Mergi la conţinutul principal

Toţi absolvenţii din acest an vor putea merge la liceu

Acesta este cel de-al doilea an când elevii de clasa a VIII-a sunt repartizaţi pe baza unei medii de admitere care include şi tezele cu subiect unic, dar este prima dată când se iau în considerare şi tezele de la clasa a VII-a. Tot pentru întâia oară, toţi elevii vor avea un loc la liceu. Anul acesta s-au înscris pentru admitere 2.966 de elevi şi sunt aprobate în planul de şcolarizare 3.332 de locuri, adică vor rămâne nerealizate 13 clase.

Cea mai mare medie din acest an a fost 9,96 şi aparţine elevei Dana Ilie, de la Şcoala "Fănuş Neagu". Pe locul doi este Teodor Onea cu 9,95, iar pe locul trei Ileana Marcu - 9,93, ambii de la "Bălcescu". Următoarele locuri sunt ocupate de elevi de la "Bălcescu" - 1, "Fănuş Neagu" - 1, "Mihai Eminescu" - 6 şi Dimitrie Cantemir" - 1.

Anul acesta sunt ceva mai puţini elevi cu medii de admitere sub cinci, numai 20, cea mai mică medie sub cinci fiind 4,47.

Dacă anul trecut au fost 147 de elevi cu medii peste 9.50, anul acesta sunt 155 de copii cu asemenea medii. Aproape neschimbat faţă de anul trecut a rămas şi numărul de elevi din rural situaţi în primele 100 de medii. Acum sunt 16, iar anul trecut au fost 15.

Având în vedere cele de mai sus, absolvenţii se vor putea orienta liniştiţi în stabilirea ordinii opţiunilor lor, luând în calcul ultimele medii de anul trecut. Ca şi în anii precedenţi, atragem atenţia că, mai ales pentru cei cu medii sub 9.00, este foarte important să treacă în fişa de înscriere cât mai multe opţiuni, ca să nu rateze admiterea şi să ajungă unde nu-şi doresc.

De remarcat ar mai fi faptul că la şcolile din mediul rural se poate observa, constant, că notele din gimnaziu sunt cu un punct mai mari decât notele de la tezele cu subiect unic, în timp ce în mediul urban, la şcolile cu pretenţii, aceste diferenţe sunt foarte mici, chiar la unele şcoli sunt mai mari notele de la teze decât notele din gimnaziu, semn că profesorii ar trebui să fie, totuşi, mai puţin exigenţi.

Toţi elevii pot merge la liceu, însă numai o treime dintre ei pot alege filiera teoretică

Cei 2.996 de absolvenţi ai clasei a VIII-a vor avea la dispoziţie peste 3.330 de locuri la liceu, plus alte 336 la seral şi alte 75 la învăţământul particular, acestea din urmă nefiind incluse în procesul de admitere computerizată.
Pentru filiera teoretică, elevii vor avea la dispoziţie locurile de la: "Bălcescu" - 196, "Murgoci" - 168, "Aslan" - 84, "Iorga" - 168, "Cerna" - 168, "Sebastian" - 168, "Perpessicius" - 112, LPS - 28, Gr. Şc. Însurăţei - 56, Gr. Şc. "Vâlsan" Făurei - 56, "Angelescu" Ianca - 84. În total sunt 1.288 de locuri la filiera teoretică, dintre care 756 la real şi 532 la uman. La rândul lor, acestea se împart în: 280 pentru ştiinţele naturii şi 476 la mate-info, la real şi 140 de locuri la ştiinţe sociale şi 392 la filologie, profilul uman.

Restul de 2.044 de locuri sunt tot la liceu, dar la filiera tehnologică, profil tehnic - 1.242, Servicii - 466 sau Resurse naturale şi protecţia mediului - 336.

Absolvenţii interesaţi de seral vor avea la dispoziţie 336 de locuri la: Neniţescu - 56, "Edmond Nicolau" - 84, "Saligny" - 56, "Moisil" - 28, "Brâncoveanu" - 56, "Gh. K. Constantinescu" - 56. Singura clasă din filiera teoretică, profil uman, va fi la "Edmond Nicolau". Celelalte clase sunt pentru filiera tehnologică, profil Resurse naturale şi protecţia mediului - "Neniţescu" şi "Edmond Nicolau" câte o clasă, Servicii - două clase la "Gh. K. Constantinescu" şi restul la profil tehnic. Înscrierea celor care doresc să meargă la seral se va face în perioada 23 - 25 iulie, iar repartizarea lor se va face în perioada 27 - 29 iulie.

Pentru învăţământul particular elevii au la dispoziţie 75 de locuri, la Liceul Economic "Petre S. Aurelian" - 50 de locuri şi Grupul Şcolar de Arte şi Meserii - 25 de locuri. Înscrierile în acest caz se fac direct la sediile şcolilor.

Completarea corectă a fişei cu opţiuni - esenţială pentru ca elevul să obţină ce a dorit

Din notele obţinute la tezele cu subiect unic se face o medie care se adună cu media generală de absolvire a claselor de gimnaziu. Totul se împarte la doi şi se obţine media de admitere.

Pentru a intra în admiterea computerizată, fiecare candidat trebuie să completeze cel puţin 25 de opţiuni în fişa de înscriere, ca să fie sigur că va fi repartizat într-o clasă de liceu conform mediei de admitere pe care a obţinut-o. Candidaţii din acest an pot folosi ca reper ultimele medii de admitere de anul trecut.

Codurile specializărilor trebuie completate cu mare atenţie, de la stânga la dreapta, aceasta fiind ordinea în care le va citi computerul. Fişele completate de către candidat în prezenţa părintelui şi a dirigintelui clasei se vor depune la şcoli până pe 25 iunie. Aceste informaţii se vor introduce în baza de date computerizată de la nivel judeţean, iar în perioada 19 - 27 iunie se vor verifica fişele editate de calculator, corectându-se eventualele greşeli. Termenul limită pentru corectarea eventualelor greşeli este 29 iunie. După această dată nu se mai poate interveni în baza de date. Rezultatele admiterii computerizate se vor afişa pe 3 iulie la şcolile generale şi pe 6 iulie la colegii, licee şi grupuri şcolare.

Cei care nu vor fi repartizaţi în prima etapă, vor mai avea la dispoziţie alte două etape de admitere în perioadele: 6 - 23 iulie şi 1 august - 12 septembrie. Ei vor putea opta doar pentru locurile rămase din etapele anterioare ale admiterii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro