Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

SUA i-au refuzat lui Tony Blair accesul la informatii secrete despre Irak

Premierul britanic Tony Blair a fost extrem de nemultumit de refuzul americanilor de a-i permite accesul la informatii secrete despre Irak, sustine jurnalistul Bob Woodward, in cartea sa, intitulata "Etapa negari", relateaza The Sunday Times, in editie electronica.
Liderul de Londra a protestat pe linga presedintele George W. Bush dupa ce informatiile secrete au fost marcate cu sigla NOFORN ("no foreigners" - exclus strainilor) ceea ce a ingradit accesul la documente celui mai apropiat aliat al Statelor Unite.
In cartea sa, "Etapa negarii", care va aparea luni, Woodward dezvaluie ca informatiile secrete adunate in Irak de agentii britanici si amestecate cu informatiile americanilor au fost depozitate intr-o baza de date secreta numita SIPRNET (Secret Internet Protocol Router Network).
"Britanicii nu aveau acces la ea si nici nu puteau realiza o copie deoarece era marcata NOFORN", scrie Woodward, care a facut cunoscut scandalul Watergate.
Pilotilor britanici, care foloseau avioane americane de lupta de tip F-117 Nighthawks sau F015E Strike Eagles, li s-a interzis chiar accesul la manualele de pilotaj, din acelasi motive.
Potrivit lui Woodward, dupa ce Blair i-a comunicat lui Bush aceste deficiente, liderul american a promis ca va inlatura restrictiile NOFORN, insa Pentagonul a creat o noua retea SIPRNET, la care britancii sa nu aiba acces.
La sfirsitul acestei saptamini, Casa Alba a incercat sa limiteze efectele dezvaluirilor din cartea lui Woodward. Unul dintre cele mai explozive elemente din carte se refera la doua incercari ale consilierilor lui Bush de a-l concedia pe secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, una dintre tentative beneficiind de sustinerea Laurei Bush.
Jurnalistul vorbeste despre Casa Alba ca despre o "curte regala" marcata de diviziuni, in care cei care aduceau vesti proaste despre Irak erau inlaturati.
Rumsfeld este descris in carte certindu-se adesea cu Condoleezza Rice, in perioada in care aceasta era consilier pe probleme de securitate la Casa Alba. El refuza sa-i raspunda la solicitari, argumentind ca nu participa la luarea deciziilor. Rice s-a plins lui Bush, care a sfatuit-o sa "glumeasca" cu Rumsfeld.
Potrivit aceleiasi carti, rezistenta lui Bush fata de schimbarea modului de abordare a crizei din Irak a fost consolidata de discutiile cu Henry Kissinger, secretarul de Stat din timpul administratiei Richard Nixon.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii