Mergi la conţinutul principal

Slăbiciuni legislative

La fel de supăraţi sunt şi ceilalţi angajaţi din sectorul public, cu deosebirea că ei trebuie să stea la coadă în instanţe ca să se bată pentru sporurile lor (pe care e îndoielnic că le vor obţine), iar grevă vor face numai o zi. Mai rămâne să protesteze în mod asemănător şi restul statului român, adică puterea executivă (Guvernul) şi cea legislativă (Parlamentul), pentru ca imaginea absurdului să fie completă. În ciuda discuţiilor şi a negocierilor purtate cu miniştrii, diverşi reprezentanţi ai celor angajaţi la stat s-au arătat mereu nemulţumiţi. E semn că proiectul de lege care va fi pus la bătaie astăzi în Parlament e încă departe de promisiunea făcută de iniţiatori - aceea că veniturile nu vor scădea după ce legea va intra în vigoare, anul viitor.

Apetitul guvernanţilor pentru noi negocieri şi discuţii pare să nu dea roade, iar aparenta lor atitudine conciliantă încurajează, de fapt, apariţia conflictelor de muncă. Dacă ar fi să se aplice legea, zilele de grevă - acolo unde protestul are loc în formă declarată sau voalată - ar trebui să nu fie plătite. Or, asta nu se întâmplă. La urma urmei, legea interpretabilă din România permite până şi conducerea cu permisul auto suspendat.
Trebuie remarcat că nimeni nu a contestat necesitatea introducerii unei legi care să reglementeze nivelul salariilor plătite de stat, de fapt de contribuabili. Dar cât de solidă va fi această lege în faţa contestaţiilor de tot felul care, cu siguranţă, se vor ivi inclusiv după intrarea ei în vigoare? O cât de mică scăpare sub aspectul neconstituţionalităţii va fi de natură să anuleze toate eforturile depuse pentru reglementarea unui domeniu scăpat de sub control, dar şi să pecetluiască neîncrederea de care Cabinetul Boc "se bucură" în rândul românilor. Numeroasele contestaţii care au avut câştig de cauză în ultimii ani la Curtea Constituţională au arătat că nimic nu e perfect.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro