Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

SOCIAL: Câteva zeci de poliţişti protestează în faţa sediului MAI faţă de tăierile salariale

Câteva zeci de poliţişti participă luni, în faţa sediului Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), la un protest faţă de hotărârea prin care le-au fost diminuate veniturile pe iunie, prin reducerea normei de hrană la 130 de lei.

Ministrul Internelor, Traian Igaş, i-a invitat marţi, la ora 17.00, pe reprezentanţii sindicali ai poliţiştilor la o discuţie pe tema modernizării şi restructurării ministerului.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Marin Gruia, a declarat la 2 iunie, pentru NewsIn, că liderii sindicatului au hotărât ca, începând de luni, să picheteze zilnic, pe termen nelimitat, sediul MAI, în semn de protest faţă de decizia de reducere a normei de hrană.

"Am hotărât în şedinţa extraordinară ca, începând de luni, în faţa Ministerului de Interne, să organizăm zilnic, între orele 10.00 şi 18.00, mitinguri de protest împotriva deciziei ministerului de a tăia norma de hrană. Am fost sunaţi de foarte mulţi colegi de-ai noştri din ţară care ne-au spus că vor înceta activitatea. În momentul de faţă, prin această decizie, avem poliţişti şi angajaţi ai MAI care câştigă sub 1.000 de lei", a declarat joi Marin Gruia. Liderul SNPPC a precizat că un coleg de-al său se află, la ora transmiterii acesti ştiri, la Primăria Capitalei, pentru a obţine autorizaţie pentru protestele de săptămâna viitoare.

Gruia a spus că SNPPC solicită Primăriei Capitalei autorizaţie pentru o lună de zile, după care acest termen va fi prelungit până când problema banilor va fi rezolvată. "Facem apel la toţi angajaţii ministerului să participe la aceste proteste, fie că sunt, fie că nu sunt membri (ai sindicatului, n.r.)", a punctat Gruia.

Drepturile salariale ale angajaţilor MAI au fost diminuate parţial în luna iunie, urmând ca banii reţinuţi să fie restituiţi începând cu trimestrul trei în limitele bugetare şi în funcţie de deschiderile de credite, au declarat pentru NewsIn oficiali ai ministerului.

Potrivit oficialilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, norma de hrană, stabilită de legislaţia în vigoare la 640 de lei, a fost diminuată de ministrul de interne Traian Igaş la 130 de lei. Măsura, spun oficialii ministerului, a fost hotărâtă pentru luna iunie şi asta pentru că nu sunt bani suficienţi în bugetul aprobat pentru primul semestru.

"Diminuarea normei de hrană are caracter temporar, pentru luna iunie, iar din trimestrul trei se va încerca regularizarea diferenţei cu încadrarea în limitele bugetare şi în funcţie de deschiderile de credite", au declarat oficialii ministerului, care nu au putut să proconizeze dacă o astfel de măsură ar putea fi decisă şi pentru luna iulie.

Practic, bugetul ministerului nu suportă salarizarea tuturor angajaţilor şi, în lipsa restructurării de care Igaş pomeneşte mai tot timpul, situaţia se poate agrava.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii