Mergi la conţinutul principal

Stancu, «Cuminţenia Pământului» în Penitenciarul Focşani

Care au fost motivele care au condus la propunerea de liberare condiţionată a lui Gheorghe Bunea Stancu, condamnat la 3 ani închisoare în dosarul "Mită la PSD" şi încarcerat în Penitenciarul Focşani? Am cerut informaţii la penitenciar şi ni s-au pus la dispoziţie prevederile legale, fără alte detalii. Astfel, în răspunsul primit, se arată că Stancu, ajuns în puşcărie în aprilie 2015, a executat o parte din pedeapsă şi a efectuat diverse activităţi lucrative în spatele gratiilor, ţinute la secret de conducerea unităţii la cerea deţinutului, ceea ca l-au ajutat în scăderea pedepsei. În plus, are împlinită vârsta de 60 de ani. În concluzie, a îndeplinit condiţiile legale pentru a intra în comisia de liberare condiţionată. La instanţă însă, veştile nu au fost cele aşteptate. Judecătorii au spus "Nu", iar deţinutul Stancu a formulat contestaţie, urmând ca instanţa superioară să ia decizia finală. "Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de liberarea condiţionată sunt prevăzute de art. 69 alin 2 cod penal. Cei condamnaţi în vârsta minorităţii, când ajung la vârsta de 18 ani, precum şi condamnaţii trecuţi de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei, pot fi liberaţi condiţionat după executarea unei treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau a unei jumătăţi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă îndeplinesc celelalte condiţii prevăzute de art 59 alin. 1 Cod penal. După ce a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau cel puţin trei pătrimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei", se arată în răspunsul remis de purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Focşani, scms. Georgeta Gură.
În ceea ce îl priveşte pe Gheorghe Bunea Stancu, conform art. 97 din Legea 254 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, comisia a formulat propunere de liberare condiţionată ţinând seama de: a) fracţiunea din pedeapsă efectiv executată şi de partea din durata pedepsei care este considerată ca executată; b) conduita persoanei condamnate şi eforturile acesteia pentru reintegrare socială, în special în cadrul muncii prestate; c) antecedentele sale penale.
Săptămâna trecută, Judecătoria Focşani a respins însă propunerea comisiei, iar pe 9 februarie 2016 a fost înregistrată contestaţia formulată de Stancu, după cum se arată pe site-ul instanţei. Cauza nu a ajuns încă la Curtea de Apel Galaţi.
Reamintim că în seara de 2 aprilie 2015, Gheorghe Bunea Stancu a ajuns în spatele gratiilor, fiind dus la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, pentru perioada de carantină. Apoi, în luna mai 2015, a fost mutat la Penitenciarul Focşani, întrucât era citat în alt dosar aflat la Tribunalul Vrancea "Stancu vs. DNA". El a fost condamnat la 3 ani închisoare, cu executare, în dosarul "Mită la PSD". Dosarele "Sportul" şi "Stancu vs. DNA" aflate pe rolul Tribunalului Vrancea i-ar putea aduce alte condamnări lui Stancu.
Încă de anul trecut, când redactorii noştri au solicitat informaţii privind activităţile lui Stancu în penitenciar, deţinutul a refuzat să ofere vreo informaţie. Mai precis, acesta nu şi-a dat acordul pentru ca detalii despre ce face el din spatele gratiilor să ajungă la urechile jurnaliştilor de la "Obiectiv". Categoric însă, Stancu nu s-a apucat să scrie cărţi, informaţia transmisă de la Penitenciarul Focşani fiind aceea că, în ultimii 5 ani, deţinuţii aflaţi în custodie nu au scris vreo carte. Totuşi, în luna mai 2015, la scurt timp după ce a ajuns la închisoarea din Focşani, surse din penitenciar ne-au informat că Stancu ar desfăşura ore de muncă la biblioteca unităţii de detenţie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro