Mergi la conţinutul principal

Tragedie in sala de nasteri

Elena Cojan se afla internata in Spitalul de Obstetrica-Ginecologie si astazi urmeaza sa fie externata dupa o experienta extrem de traumatizanta. Dupa ce, timp de noua luni a fost asigurata ca poarta in pintece un copil perfect sanatos, cind i-a venit sorocul, a simtit ca toata lumea se prabuseste odata cu nenorocirea care s-a abatut asupra ei. Femeia, in virsta de 28 de ani, a ajuns la Maternitate duminica, in jurul orei 14,30. Tinerei i s-a facut internarea, a fost directionata catre sala de travaliu, dar pentru ca nu venise inca momentul nasterii, a fost lasata sa se mai odihneasca intr-un salon de la etajul 2. "Cind am venit in spital mi s-a facut ecograf si totul era in regula, inima copilului batea normal; noaptea, pe la 04,30 mi s-a rupt apa si m-au coborit din nou in sala de travaliu. Acolo erau moasele, care s-au dus sa asiste la o nastere, iar in acest timp, s-a pornit hemoragia. A venit femeia de serviciu, dupa care au venit asistentele care fusesera la nasterea celeilalte paciente si m-au pus la un aparat, unde au vazut ca inima copilului nu mai batea. Intre timp a venit si dr. Gradea, am stat vreo jumatate de ora la acel aparat, dar inima copilului nu batea; atunci m-au dus la ecograf, la dr. Caprariu, dar copilul nu mai misca deloc. M-au adus din nou in sala de nasteri, mi s-a facut o injectie de dilatare, sa pot naste normal, dar nu am putut. Am avut noroc cu dr. Salcudean, care m-a operat si a scos copilul, de nu m-a mai lasat sa ma chinui", ne-a spus ieri Elena Cojan, printre lacrimi.
Intrebata daca pe toata durata sarcinii a fost consultata de un medic specialist, tinara ne-a spus ca a avut mare grija in acest sens, intrucit era prima sarcina. A fost plecata in Grecia, unde a facut examene ecografice si totul era normal, iar cind era insarcinata in sapte luni a venit in Braila; ea sustine ca dr. Ileana Sirbu i-a dat trimitere sa faca toate analizele si toate au iesit bune. A facut si aici ecograf, la dr. Caprariu, cu trei saptamini inainte de nastere si i s-a spus ca totul este in regula. "Am intrebat daca pot sa nasc normal sau daca este cazul de cezariana si mi-a spus ca numai in cazul in care nu pot naste normal se face cezariana. Eu sint nedumerita de faptul ca, la internarea in spital, totul era normal si, la scurt timp, dupa hemoragie, copilul nu a mai miscat, inima lui nu a mai batut. Mi s-a spus ca totul este bine, ca nu sint probleme, dar copilul nu a mai putut fi salvat", ne-a spus femeia, care a mai adaugat ca nu a avut nici un fel de problema de sanatate, nu a luat nici un medicament in cele noua luni de sarcina. "La internare, mama a vorbit cu dr. Gradea ca, daca nu pot sa nasc, sa nu ma lase sa ma chinui, pentru ca noi, toti cei trei frati, sintem facuti prin cezariana, iar doamna doctor a asigurat-o pe mama ca, daca nu pot naste, nu ma va lasa sa moara copilul in mine, asta a fost expresia sa. Totul a fost normal, toata noaptea a dat din picioruse, s-a miscat, dar cred ca s-a inecat in timpul hemoragiei, altceva nu stiu sa se fi intimplat", a precizat Elena Cojan.

Operatia cezariana nu ar fi salvat viata fatului, sustin medicii

Dupa nenorocirea care se abatuse asupra tinerei, pacienta a fost preluata luni dimineata de seful sectiei de Obstetrica, dr. Vasile Salcudean, care a incercat, pe cit posibil, sa mai diminueze din suferintele fizice ale acesteia, extragind fatul prin interventie chirurgicala. "Pacienta a fost anuntata pe loc de faptul ca si-a pierdut copilul, pentru ca nu se mai percepeau bataile inimii, s-au incercat niste manevre de reanimare intrauterina, dar fara nici un rezultat, motiv pentru care i s-a si spus imediat ca are un fat mort. Dupa raportul de garda la ora 8.00, initial am optat, cu acordul pacientei, pentru o nastere pe cale naturala; copilul nu era mare si se excludea astfel riscul de infectie, cum se intimpla la mamele care fac cezariana. Dar, urmarind starea ei nefavorabila, am incercat sa scurtez perioada de travaliu si sa o scutesc pe mama de niste dureri care i-ar fi putut face mai rau si am hotarit sa intervenim prin cezariana. Am anuntat atit pacienta, cit si familia, despre intentia noastra si, cu acordul lor, am facut operatia cezariana", ne-a spus dr. Vasile Salcudean.
Intrebat care ar fi fost sansele de supravietuire ale fatului daca interventia chirurgicala respectiva s-ar fi facut in timp optim, in momentul in care gravida a coborit in sala de nastere, dr. Vasile Salcudean ne-a spus ca este destul de greu de dat un verdict, dar ca nu se poate pronunta favorabil. "Dupa ce am vazut rezultatul anatomo-patologic si evolutia cazului, banuiesc ca operatia nu ar fi influentat pozitiv; acest copil oricum era sortit mortii, pentru ca avea o malformatie cardiaca incompatibila cu viata. Sint unele malformatii foarte grave, cum a fost aceasta, constind in lipsa arterei pulmonare, iar o interventie chirurgicala nu i-ar fi dat mai multe sanse. Artera aorta si pulmonara plecau impreuna, iar singele arterial si venos se amesteca, pleca pe acelasi trunchi". Potrivit sursei citate, intr-adevar, femeia a solicitat cezariana, dar acest lucru il cer multe femei cind vad ca le este greu; i s-a raspuns ca, daca va fi cazul, se va interveni chirurgical, dar ca nu exista nici un motiv plauzibil in acest sens. Dupa cum ne-a spus dr. Vasile Salcudean, se intervine chirurgical, prin cezariana, potrivit unor criterii: daca fatul este mare, daca nu este bine pozitionat, daca dilatatia nu se produce, etc. In cazul respectiv nu exista nici o recomandare de la un medic specialist ca gravida ar fi avut o anume suferinta care sa necesite cezariana, cum de regula se primesc recomandari pentru diverse afectiuni: de la oftalmologie, pentru miopii mari, de la cardiologie, pentru femei cu insuficienta cardiaca, de la boli contagioase, pentru SIDA, pentru TBC pulmonar, boli care reprezinta un risc mare pentru mama.

Daca exista malformatii congenitale, copilul cedeaza la nastere

Referitor la faptul ca rezultatele anatomo-patologice au contrazis toate investigatiile efectuate de tinara pe durata nasterii, dr. Vasile Salcudean este de parere ca rezultatele unei ecografii nu pot garanta cu exactitate starea de sanatate a fatului. Daca ecograful obisnuit, 2D, aparat care costa 5 - 10.000 de euro, ar vedea toate malformatiile, nu ar mai fi nevoie de ecografele tridimensionale, iar malformatiile cordului si cele ale plaminului, cele de finete, sint posibile numai in explorarea 3D, cu ecografe performante. "Cred ca este o eroare a colegilor medici care, la o explorare a pacientului spun ca totul pare normal; in aceste cazuri apar acuzatii si dintr-o parte si din alta. Eu spun pacientilor ca totul pare in regula, dar le recomand investigatii de finete, ecografie tridimensionala. Cert este ca, in acest caz, indiferent ce s-ar fi facut, copilul era incompatibil cu viata; in uter, efortul de circulatie si de respiratie este asigurat de inima mamei; daca mama este sanatoasa, ii asigura si copilului circulatia, dar in momentul cind copilul trebuie sa preia pe cont propriu respiratia si circulatia, cu inima si plaminii lui, atunci, daca exista malformatii de acest gen, copilul cedeaza", a concluzionat dr. Vasile Salcudean.
De precizat este faptul ca in acest caz, la solicitarea familiei, Politia a declansat o ancheta pentru a se stabili exact cauza mortii. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro