Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Tracon" n-a reusit sa puna mina pe pachetul majoritar al ECO

Dupa ce, in urma cu numai citeva zile, un oficial local opina ca primarul municipiului, Constantin Cibu, se lasa "incalecat" de firma "Athena" si-i permite sa lucreze cum vrea, mai nou, edilul-sef se comporta ca un reprezentant al firmei "Tracon" (colaboratoare a Athenei), careia ii apara interesele cu o hotarire demna de o cauza mai buna. Primarul s-a batut ca un leu si a ajuns in pragul apoplexiei, ieri, in cadrul sedintei ConsiliuluI local Municipal, incercind sa-i convinga pe alesii locali sa aprobe o majorare de capital care i-ar fi permis "Tracon"-ului (firma la care actionar este fostul prefect PSD Mihai Manea) sa devina actionar majoritar la societatea ECO, la care, deocamdata, CLM detine pachetul majoritar de actiuni. Cibu a repetat obsesiv in fata consilierilor ca ECO e pe moarte, ca falimentul este iminent, ca nimic nu o mai poate salva, doar-doar ii va convinge sa ridice mina, in favoarea proiectului de hotarire care i-ar fi permis firmei "Tracon" sa se sacrifice si sa preia presupusa mortaciune, pentru a o readuce la viata. Alesii locali nu s-au lasat imbroboditi insa cu una, cu doua, si s-au intrebat, cum era si normal, de ce ar fi interesata firma "Tracon" sa devina actionar majoritar la o societate care se duce de ripa. Consilierul PSD Sorin Bosneag a propus ca, daca tot se are in vedere ajutarea ECO, sa vina si CLM cu un aport de capital, nu doar "Tracon"-ul, astfel incit firma sa ia mai multi bani, iar cotele actiunilor celor doi actionari sa se pastreze: "Am facut o socoteala simpla, ca daca Primaria face vreo doua lucrari neimportante mai putin anul viitor, va avea 8 miliarde de lei, sa contribuie si ea la majorarea capitalului social, pentru a se pastra cotele existente la ora actuala. Noi nu discutam aici de diminuare de capital social al Consiliului Local Municipal, discutam de majorare de capital al societatii la care noi sintem actionar majoritar. Sintem de acord cu infuzia de numerar, dar zic eu ca mult mai bine ar fi pentru societate, daca va avea in plus 15, 5 miliarde lei, in loc de 7,5 miliarde. Vreau sa propun modificarea proiectului de hotarire, in sensul ca CLM Braila va participa la majorare de capital social, cu o suma echivalenta, pentru pastrarea raportului actual in ce priveste actiunile detinute. Aceasta suma poate fi prevazuta in bugetul anului viitor pentru ca este vorba de capital subscris si varsat, si termenul este de sase luni".
Constantin Cibu a sarit ca ars, cind a auzit aceasta idee, si le-a impartasit consilierilor un mic secret: nu e vorba doar despre ajutarea ECO, este vorba si despre a-i permite "Tracon"-ului sa devina actionar majoritar. Pentru ca, altfel, "Tracon"-ul nu da un leu in plus: "Domnul Bosneag se pare ca n-a inteles mecanismul economic. Tracon va veni cu aceasta suma in numerar, pentru marirea capitalului social numai in cazul in care preia majoritatea actiunilor. Altfel, nu va veni. Pe el nu-l intereseaza ca aceasta proportie sa fie pastrata in continuare, doreste sa conduca aceasta firma efectiv, asta n-ati inteles dumneavoastra. Eu va spun inca o data: eu nu am nici o incredere in aceasta societate, care timp de 15 ani n-a facut decit pagube Primariei. De ce insistati dumneavoastra sa pastram cotele de actiuni? Noi am facut un audit, acesta este si astazi la politie, ca sa cerceteze cine a produs pagubele extraordinare societatii. N-am primit nici un raspuns, dar in nici un caz nu sint dispus sa mai investesc intr-o societate care nu are credibilitate. Nu e problema ca Traconului i s-a pus pe chelie sa vina cu 8 miliarde acum, de dragul CLM. Nu! Vine pentru a conduce si a prelua majoritatea in aceasta societate".

"Aceasta societate poate fi viabila, este rentabila si nu reprezinta o gaura la bugetul local"

Viceprimarul Daniela Vasioiu a fost de parere ca ar trebui facuta si prezentata consilierilor o analiza a activitatii societatii ECO pe termen scurt, mediu si lung, pentru ca acestia sa voteze in cunostinta de cauza: "Ma intreb astazi, cind nu exista la mapa acest raport, aceasta analiza, neavind date suplimentare decit la sedinta precedenta, cum s-a ajuns la concluzia ca aceasta majorare de capital, pe care o discutam acum, este cea mai buna varianta? Poate ca reprezentatul CLM la AGA a ECO sa ne prezinte macar acum, verbal, in sedinta, citeva date despre aceasta problema si sa ne spuna care crede ca este cea mai buna solutie pentru revigorarea societatii".
Consilierul Florin Mija, reprezentantul CLM in AGA la ECO a fost de parere ca firma nu este nici pe departe in pragul falimentului, asa cum sustine primarul, ci dimpotriva, are o evolutie pozitiva: "Din datele pe care mi le-a pus la dispozitie domnul director al ECO, societatea este pe un trend ascendent, inregistreaza un profit din exploatare, a varsat la bugetul local pina in anul 2006, inclusiv, circa 600 de milioane de lei vechi, deci din punctul meu de vedere aceasta societate poate fi viabila, este rentabila si nu reprezinta o gaura la bugetul local, datorita masurilor manageriale luate. Din punctul meu de vedere aportul de capital din partea Tracon ar ajuta societatea, dar trebuie sa venim si noi, CLM, sa facem ceva, ca sa ajutam administratorul".
Problema este ca primarul nu vrea sa faca CLM ceva, ci prefera sa faca numai "Tracon"-ul. Ca atare, i-a anuntat inca o data pe consilieri ca nu are bani sa dea societatii ECO si nici daca ar avea, nu i-ar da, pentru ca, din punctul sau de vedere, aceasta este ca si moarta: "Cer CLM sa ia o hotarire, pentru ca aceasta societate nu poate sa mearga in continuare in stilul in care merge. Ceea ce a prezentat domnul Mija, ca firma merge pe un trend ascendent, se datoreaza unor pierderi de patrimoniu uriase, deci nu si-a platit datoriile din profit, ci am pierdut din patrimoniul acestei societati aproape tot ce-am avut. Daca CLM nu ia o hotarire in legatura cu aceasta societate, este raspunzator pentru falimentarea ei. CLM nu are posibilitatea de a veni cu cele 8 miliarde, pentru ca anul viitor bugetul local va fi auster. Singura solutie este clara: Traconul este interesat de aceasta societate, sa o coordoneze si sa o conduca, numai daca devine majoritar. Nu, nu sint interesat sa vin cu niste bani si sa dau niste oxigen unei societati care oricum va muri in perioada urmatoare".

"Prin propunerea de majorare de capital prin pastrarea cotei, oferiti un parastas frumos societatii ECO peste citeva luni"

Directorul unitatii, George Dragu, i-a tinut isonul primarului: "Dumneavoastra, prin propunerea de majorare de capital prin pastrarea cotei, oferiti un parastas frumos societatii ECO peste citeva luni, refuzindu-i salvarea de la moarte acum, prin refuzarea miinii intinse oferite de Tracon. Faptul ca acceptati acum majorarea de capital social prin aport de numerar propusa de Tracon nu va impiedica sa reveniti si dumneavoastra la cota initiala, atunci cind veti dori acest lucru. Evolutia ulterioara a societatii nu se va rezuma la necesarul de lichiditati de 7 sau chiar 15 miliarde, ci va presupune investitii mult mai mari, pentru care va trebui sa gasiti surse. In viitorul apropiat, daca se va demara actiunea de repunere in functiune a a carierei de la Macin, investitiile de acolo vor fi de minim 2,8 milioane de euro. Traconul a procurat mai mult de jumatate din aceste utilaje, pentru ca ii vede viitorul si crede in ea".
La rindul sau, reprezentantul "Tracon" la sedinta CLM a declarat ca firma respectiva si-a indeplinit pina acum obligatiile asumate, "dar de acum inainte nu mai poate merge decit cu un aport de capital. Societatea are datorii la bugetul de stat, si altele, care se aduna. Sintem de acord sa nu mai pierdem vremea si sa venim cu un aport de capital in cash, pentru ca societatea are nevoie de lichiditati acum. Am facut tot ce a depins de noi, in proportia de 25% a actiunilor pe care le detinem. Asa nu se mai poate merge inainte, pentru ca societatea este prost condusa si nu mai sintem de acord nici cu procentul de 25%. ECO poate sa obtina profit, dar nu cu dotarea actuala si nu cu sectorul de salubritate pe care lucreaza acum".
In ciuda apelurilor de-a dreptul disperate ale primarului si a avertizarilor sale repetate, cum ca CLM isi va asuma responsabilitatea pentru iminenta falimentare a ECO, alesii nu s-au lasat impresionati si au respins proiectul de hotarire, dupa ce, la sedinta precedenta, aminasera discutia lui.
Potrivit comentariilor din culise ale unora dintre consilieri, de fapt, marea miza a preluarii ECO nu o reprezinta activitatea de salubritate, ci exploatarea carierei de la Macin, din care se pot scoate bani frumosi. Mai exact, este vorba despre milioane de metri cubi de granit de cea mai buna calitate, cu caracteristici deosebite de duritate si culoare, pe care firma "Tracon" l-ar putea exploata nu producind piatra pentru terasamente, ci placi pentru finisaje in constructii.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii