Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Silvio Berlusconi a cerut UE sa accelereze negocierile privind aderarea Turciei

Premierul italian, Silvio Berlusconi, a cerut miercuri Uniunii Europene sa accelereze negocierile privind aderarea Turciei si si-a luat angajamentul de a apara candidatura Ankarei, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Izmir, relateaza AFP.
Ankara a inceput in 2005 negocierile de aderare la Uniunea Europeana, dar numai opt din cele 35 de capitole de negociere au fost deschise.
Alte opt sint blocate din decembrie 2006 din cauza refuzului Turciei de a-si deschide porturile si aeroporturile pentru navele si avioanele din Cipru, republica pe care Ankara nu o recunoaste.
"Anul viitor Cehia, apoi Suedia vor prelua presedintia UE. Acestea sint prietene ale Turciei si au intentia de a accelera procesul", a declarat Berlusconi in cursul unei conferinte de presa comune cu omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan, la Izmir, dupa un summit italo-turc.
"Avem in vedere deschiderea negocierilor in patru capitole intr-un an", a adaugat el.
Seful Guvernului italian a declarat ca exista tari din grupul celor 27 care se opun aderarii Turciei, dar ca Roma va reusi sa le convinga.
Comisia Europeana a denuntat, saptamina trecuta, numarul mic de reforme lansate de Guvernul turc de un an si a cerut Ankarei sa isi "reinnoiasca eforturile" pentru a se apropia de UE.
"In pofida unui mandat politic puternic, Guvernul nu a implementat un program coerent si complet de reforme politice", a subliniat Comisia Europeana in raportul sau anual pe tema progreselor Turciei in vederea aderarii la UE.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii