Mergi la conţinutul principal

Taranii braileni au prins gustul muncii in strainatate

In ultimii ani, tot mai multi tineri, dar si persoane mai in virsta, aleg sa plece peste hotare, unde isi pot gasi un loc de munca mai bine platit. Munca printre straini le permite sa stringa ceva bani pentru a-si ajuta familiile ramase in tara, dar si pentru a-si cladi un viitor mai bun. La nivelul judetului Braila, se pare, ca si taranii au prins gustul meleagurilor europene, si chiar daca nu au invatat prea multa carte, totusi sint obisnuiti cu munca fizica si prefera sa emigreze pentru a cistiga un ban. Cei mai multi merg in Italia sau Spania si lucreaza in domeniul constructiilor sau in agricultura, unde nu au nevoie de calificare sau experienta. Reprezentantul unei agentii de turism locale a declarat, recent, in cadrul unei dezbateri despre migratia fortei de munca din Romania, ca in ultimii ani s-a constatat o crestere a numarului de persoane din mediul rural care pleaca la munca in strainatate. Potrivit unui studiu realizat de Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC) in 35 de localitati printre care si Braila, ceea ce caracterizeaza multi imigranti este saracia, dar si lipsa de educatie.
"Sint needucati, multi romani plecati acolo nu stiu saracii ce e viata buna. Eu am contact cu romanii tot timpul, dar ii vad ca sint ciobani. Se vede ca nu stiu ce sint alea conditii decente. Intelegeti ce oameni sint acolo, ce bieti amariti care nu stiu sa ceara nici macar ceea ce isi doresc, mai ales ca nu stiu nici limba", este de parere o femeie de 40 de ani, intervievata in timpul studiului. Totusi, persoanele din mediul rural nu sint singurele care aleg sa mearga la munca in strainatate, tinerii scoliti fiind de asemenea interesati sa plece pentru un salariu mai mare. Dar, spre deosebire de cei din mediul rural, ei vor sa lucreze legal. Potrivit studiului ANBCC, 40% dintre cei care pleaca sint in special tineri necasatoriti, persoane cu o educatie ridicata.

Birou "EURES" la AJOFM Braila

Laurentia Vasilescu, purtatorul de cuvint al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Braila, unde exista si un birou de analiza statistica si servicii de ocupare a fortei de munca in tarile europene, a spus ca s-au prezentat multe persoane care, desi erau active pe piata muncii, vroiau sa isi gaseasca de lucru in alte tari. Se pare insa ca migratia tinerilor depinde foarte mult si de dezvoltarea economica a orasului in care traiesc. "La AJOFM au venit persoane care au un loc de munca, dar marea majoritate vor sa cistige mai bine, sa traiasca decent si spun ca daca li s-ar oferi salarii de 20 - 30 de milioane nu ar pleca din tara. La AJOFM, din februarie a.c., functioneaza biroul "EURES" (European Emploiment Services) care ofera informatii despre locurile de munca din spatiul european, pina acum in jur de 80 de persoane solicitind informatii", a declarat Laurentia Vasilescu.
In urma studiului efectuat de ANBCC s-a constatat ca exista si romani care nu ar vrea sa plece la munca in alte tari din mai multe motive, printre care se numara departarea de familie, greutatea de a gasi acolo un loc de munca si greutatea de a gasi un loc de munca legal. De asemenea, multi dintre cei care pleaca in strainatate se bazeaza pe experienta altora care au mai fost plecati, precum si pe ajutorul rudelor sau prietenilor care ii pot sprijini si le pot oferi un adapost.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro