tuturor părților implicate.

Transfuzia de sânge este o procedură medicală esențială de care beneficiază un panel larg de specialități medicale din Uniunea Europeană, milioane de cetățeni ai UE urmând terapia transfuzională (cu sânge și componente din sânge).

În anul 2019, 28 de țări din UE și din Zona Economică Europeană au raportat un număr de 22,9 milioane de unități de sânge sau componente sanguine recoltate. Studiile arată că în jur de 2% din unitățile de sânge colectate anual nu sunt utilizate terapeutic, reprezentând aproximativ jumătate de milion de unități de sânge „pierdute”. În acest context, misiunea coaliției Unitatea de sânge este aceea de a eficientiza activitățile specifice terapiei transfuzionale „de la venă la venă” cu respectarea standardelor de calitate, asigurarea auto-suficienței și utilizării raționale a ST/CS, prin politici optimizate și printr-un management eficient.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro