Mergi la conţinutul principal

Sistemul informatic al CNAS este în moarte clinică!

S.O.S. Sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este în MOARTE CLINICĂ! Așa sună un apel din partea cadrelor medicale și a pacienților către Casa Națională de Sănătate și către autoritățile competente, pentru rezolvarea urgentă a problemelor privind acordarea offline a serviciilor medicale. Despre desele blocaje ale Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI)   și faptul că, zile întregi, cardul de sănătate este picat, am scris ani de zile. Cu acest coșmar al sistemului căzut nu se confruntă doar pacienții, care sunt puși pe drumuri, ci și medicii, care sunt nevoiți să presteze o muncă dublă.  Acum, când sistemul informatic este la pământ, cadrele medicale solicită identificarea cauzelor care generează disfuncționalitățile și blocajele frecvente, cât și modificarea urgentă a legislației, care să permită acordarea offline a serviciilor medicale, întrucât în 15 ani de funcționare, SIUI s-a dovedit incapabil să suporte online, în timp real, solicitările din sistemul de sănătate.Totodată, cadrele medicale cer menținerea online doar a funcțiilor strict necesare, privind verificarea asiguraților, deblocarea cardurilor, raportarea lunară a serviciilor medicale de către furnizori, în format electronic, dar mai cer și încetarea amendării sau sancționării medicilor pentru serviciile invalidate de casele de asigurări, ca urmare a sincopelor de funcționare a SIUI. Potrivit unui anunț făcut de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) nu mai funcţionează, din 5 iulie, iar termenul de remediere nu este cunoscut. Aceasta nu este o noutate, dar, când ești bolnav, când ai nevoie de o rețetă compensată sau de un bilet de trimitere, iar medicul încearcă din răsputeri să deblocheze sistemul informatic, dar ridică neputincios din umeri, cui îi mai folosește acest SIUI?

De obicei, medicii aleg să trimită pacienții acasă și să fie reprogramați; dar, când este vorba de un bolnav cronic, de un copil sau de un bătrân în situații acute de boală, unii medici de familie își asumă riscul de a li se imputa ulterior sumele aferente medicației prescrise și lucrează în sistem off-line, se îngroapă în hârtii. Oprirea sistemului informatic până la noi ordine, nu îi afectează doar pe bolnavi și pe medicii de familie; în această perioadă este dată peste cap și activitatea din farmacii, din policlinici  sau din spitale, astfel încât, în întregul sistem de sănătate este haos, dar nimeni nu știe până când.

Practic, de această dată, problemele au început să apară încă din 24 iunie 2019, când sistemul a dat numeroase erori și s-a blocat de zeci de ori. Au fost câteva încercări de remediere din partea “specialiștilor”, dar, pentru că nu au dat niciun rezultat, pe 5 iulie s-a prăbușit definitiv, din motive încă neelucidate. Se pare că este vorba despre o eroare de soft sau un atac informatic.  Într-un comunicat postat pe site-ul propriu, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) recunoaște că lucrurile sunt complicate, dar că nu se știe când se vor rezolva.

Pentru informatizarea sistemului de sănătate, din 2010, când CNAS a lansat oficial implementarea acestui sistem, statul a investit 184 de milioane de euro, cu ani de amânări și zeci de scandaluri pentru reglaje. Dar, pentru toate acestea, pentru modul ineficient în care au fost cheltuiți banii noștri, ai plătitorilor de asigurări sociale de sănătate, sau pentru bătaia de joc a CNAS cu SIUI-ul care, dacă nu are fluctuații, intră direct în moarte clinică, nimeni nu se face vinovat. Până acum, nici o persoană sau o firmă implicată în această afacere nu a fost trasă la răspundere.  Deși hibele sistemului informatic din Sănătate au fost cunoscute de toți cei care s-au perindat pe la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, aproape toți au preferat să tacă sau să ascundă contractele frauduloase în legătură cu sistemul informatic. La vremea respectivă,

numai în sistemul de carduri au fost investiți 80 de milioane de euro, din care 20 de milioane au mers către tipărirea de carduri. Să mai vorbim despre contractele de servicii de dezvoltare software, servicii IT de consultanță, dezvoltare de software, internet și asistență, servicii de programare și de consultanță software, servicii de programare de sisteme informatice și software utilitare, servicii de analiză, de programare de sisteme sau despre cât vor costa manevrele de resuscitare în moartea clinică de acum?  

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro