Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sute de mii de femei din România sunt în pericol pentru că un medicament esențial pentru ele lipsește din farmacii de peste două luni

După Euthyrox, un nou medicament lipsește din farmacii. Este vorba despre un tratament recomandat femeilor bolnave de cancer mamar, pe care acestea trebuie să îl ia după operație. Medicamentul nu poate fi înlocuit cu altul, ceea ce face situația tot mai complicată.

 

Asociațiile de pacienți spun că acest medicament, care le ajută pe bolnavele de cancer mamar să își țină sub control boala, lipsește din farmacii de mai bine de două luni.

Până în acest moment, autoritățile nu au venit cu un punct de vedere oficial în privința lipsei acestui tratament.

În lipsa medicamentului, femeile diagnosticate cu această formă de cancer și care și-au tratat boala riscă recidiva.

Sunt peste 300.000 de femei cu cancer mamar care urmează tratament cu acest medicament, a declarat la Digi24 Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România.

Tratamentul nu poate fi înlocuit cu altul, astfel că românii încearcă să îl găsească în Bulgaria, Serbia, Ungaria, Moldova și Ucraina, a spus Irimia.

Potrivit acestuia, vinovat pentru o astfel de situație este Ministerul Sănătății.

600 de medicamente vor dispărea din farmacii

În plus, Agenția Națională a Medicamentului a actualizat lista medicamentelor care vor dispărea din farmacii, la inițiativa producătorilor. Numărul acestora a depășit 600, unele dintre ele fiind retrase de la noi din țară încă din 2018.

Printre medicamentele care nu se mai găsesc în farmacii se află și tratamente oncologice, analgezice, dar și suplimente alimentare. Taxa clawback și prețul mic pe care țara noastră îl decontează sunt motivele pentru care producătorii de medicamente aleg să-și retragă produsele de la noi din țară.

 
Categorie articol: 

Comentarii