Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

SUA va controla petrolul din Marea Caspică prin România şi Bulgaria

Astfel, Statele Unite şi-ar putea trimite forţele de menţinere a păcii pentru a asigura securitatea transportului resurselor de petrol şi gaze caspice, iar contingentele americane din România şi Bulgaria ar putea fi foarte folositoare în acest scop, potrivit experţilor.

Pe de altă parte, în timpul unei vizite recente în România, vicepreşedintele american Joe Biden a declarat că Bucureştiul sprijină noua configuraţie a scutului american antirachetă , anunţată de Washington după renunţarea la un proiect anterior ce prevedea mobilizarea unor elemente ale scutului în Polonia şi Cehia.

Astfel, elemente ale scutului american antirachetă ar putea apărea în final şi în România, comentează sursa citată.

Potrivit experţilor americani, construcţia celor două baze în România şi Bulgaria este în perfect acord cu mutările de trupe americane anunţate de fostul preşedinte George W. Bush în 2004. Mulţi analişti cred că eforturile americane în România şi Bulgaria sunt parte dintr-o strategie globală de mutări de trupe, începută de administraţia Bush, în vederea transferului de trupe din Germania către est.

Dacă Pentagonul explică această strategie prin nevoia de a-şi muta forţele mai aproape de Orientul Mijlociu, Rusia o priveşte însă ca o ameninţare directă la adresa intereselor sale, temându-se că prezenţa militară americană relativ redusă din România şi Bulgaria ar putea să crească.

În plus, bazele NATO de la Marea Neagră se adaugă instalaţiilor militare occidentale construite la Marea Baltică, punând Rusia din nou într-o situaţie dificilă. Ca un alt semn alarmant, cadeţii de la academia militară West Point au în prezent un curs de limbă şi cultură rusească. În mod similar, cu trei ani înainte de ofensiva condusă de americani în Irak, ei au început să înveţe limba arabă.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii