Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sindicaliştii din penitenciare nu vor concediu fără plată

Sindicaliştii din sistemul penitenciar critică măsura prin care sunt obligaţi să-şi ia concediu fără plată, însă directorul ANP, Ioan Băla, spune că va încerca să le acorde o parte din banii de echipament, pentru a compensa reducerea salariului.

Directorul Adiministraţiei Naţionale a Penitenciarelor a declarat, că, pentru ca oamenii să primească mai mulţi bani în lunile noiembrie şi decembrie, va face tot posibilul pentru a le plăti o cotă parte din banii de echipament.

De cealaltă parte, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) susţin, într-un comunicat remis NewsIn, că acordarea concediului fără plată angajaţilor din ANP ar însemna ca deţinuţii să nu fie păziţi şi să fie pusă în pericol siguranţa publică.

"Pentru sistemul penitenciar măsura de obligare la concediu fara plata a salariatilor presupune implicit concedierea deţinutilor sau speranţa ca aceştia "vor sta cuminţi" chiar dacă nu vor fi păziţi", consideră sindicaliştii ANP.

Sindicaliştii precizează că acordarea acestor zile libere fără plată ar însemna, de fapt, reducerea siguranţei în penitenciarele româneşti, inclusiv pentru personalul care lucrează în ele.

Directorul ANP, Ioan Băla, a declarat că a decis, împreună cu angajaţii din sistem, modul de acordare a zilelor fără plată. Astfel, acestea vor fi date diferenţiat, în funcţie de fiecare unitate şi de programul angajaţilor.

În total, în cele două luni, fiecare angajat din sistemul penitenciar va trebui să îşi ia 26 de ore de concediu fără plată, iar calendarul va fi hotărât tot la nivelul fiecărei unităţi.

"Legea spune clar reducerea cheltuielilor salariale", a menţionat Ioan Băla.

Potrivit comunicatului trimis de sindicalişti, "în sectorul operativ se preconizează o reducere cu 20% a personalului în serviciu pentru toata perioada noiembrie - decembrie şi suspendarea concediilor de odihnă plătite".

Sindicaliştii din sistemul penitenciar critică, din nou, neplata orelor suplimentare, care, spun ei, au ajuns la 220.000.

Reprezentanţii angajaţilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor susţin că au propus conducerii ANP alte cinci măsuri alternative care ar fi respectat obligaţia reducerii cheltuielilor de personal intr-un cuantum rezonabil şi cu menţinerea gradului de siguranţă a sistemului penitenciar, însă nu au fost luate în considerare.

Băla a spus că, într-adevăr, angajaţii din ANP au propus şi alte măsuri, care vor fi luate în calcul de conducerea administraţiei, dar asta nu implică neaplicarea măsurii acordării concediului fără plată.

Consiliile SNLP şi FSANP se vor întruni pentru adoptarea unor decizii, luând în considerare şi faptul că "în sistemul penitenciar este deja în plină desfăşurare un conflict de muncă la nivel naţional", se mai arată în comunicat. Data întâlnirii nu a fost stabilită.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii