Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Specialistii ONU in drepturile omului, ingrijorati de planul UE privind imigratia

Specialistii ONU in drepturile omului si-au exprimat vineri ingrijorarea fata de noile prevederi ale Uniunii Europene in privinta imigrantilor ilegali, sustinind ca acestia nu sint infractori si ca nu trebuie retinuti, relateaza Reuters.
Potrivit unei declaratii comune, cei zece experti au precizat ca au trimis o scrisoare Frantei, care detine presedintia semestriala a UE, si celor 27 de guverne ale statelor membre, inaintea unei intilniri a ministrilor de Justitie si de Interne in privinta planului, joia viitoare.
Potrivit prevederilor aprobate de Parlamentul European luna trecuta, imigrantii ilegali din cele 27 de state membre pot fi retinuti pentru o perioada de pina la 18 luni. Acestora li se poate aplica si o interdictie de reintrare valabila pentru cinci ani. Statele UE si-au dat acordul in privinta acestor reglementari in luna mai.
"Principala noastra ingrijorare este legata de regimul de detentie care preceda procedurile de repatriere in cazul imigrantilor ilegali. Directiva prevede o perioada de detentie de pina la 18 luni, care pare sa fie excesiva", precizeaza declaratia expertilor ONU.
Prevederile propuse ar permite statelor UE sa ii retina pe copiii neinsotiti, victime ale traficului de persoane, potrivit expertilor independenti din cadrul ONU.
"Imigrantii ilegali nu sint infractori. De regula, acestia nu ar trebui supusi deloc detentiei", au adaugat acestia.
"Statele membre sint obligate sa analizeze toate alternativele la detentie, iar detentia ar trebui sa fie doar pentru o perioada foarte scurta de timp", considera expertii ONU.
Comisia Europeana estimeaza ca pe teritoriul UE traiesc pina la opt milioane de imigranti ilegali. Peste 200.000 au fost arestati in prima jumatate a anului 2007 si mai putin de 90.000 au fost expulzati.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii