Mergi la conţinutul principal

Taxare inversă la TVA pentru cereale şi plante tehnice

Din această lună a intrat în vigoare un act normativ, care stabileşte că firmele intermediare care vând cereale şi plante tehnice firmelor exportatoare trebuie să ceară returnarea taxei pe valoare adăugată (TVA) şi nu exportatorii, aşa cum se întâmpla până acum. Actul normativ aprobat recent de Executiv are aplicabilitate din iunie 2011 până în iunie 2013, interval pentru care Uniunea Europeană a dat avizul folosirii taxării inverse. "Este una dintre cele mai eficiente măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale. Timp de doi ani de zile, cât se poate aplica taxarea inversă, eliminăm firmele-fantomă care nu plăteau TVA-ul către stat, iar exportatorul cerea returnarea TVA prejudiciind în manieră serioasă statul român din perspectiva impozitelor şi taxelor care trebuie achitate", a afirmat premierul Emil Boc.
La rândul său, ministrul de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu a precizat că au fost selectate cereale şi plante tehnice pentru o derogare privind TVA, întrucât România are o particularitate faţă de alte ţări, în sensul că la noi ele se achiziţionează, în cea mai mare parte, de la producătorii agricoli care sunt persoane fizice neplătitoare de TVA. "Multe firme achiziţionează produsele de la producători, iar pe lanţ aceste firme dispăreau şi statul era prejudiciat", a motivat Ialomiţianu schimbarea sistemului.
De altfel, printr-un comunicat de presă, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Brăila explică întreg mecanismul gândit pentru combaterea fenomenului evaziune fiscală în agricultură. Astfel, prin taxarea inversă, nu exportatorii vor fi cei care vor solicita returnare de TVA, ci firmele intermediare. Concret, când intermediarii cumpără cereale şi plante tehnice vor factura fără TVA, iar exportatorul va exporta fără TVA şi nu mai trebuie să solicite rambursarea. Potrivit estimărilor finanţiştilor, prin această derogare în ce priveşte TVA la cereale şi plante tehnice ar urma să fie atrase venituri suplimentare la bugetul statului în cuantum de 240 milioane lei în 2011, 410 milioane în 2012 şi 170 milioane lei pentru prima jumătate a anului 2013.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro