Mergi la conţinutul principal

Tocurile înalte pot dăuna grav sănătăţii

Simbol al feminităţii, tocurile înalte pot fi periculoase pentru femei, care riscă uneori leziuni serioase. Purtate prea des, ele pot antrena curbarea coloanei vertebrale şi pot cauza dureri sciatice. În zece ani, numărul leziunilor provocate de tocurile înalte s-a dublat în SUA, arată un recent studiu, preluat de agenţiile de presă.
Cercetătorii de la Universitatea Alabama din Birmingham au inventariat 3.294 leziuni legate de purtatul tocurilor înalte, care au dus la 123.355 de accidente ce au necesitat îngrijiri la serviciile de urgenţă în perioada 2002-2012. Deşi, raportat la total, doar opt femei din 100.000 se rănesc, proporţia tinde să crească în cazul categoriei de vârstă cuprinsă între 30 şi 39 de ani (11 femei din 100.000), sporind şi mai mult la americancele între 20 şi 29 de ani (18,4 femei din 100.000).

Umerii, genunchii, trunchiul

„Sigur că este şic să porţi tocuri înalte, dar, din punct de vedere medical, acest lucru poate duce la probleme serioase", explică Gerald McGwin, autorul principal al studiului. Gleznele şi picioarele (afectate, împreună, de 80% dintre leziuni) sunt primele care suferă din cauza tocurilor înalte. Potrivit cercetătorilor, mersul regulat cu astfel de încălţăminte ar reduce mişcarea musculaturii gleznei, ceea ce ar provoca, pe termen lung, lipsa de confort şi tulburări musculo-scheletice.
Circa 20% dintre leziuni vizează umerii, genunchii, trunchiul sau capul. Purtate prea des, tocurile înalte pot duce la curbarea coloanei vertebrale şi la dureri sciatice, adaugă autorii studiului.
„Am constatat că aproape jumătate din leziuni s-au produs acasă, lucru care arată că încălţămintea trebuie adaptată ocaziei", a declarat McGwin. Pentru a evita leziunile, cercetătorii recomandă amatoarelor de tocuri înalte să fie atente la cât de des şi cât de mult poartă astfel de încălţăminte. Ei pun în evidenţă regula alternanţei între pantofii cu tocuri joase şi cei cu tocuri înalte, relatează agerpres.ro.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro