Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Super aglomerație la Evidența Populației

* în ultimele zile, brăilenii veniți în concediu de peste hotare au dat năvală cu sutele la Serviciul de Evidență a Persoanelor, pentru a-și scoate actele de identitate * numai că s-au lovit de o îmbulzeală de nedescris, iar nervii i-au împins chiar la violență pe unii cetățeni * ieri, oamenii indignați au făcut sesizări la redacția cotidianului “Obiectiv”, ba chiar ne-au transmis fotografii în care se vede coada ajunsă până în B-dul Cuza * conducerea instituției ne-a comunicat faptul că, în lunile de vară, iulie și august, numărul solicitărilor pentru eliberare acte de identitate se dublează

 

 

“Dimineață era teroare la Serviciul de Evidență a Persoanelor. Unii s-au luat efectiv de gât, acolo la coadă, pur și simplu am renunțat”. Aceasta este declarația unui brăilean, Marian D., care a avut neplăcerea de a se confrunta cu îmbulzeala de nedescris, de ieri dimineață, de la instituția respectivă. Ne-a declarat că a venit pentru a scoate cartea de identitate a soției, numai că, ceea ce a găsit acolo l-a determinat să renunțe. El a spus că va merge la Vaslui, la rude, ocazie cu care va scoate acolo și actul de identitate pentru soție, întrucât se poate face programare online, iar condițiile sunt cu totul altele. Reclamantul ne-a transmis și o fotografie în care se vede coada groasă și întinsă pe metri buni până pe B-dul Cuza. “În jurul orei 7.30 erau în jur de 200 de persoane, oamenii se treceau pe o listă, s-au luat la ceartă, s-a rupt apoi lista. Unii s-au trecut, însă apoi au plecat, nu au mai venit să ia bonul de ordine. Alții nu știau că trebuie să se treacă, stăteau și așteptau. Am fost acolo în urmă cu o lună, erau în jur de 100 de persoane, am stat și am așteptat, pentru a-mi putea depune actele pentru cartea mea de identitate. Însă acum era ceva de nedescris. Lista se făcea de o persoană, numai că alții veneau, se treceau pur și simplu, apoi nu mai veneau. Eu am fost la numărul 131 trecut, dar am renunțat în final. S-au dat 160 bonuri de ordine, iar restul au plecat acasă, nu au mai prins loc. Era mai bine cu programare online. Nu este normal să stăm atâta timp la coadă. Azi (n.r. - ieri), efectiv s-au luat la bătaie. Este o problemă că nici nu se lucrează zilele următoare (miercuri, joi, vineri), aglomerația a fost acum și mai mare”, ne-a relatat Marian D.

"E pur si simplu o nebunie, coada ajuns în stradă, nimeni nu știe ce are de făcut, se fac și se rup liste. E un număr limitat de bonuri, clar deci nu vom fi toți primiți astăzi (n.r. - ieri, 14 august) și de aici nervii, certurile, îmbulzeala. Se știe că asta se întâmplă în perioada de vară, de concedii, dar în loc să suplimenteze personalul, să mărească programul, ei pun lacăt pe porți ca să facă punte cu weekendul. E un pic de bătaie de joc. La pașapoarte, la înmatriculări se lucrează. Aici nu", a scris o altă brăileancă venită special din Italia pentru că îi expiră cartea de identitate.

În jurul orei 11.00, la Serviciul de Evidență a Persoanelor Brăila era mai liniște, coadă tot era, dar oamenii așteptau cu calm să rezolve problema actelor de identitate. “Acum este bine, dar trebuia să fi văzut dimineață ce era aici. Au venit foarte mulți din străinătate, trebuie să plece zilele următoare, plus că nu se lucrează săptămâna aceasta, sunt totuși trei zile pierdute”, ne-a declarat un domn care aștepta la coadă. O altă doamnă a scos în evidență faptul că la pașapoarte și înmatriculări, unde se fac programările online, lucrurile merg mult mai repede și mai bine.

 

Luna august, în top

 

Îmbulzeala de la buletine este specifică, în fiecare vară, pentru lunile iulie și august. Brăilenii vin de peste hotare, în concediu, însă trebuie să rezolve și problema actelor de identitate. Astfel că se adună la cozi. După cum ne-a informat șeful Serviciului de Evidență a Persoanelor Brăila, cms. Constantin Nedelcu, în cele două luni, numărul de cereri este dublu față de restul anului. De exemplu, luna aceasta, în numai două săptămâni, s-au primit deja 2.100 cereri, asta în condițiile în care, toată luna trecută au fost în total 2.452, iar în iunie au fost 1.963 cereri depuse. “Așa se întâmplă în fiecare vară, problemele apar în lunile iulie și august, când brăilenii vin în țară, în vacanță. În această perioadă numărul de cereri pentru eliberarea actelor de identitate se dublează. Până acum, am reușit totuși să ținem situația sub control. Organigrama este însă incompletă. Trebuie totuși menționat faptul că termenul legal pentru eliberarea actului de identitate este de 30 de zile, însă, cu toate acestea, noi îl dăm mult mai repede. Este un sistem electronic, se dau bonuri de ordine. Preluăm zilnic 100 - 130 cereri pentru eliberare acte de identitate, însă au fost zile când am primit și 160 -170. Trebuie verificate actele, este o anumită răspundere”, a declarat sursa citată.

Mai trebuie precizat faptul că, brăilenii plecați în alte țări care au nevoie de acte de identitate, pot trimite procură specială, prin Consulat, unei rude. Legea prevede posibilitatea ca titularul unui act de identitate să solicite emiterea acestuia, prin procură specială, atunci când se află în imposibilitatea de a se prezenta personal pentru depunerea actelor la serviciul comunitar competent.

 
Categorie articol: 

Comentarii