Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

SUA se declară îngrijorate de arestarea lui Timoşenko

"Arestarea, vineri, a fostului premier Timoşenko a generat îngrijorare pe plan internaţional privind aplicarea legii în Ucraina şi reprezintă încă o dovadă a caracterului politic al urmăririi judiciare lansate", se arată în document.
Autorităţile americane au afirmat că vor urmări îndeaproape situaţia din jurul contractului de gaz semnat de fosta şefă a Guvernului.
Un tribunal din Kiev a decis vineri arestarea lui Timoşenko, acuzată de abuz de putere, după o dispută a acesteia cu actualul şef al Guvernului, Mikola Azarov.
Ea l-a acuzat pe premier de corupţie, în timp ce acesta depunea mărturie.
Procesul în care este acuzată Timoşenko vizează un contract încheiat în 2009 între Ucraina şi Rusia, pentru furnizarea de gaz. Parchetul susţine că acordul a provocat statului ucrainean pierderi de peste 1,5 de miliarde de grivne (aproximativ 130 de milioane de euro).
Pe lângă acest caz, lidera opoziţiei este acuzată că a folosit necorespunzător 425 de milioane de dolari pe care guvernul său i-a primit în 2009 din vânzarea drepturilor de emisie de dioxid de carbon, în baza Protocolului de la Kyoto. Ea riscă până la 10 ani de detenţie, dacă va fi găsită vinovată.
Timoşenko a respins în repetate rânduri acuzaţiile, spunând că sunt politice.
Categorie articol: 

Comentarii