Mergi la conţinutul principal

Stancu ia în calcul rezilierea contractului cu VAMED

Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele PSD Brăila, a vorbit recent despre situaţia incertă privind evoluţia lucrărilor de la Spitalul Judeţean Brăila. Conform declaraţiei social democratului, judeţul are anul acesta 70 de miliarde de lei vechi destinaţi începerii lucrărilor, bani pe care Stancu se îndoieşte că îi poate cheltui în următoarele luni. De asemenea, acesta pune şi problema rezilierii contractului cu VAMED, firma care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea secţiilor de pediatrie şi cardiologie. "La spital se întâmplă întotdeauna câte ceva. Suntem înspre sfârşitul anului, ne pregătim să ne mutăm cu ATI-ul, suntem într-o luptă deschisă cu VAMED-ul, care a câştigat pediatria şi cardiologia şi care nu înţelege că vara nu-i ca iarna - cum spunea un clasic în viaţă -, şi că trebuie să înceapă lucrările, pentru că iarna e mai greu de lucrat. Probabil că vom merge până la rezilierea contractului. Judeţul are anul ăsta 70 de miliarde depuşi în buget, ca să înceapă lucrările acolo şi nu ştiu când o să îi mai cheltuim până la sfârşitul anului. În rest, toate merg conform planului pe care îl avem, cu ceva întârzieri la sălile de operaţie. Avem nevoie de o expertiză pentru a vedea dacă e nevoie să fie consolidată structura existentă. Eu cred că nu. Deocamdată, se fac nişte calcule", a precizat Stancu.
Pe de altă parte, liderul PSD Brăila a adus în discuţie tratativele purtate cu medici din ţară, în vederea unei colaborări pentru secţia de neurochirurgie. Acesta vrea să completeze grupul de medici neurochirurgi existent în Brăila, cu încă doi, veniţi de la nivel naţional. "Am avut vizitatori cu partea de accelerator liniar de particule, cu scintigraful, cu angiograful biplan. Joi a fost o delegaţie mare de la Bucureşti, au fost 4 neurochirurgi, printre care şeful de secţie de la Institutul Naţional de Neurochirurgie - cotat a fi cel mai titrat doctor pe care îl are România astăzi, pe astfel de intervenţii -, împreună cu o echipă de-a dumnealui, în ideea unei colaborări şi pentru a încerca să ne trimită doctori capabili să completeze grupul de doi medici pe care îl avem noi acum. Astfel, o să avem patru medici neurochirurgi, o să avem gardă permanentă, facem de la 10 paturi, la 25 de paturi - secţia se măreşte. De fapt, este o restructurare totală în ceea ce priveşte structura spitalului, în sensul că trebuie să ne orientăm înspre ceea ce prevăd normele naţionale şi cele europene, pentru că acreditarea spitalului se face în anumite condiţii", a mai completat sursa citată. Totuşi, Gheorghe Bunea Stancu a ţinut să precizeze că spitalul "merge bine, are încasări, mai are şi nereguli, ca orice muncă, dar sperăm, încetul cu încetul, să le eliminăm pe cât se poate, în totalitate".

Corpul B se va restructura "din temelii"

În aceeaşi ordine de idei, Stancu face "planuri" pentru corpul B al Spitalului Judeţean. Acesta ar vrea să salveze clădirea fostului Spital "Sf. Spiridon", din cartierul Hipodrom şi să transforme zona astfel încât acolo să rămână doar secţiile de oncologie, diabet şi recuperare. "La corpul B avem mai multe planuri de făcut, acolo sunt câteva probleme - curtea este străbătută de canale termice şi de fel de fel de alte utilităţi, care sunt dedesubt. Am vrut să facem acolo o investiţie mare, dar trebuie să regândim planul - o să facem probabil la corpul A -, este vorba despre acceleratorul liniar de particule. E vorba de vreo mie de metri pătraţi, unde vom face blocul alimentar pentru recuperare. Zona corpului B se va transforma în mare parte, va rămâne acolo oncologia, diabetul şi recuperarea. Vom face ceea ce au cheltuit alţii fără parte legală. Au cheltuit bani publici într-o clădire care se dărâmă. Au început cu finisajele, uitând că la orice clădire se începe cu structura, cu acoperişul şi abia după aceea se discută de compartimentări şi de finisaje. Dar toată lumea a pus batista pe ţambal, nu e nimeni vinovat. Faptul că am moştenit mai mult de 50 de miliarde datorii la bugetul statului, care nu s-au plătit, cote pe care statul trebuia să le primească la plata salariilor, nu s-a întâmplat absolut nimic. A fost totul legal. Pentru noi lucrurile sunt bune, nu îmi fac probleme. Sunt foarte mulţi doctori care se interesează, foarte puţini care şi vin, dar au început să vină şi eu sunt mulţumit din acest punct de vedere", a încheiat social democratul.

Cine este "Vamed"

Potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, contractul privind "Proiectarea şi execuţia de lucrări la secţia cardiologie şi pediatrie - Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila" a fost lansat de către Consiliul Judeţean în 2011 şi a fost câştigat de către asocierea "Vamed Standortentwicklung und Engineering GnbH&CO KG" ca lider şi subsidiara din România "Vamed Romania" SRL. Valoarea de pornire a licitaţiei pentru acest contract a fost de aproape 10,3 milioane de lei fără TVA, la procedura de achiziţie publică fiind admise două oferte, dintre care a fost declarată câştigătoare cea a austriecilor. Aceştia s-au angajat să facă lucrările pentru suma de 9.781.633,75 lei (fără TVA). Anunţul de atribuire a acestui contract datează din ianuarie 2012.
O zappare pe internet arată că austriecii de la "Vamed" sunt renumiţi la nivel internaţional, fiind implicaţi în mai multe proiecte, în zeci de ţări, majoritatea în domeniul construcţiei ori modernizării unor unităţi medicale. Compania a derulat, potrivit propriei pagini de web, şi două proiecte în România, la Clinica Universitară din Oradea şi Clinica Colţea din Bucureşti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro