Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Suspectul atacurilor din Norvegia a lăsat un manifest în care pledează pentru război civil european

* pagina introductorie a documentului poartă semnătura "Andrew Berwick", dar autorul se identifică ulterior ca fiind Anders Behring Breivik, nimeni altul decât suspectul reţinut pentru atacurile din Norvegia

Documentul este un manifest politic, combinat cu o confesiune şi un plan de acţiune, care detaliază vederile lui Breivik, background-ul lui cultural, dar şi intenţiile lui de a comite atacurile de vineri. Conţine, de asemenea, mai multe fotografii cu el.
"Dacă îţi pasă de viitorul Europei Occidentale, cu siguranţă vei găsi informaţii interesante şi foarte relevante", scrie autorul, care precizează că i-au trebuit nouă ani să elaboreze acest manifest.
CNN precizează că nu a putut verifica independent că documentul respectiv a fost scris de Breivik, dar poliţia a declarat cotidianului norvegian VG că documentul "are legătură" cu atacurile de vineri.
Breivik a fost pus sub acuzare pentru atentatul cu bombă din centrul capitalei Oslo şi pentru atacul armat asupra participanţilor la o tabără politică de pe insula Utoya, comise vineri şi soldate cu 92 de morţi.
Geir Lippestad, care s-a declarat avocatul suspectului, a declarat postului norvegian de televiziune TV2 că Breivik consideră că atacurile comise au fost "oribile", dar "necesare" şi va oferi propriile explicaţii, luni, când va compărea în faţa unui tribunal.
Autorităţile de la Oslo nu au comentat despre posibila motivaţie care a stat în spatele atacurilor teoriste.
În manifest, autorul îi diabolizează pe premierul Jens Stoltenberg şi pe partidul său laburist, care are controlul majoritar în guvernul norvegian, acuzându-i de perpetuarea "ideilor culturale marxiste/multiculturaliste" şi de îndoctrinarea tinerilor cu aceste idei. Autorul acuză Partidul Laburist că îmbrăţişează acele idealuri şi de aceea permite "islamificarea Europei".
Manifestul conţine şi speculaţii despre ce se va întâmpla dacă autorul va supravieţui "unei misiuni de succes şi va trăi ca să îndure un proces multiculturalist". Într-un astfel de scenariu, scrie autorul, "când mă voi trezi la spital, după ce voi fi supravieţuit rănilor prin împuşcare, voi realiza, cel puţin la nivel personal, că sunt într-o lume de rahat, într-un coşmar adevărat. Nu numai că toţi prietenii şi familia mă va detesta şi vor spune că sunt un monstru, dar presa multiculturalistă internaţională va fi ocupată să scrie din plin şi în diverse moduri pentru a caracteriza asasinatul, pentru a defăima şi demoniza", îşi imaginează în continuare autorul.
Breivik a fost arestat pe insula Utoya şi, potrivit relatărilor din presa locală, ar fi fost rănit în timpul reţinerii, dar în cele din urmă s-a predat.
Manifestul conţine şi fotografii ale suspectului, unele dintre ele postate deja pe pagina sa de Facebook, dar şi câteva inedite. În unele pare să fie în uniformă, inclusiv una în care poartă o jachetă a puşcaşilor marini americani, decorată cu Crucea de Fier, însemnele Cavalerilor Templieri şi medalii ale francmasonilor. Într-o altă fotografie, Breivik este îmbrăcat într-un costum ud având o emblemă pe care scrie "Vânător marxist" şi ţine în mână o puşcă de mare putere.
Autorul scrie câte ceva şi despre familia şi pregătirea sa şi spune că engleza este "a doua sa limbă".
Documentul este intitulat "2083: O declaraţie europeană de independenţă". Data este explicată ulterior de autor - este anul în care el crede că un război civil european se va sfârşi prin execuţia marxiştilor culturali şi deportarea musulmanilor.
Acest "război civil" se va desfăşura în trei faze, prezice autorul. Prima va avea loc până în 2030 şi va include "un război deschis, atacuri militare-şoc comise de sistemul celulelor clandestine şi va fi marcată de consolidarea forţelor conservatoare". Între 2030 şi 2070, autorul face apel la "forme mai avansate ale grupurilor de rezistenţă şi la pregătirea unei lovituri de stat paneuropene". În etapa finală, liderii Europei vor fi daţi jos şi se va implementa "o agendă politică cultural conservatoare".
Categorie articol: 

Comentarii