Mergi la conţinutul principal

Surprize şi omisiuni la Oscar 2016: care a fost, de fapt, cel mai premiat film

Pelicula „Mad Max: Fury Road", de George Miller, poate fi considerată una dintre marile surprize care s-au produs la ceremonia de decernare a premiilor Oscar 2016, unde acest film a primit şase trofee, în cadrul unei gale ce a fost marcată şi de câteva omisiuni de marcă, informează variety.com, citat de news.ro.
Pentru un sezon hollywoodian considerat imprevizibil, gala Oscar din 2016, ce a avut loc duminică seară, la Los Angeles, s-a încheiat cu puţine surprize. Aşa cum prevedeau specialiştii, Leonardo DiCaprio, Brie Larson şi Alicia Vikander au câştigat premiile Oscar în categoriile de interpretare la care au fost nominalizaţi (cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună actriţă în rol principal şi cea mai bună actriţă în rol secundar), iar Alejandro González Iñárritu a repetat performanţa de anul trecut (premiul pentru regie, câştigat cu filmul „Birdman"), de această dată cu filmul „The Revenant". De asemenea, compozitorul italian Ennio Morricone a câştigat primul său premiu Oscar, la vârsta de 87 de ani, după şase nominalizări anterioare, graţie coloanei sonore pe care a compus-o pentru filmul „The Hateful Eight".

Mad Max: „Fury Oscar"

Acest lungmetraj futurist, regizat de George Miller, a câştigat şase premii, care i-au fost atribuite în categorii tehnice. Margaret Sixel a câştigat pentru montaj, un trofeu ce revine de obicei lungmetrajului care câştigă la finalul galei premiul pentru cel mai bun film. Pelicula lui George Miller s-a impus şi la categoriile „cel mai bun machiaj/cele mai bune coafuri", „montaj de sunet" şi „mixaj de sunet", confirmând părerile unora dintre critici. Surprinzătoare au fost însă victoriile repurtate de Jenny Beavan, la categoria „cele mai bune costume" şi, mai ales, de Colin Gibson şi Lisa Thompson, la categoria „cea mai bună regie artistică", deoarece mulţi dintre specialişti se aşteptau ca Academia de film americană să premieze în această secţiune pelicule „de epocă", precum „The Danish Girl" şi „Bridge of Spies".

Surpriză: „Spotlight", desemnat cel mai bun film al anului

Deşi nu este chiar o victorie şocantă, prin prisma faptului că acest film a primit din partea Sindicatului actorilor americani (SAG) premiul pentru cea mai bună distribuţie, alături de alte câteva trofee din acest sezon, criticii de la revista Variety spun că sezonul 2016 a beneficiat de o competiţie foarte strânsă. „The Big Short" a fost premiat de Sindicatul producătorilor americani (PGA) şi 2016 a devenit primul an de după 2006 când laureatul PGA nu câştigă Oscarul pentru cel mai bun film. „The Revenant" a avut un final de sezon în forţă, câştigând premiul decernat de Sindicatul regizorilor americani (DGA) şi premiul BAFTA.

Surpriză: Mark Rylance, desemnat cel mai bun actor în rol secundar

Asemănându-se personajului său din „Bridge of Spies", Mark Rylance a fost o veritabilă forţă tăcută, dar extrem de puternică, în timpul acestui sezon hollywoodian, primind nominalizări la SAG Awards, Globul de Aur şi BAFTA. A câştigat premiul BAFTA, dar acest lucru nu reprezintă o surpriză, deoarece el este extrem de apreciat în ţara sa natală, Marea Britanie.

Omisiune: Sylvester Stallone, la categoria „cel mai bun actor în rol secundar"

Atunci când SAG Award a fost câştigat la această categorie de Idris Elba, care nu a fost însă nominalizat la Oscar, mulţi au crezut că acea victorie a actorului britanic reprezintă un semn bun pentru Sylvester Stallone, premiat cu Globul de Aur în acest an. În final, Mark Rylance a triumfat, devenind al doilea actor (după Daniel Day-Lewis) care câştigă un Oscar pentru interpretare într-un film regizat de Steven Spielberg. Mulţi au crezut că 2016 va fi anul lui Stallone, care a mai ratat un premiu Oscar şi în 1976, cu rolul din „Rocky".

Omisiune: „Star Wars: The Force Awakens" - niciun premiu

„Star Wars: The Force Awakens" este filmul cu cele mai mari încasări în 2015 şi al treilea din box office-ul tuturor timpurilor, dar a pierdut toate trofeele aferente celor cinci categorii la care a fost nominalizat. Nu este chiar o surpriză totală, deoarece Academia de film americană are o veritabilă tradiţie în a ignora filmele cu mare succes de casă.

Omisiune: Roger Deakins, la categoria „cea mai bună imagine"

2016 a fost un an impresionant în domeniul directorilor de imagine; toţi cei cinci nominalizaţi sunt veritabile legende. şi, în timp ce Emmanuel Lubezki merită cu prisosinţă cel de-al treilea Oscar consecutiv, pe care l-a câştigat pentru imaginea filmului „The Revenant", acest lucru înseamnă că Deakins a mers acasă cu mâna goală, pentru a 13-a oară.

Surpriză: Filmul „Ex Machina" premiat la „cele mai bune efecte vizuale"

Concurând cu pelicule produse cu bugete impresionante, precum „Star Wars: The Force Awakens", „The Revenant", „The Martian" şi „Mad Max: Fury Road", filmul „Ex Machina", un indie-SF, a plecat acasă cu premiul cel mare. Este o realizare uriaşă, ţinând cont de faptul că întregul buget al său - 15 milioane de dolari - este probabil echivalent cu sumele plătite de producătorii celorlalte filme pentru fiecare dintre numeroasele departamente tehnice cu care lucrează.

Surpriză: „Writing s on the Wall", la categoria „cel mai bun cântec"

Cântecul „Writing s on the Wall", interpretat de Sam Smith, este tema muzicală a filmului „Spectre", cel mai recent lungmetraj din franciza „James Bond", şi i-a supărat pe unii dintre spectatorii americani. „Nici măcar nu a fost cel mai bun cântec din săptămâna în care a fost lansat", a spus unul dintre spectatori, în culisele galei Oscar. Printre învinşii lui de la această categorie s-a aflat cântecul „Til It Happens To You", interpretat de Lady Gaga şi de Diane Warren (o artistă cu opt nominalizări la Oscar).

Omisiune: „Carol", „The Martian" şi „Brooklyn"

Au fost trei dintre cele mai premiate filme din acest an, acumulând 17 nominalizări împreună, însă fiecare dintre aceste lungmetraje a plecat acasă fără niciun Oscar.
Cea de-a 88-a gală de decernare a premiilor Oscar a avut loc în noaptea de duminică spre luni, la Dolby Theatre din Los Angeles.
Academia de film americană acordă trofee în 24 de categorii. Ceremonia a fost prezentată de actorul de comedie Chris Rock, care a fost gazda evenimentului şi în 2005.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro