Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sindromul sirian

Hotarit lucru, n-avem noroc la sirieni! In schimb, sirienii au bafta cu caru’ la noi. O data, pentru ca le merg afacerile din plin, iar a doua oara, pentru ca nu-i prinde nimeni. Asa si cu Hayssam asta. Omul a venit in Romania, a facut avere, apoi - taman dupa alegerile din 2004, la care era cit pe ce sa candideze pe listele PSD - i s-a parut ca i se duc afacerile pe copca. Ca urmare, a pus la cale impreuna cu un american de origine irakiana celebra rapire a celor trei romani care se plimbau de aiurea prin tara lui Saddam. Se stie acum ca, oficial, scenariul era ca Hayssam sa pozeze in salvatorul celor trei, ca sa-i fie iertate datoriile la stat. Neoficial, nu vom sti niciodata care este adevarul, pentru ca Munaf a ramas la americani, iar Hayssam nu a ramas la nimeni, astfel ca procesul rapirii va fi suspendat si, ulterior, dosarul va fi clasat. Probabil in viitorul apropiat vom afla si cite parale a facut Hayssam in Romania si cu cite a reusit s-o stearga din tara, precum si tepele ramase in urma sa. Oare spitalizarea si-a platit-o?
Hayssam nu este primul sirian tepar pripasit in Romania. Cazul cel mai mediatizat este cel al lui Zaher Iskandarani, regele tigarilor de contrabanda. Maestrul in confectionat mahorca cu eticheta de marca a mai fost in puscarie, dar afacerile sale au mers struna de fiecare data. Miroase a vama, unde spaga e mereu la ordinea zilei. Asa si cu Zaher. Cind nu s-a mai putut, l-au luat pe sus (in luna mai a acestui an), dupa ce Philip Morris a reclamat ca sirianul pune marca L&M pe tigarile fabricate de el. Zaher a iesit din arest dupa citeva zile, iar, la o luna, i-a expirat si interdictia de iesire din tara, asa ca omul s-a si facut nevazut.
Dar Zaher e mic copil pe linga un alt tunar “made in Syria“. Este vorba despre Ammar Nana’a, cel care a devalizat combinatul iesean de fire si fibre sintetice Terom. Daca Hayssam a pus in pericol vietile a trei oameni, Nana’a s-a jucat cu destinele celor 2.000 de angajati ai Terom-ului. In cazul lui Hayssam nu stim valoarea intregului prejudiciu, dar la Nana’a, acesta ajunge la uriasa suma de 23 de milioane de dolari. Ambele cazuri sint conexe terorismului, dar autoritatile romane s-au facut de bafta, ca de obicei, si au ratat rezolvarea lor, facindu-i scapati peste granita pe ambii suspecti. Hayssam s-a ascuns pe vaporul cu berbeci, Nana’a a trecut printre berbecii de la frontiera pentru ca cineva a avut grija sa-i lase o fereastra de citeva ore intre expirarea si prelungirea unui mandat, iar sirianul a stiut exact cind sa sara pirleazul. Interesant este ca, dupa Hayssam, au cazut patru capatini de demnitari cu staif, dar dupa Nana’a, nici una! Mai trebuie adaugat ca, in ambele cazuri, urmele duc la PSD, dar in curtea fostului partid de guvernamint se cauta doar geamuri termopan, nu si responsabili pentru subminarea economiei nationale. De aceea este de-a dreptul curios ca plecarea lui Hayssam si demisia celor patru il fac pe Geoana sa strige cel mai tare: “Hotii!“
Probabil ca dinspre Siria sintem vazuti acum ca o natie de fraieri. Si, pentru ca toata comedia sa fie burlesca de la un capat la altul, sintem nevoiti sa facem matanii in fata Damascului, pentru ca ne primeste conationalii alungati din Liban de catre israelieni. Ce ti-e si cu Hezbollah-ul asta!
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii