Mergi la conţinutul principal

SF devenit realitate: Oraşul de sub cupola de sticlă

Emiratul Dubai, care se mândreşte deja cu cea mai înaltă clădire şi cel mai mare acvariu din lume, va construi cel mai mare mall şi parc tematic de interior, care va fi primul mini-oraş cu temperatură controlată la nivel global, relatează Bloomberg Businessweek, citat de mediafax.ro.
Centrul cu o suprafaţă de 720.000 de metri pătraţi va include 100 de hoteluri, un centru medical, centre pentru evenimente şi un district teatral, toate aceastea urmând să fie protejate cu un acoperiş retractabil.
Potrivit dezvoltatorului proiectului, Dubai Holding, mini-oraşul va fi construit în etape, în concordanţă cu dezvoltarea treptată a turismului de familie în Dubai.
Obiectivul este atragerea a 180 de milioane de cumpărători pe an, prin asigurarea posibilităţilor de distracţie, activităţi şi cazare astfel încât întreaga familie să cunsume, fără grija condiţiilor meteorologice impredictibile.
Dezvoltatorul vrea să profite şi de dezvoltarea industriei turismului medical, care atrage, potrivit estimărilor, 750.000 de persoane numai din Statele Unite.
Mall-ul Lumii (Mall of the World) va avea un complex de sănătate cu o suprafaţă de 270.000 de metri pătraţi, care va include servicii de chirurgie specializată şi proceduri cosmetice.

Succes sau eşec

Proiectul, concentrat pe turism, se va diferenţia de American Mall, care nu a reuşit să concureze cu comoditatea şi preţurile oferite de retailerii online.
Noul mall ar putea să se confrunte cu probleme, dacă temerile legate de boom-ul imobiliar din emirat se vor dovedi justificate. Potrivit Reuters, instituţiile financiare continuă să finanţeze sectorul imobiliar din Dubai, chiar dacă banca centrală a Emiratelor Arabe Unite a avertizat recent că piaţa se supraîncălzeşte.
În 2008, un alt megaproiect, de construcţie a 300 de insule artificiale dispuse sub forma hărţii lumii, a devenit un simbol al crizei financiare din Dubai. În cazul izbucnirii unei noi crize, Mall of the World ar fi privit la rândul său ca o sursă de probleme.
Arhipelagul de insule artificiale, conceput acum mai bine de 10 ani de şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, va fi dispus astfel încât să creeze harta lumii. Pe fiecare insulă vor fi construite hoteluri şi restaurante inspirate din zona geografică corepunzătoare amplasamentului insulei. După ani de zile în care proiectul a stagnat din cauza crizei, dezvoltatorul a decis în acest an să pornească construcţia a şase insule, grup denumit inima Europei, primii vizitatori urmând să fie primiţi în 2016.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro