Mergi la conţinutul principal

Taxa pe boală

În Ungaria, taxa a fost impusă încă de anul trecut, iar preţul plătit pentru o banală consultaţie este de un euro. La noi, părerile sunt împărţite, pe fondul unei opoziţii evidente. Cinci lei - suma estimată pentru plata unei consultaţii la medicul de familie - înseamnă mult pentru destui români, mai ales pentru aceia care vin foarte des la doctor. Nu e nevoie de date statistice care să arate că vârstnicii şi bolnavii cronic sunt "abonaţii" cabinetelor medicale. Mai trebuie adăugat şi că locuitorii din mediul urban sunt puţin ipohondri, din cauza accesului facil (internet, tv, publicaţii) la informaţii de tot felul legate diverse boli.

Introducerea coplăţii pentru serviciile medicale ar aduce un singur avantaj pentru cetăţeni - care nu vor resimţi imediat efectele benefice ale unui buget mai mare în sănătate: cu siguranţă, afluenţa la uşile cabinetelor şi laboratoarelor medicale se va reduce, ceea ce presupune economie de timp, dar şi de bani.

Totuşi, taman problema banilor este boala cronică a sistemului sanitar. Banii colectaţi din taxa pe viciu - impusă producătorilor de ţigări - au fost folosiţi în programul aşa-numitelor analize obligatorii, o campanie în urma căreia milioane de români au aflat din timp că trebuie să se trateze de anumite afecţiuni. O colectă de tipul coplăţii este de aşteptat să aducă şi mai mulţi bani în bugetul sănătăţii. Ce s-ar putea face cu aceşti bani? Răspunsul ar trebui să se regăsească în calitatea actului medical, în dotarea cu aparatură performantă a clinicilor şi cabinetelor, ori chiar în construirea unor spitale.

Viitorul ar suna sănătos, dar există o singură piedică: după atâtea şi atâtea matrapazlâcuri, cum ar putea fi siguri cetăţenii, plătitorii acestei veritabile taxe pe boală, că banii lor vor ajunge acolo unde trebuie, că vor fi cheltuiţi în mod responsabil, transparent şi eficient şi că, mai devreme sau mai târziu, vor putea beneficia de diagnostice mai prompte şi mai precise?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro