Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

TOPUL profesiilor in care lefurile au crescut si cu 30% in ultimele 12 luni. Salariul MEDIU ajunge pana la 5.000 de lei

In aceste domenii, salariile medii nete se apropie sau chiar depasesc 1000 de euro lunar potrivit datelor publicate in aceasta saptamana de Institutul National de Statistica. Mai mult, exista si domenii in care lefurile au urcat in ultimele 12 luni cu peste 30 de procente. Per total insa cresterea salariilor este de peste 7% la nivel national. Iar aceasta majorare se suprapune cu multe ieftiniri.
Mai mult exista si domenii in care lefurile au urcat in ultimele 12 luni cu peste 30 de procente. Per total insa cresterea salariilor este de peste 7% la nivel national. Iar aceasta majorare se suprapune cu multe ieftiniri.

La jumatatea anului topul salariilor este urmatorul: petrolistii sunt pe primul loc cu un salariu mediu de 5000 de lei pe luna. Urmati de programatorii IT, cu 4300 de lei si bancheri, cu 4100 de lei.
La capatul celalalt sunt angajatii din industria alimentara, cea textila si cei care lucreaza in hoteluri sau restaurante. Ei raman la sfarsit de luna cu putin peste 1000 de lei. Asadar un petrolist castiga intr-o luna cat 5 chelneri.
Cum era de asteptat in domeniile bine platite sunt putini angajati., in timp ce majoritatea salariatilor lucreaza in domenii cu lefuri mici. In sectoarele cu salarii medii intre 3 si 5000 de lei sunt 240.000 de angajati. In timp ce in sectoarele in care salariul mediu variaza intre 1000 si 1500 de lei sunt peste 1 milion 500 de mii.
Asa se face ca salariul mediu net pe economie este doar 1818 lei. Totusi in crestere cu 7,7% adica 130 de lei fata de iunie anul trecut. Pare putin insa este cea mai mare crestere inregistrata in acest interval din 2008 si pana in prezent
Daca ar fi sa ne uitam inspre domeniile cu cea mai mare crestere salariala , aici lideri sunt editorii de carti si produse softweare, cu o majorare salariala de peste 30% in ultimele 12 luni. Urmeaza industria bauturilor, cea auto dar si cercetarea.
In schimb au scazut lefurile minerilor , ale celor din industria tutunului dar si din companiile de distributie si furnizare de curent electric sau caldura.

 
Comentarii