Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Serialul continua

Alegerile parlamentare din 30 noiembrie ar putea fi considerate ultimul episod din serialul de scandal politic care ruleaza in Romania de vreo patru ani incoace. Teoretic, scrutinul de peste doua saptamini ar putea pune capat circului la care asistam de atita amar de vreme si la care isi aduc aportul "clovni" din toate institutiile de conducere ale statului: Parlament, Guvern, Presedintie. Din pacate, insa, in practica, indiferent de rezultatul acestor alegeri, circul nu se va termina. Oricum ai intoarce problema, pe toate fetele, este clar ca nici un partid din cele trei importante nu va obtine majoritatea in viitorul Parlament. Prin urmare, oricum vor sta lucrurile, este cert pentru toata lumea ca pentru formarea viitorului Guvern va fi nevoie de o coalitie. Si oricum le-ai aduna si le-ai aranja, posibilele aliante par din start imposibile. Se va alia PNL cu PSD^PUR ori cu PD-L? Sau PSD^PUR va face echipa comuna cu PD-L! Oricare dintre combinatii este, pe cit de probabila in teorie, pe atit de imposibila de pus in practica. Si stim cu totii ce inseamna ca Romania sa fie condusa de o coalitie.
Mai mult decit atit, mai vine si Traian Basescu sa declare ca pe el nu-l intereseaza pe cine va dori Parlamentul sa puna premier, pentru ca va alege el pe cine ii convine. Asta pentru ca, in primul rind, avem o Constitutie cam neclara si timpa, asa cum au fost si cei care au elaborat-o in Parlament, facuta parca special pentru cazul in care ar fi iesit Adrian Nastase presedinte in 2004 (lucru de care pesedistii de atunci erau convinsi ca se va intimpla), dar si din cauza ca presedintele-jucator nu stie sa fie si mediator, asa cum ii sugereaza Constitutia. Aceeasi Constitutie care a fixat mandatul unui presedinte la 5 ani, parca special pentru a prelungi circul de prost gust de pe scena noastra politica.
Ar fi fost ideal ca pe scena politica romaneasca sa avem doar doua partide mari, sa se stie clar cine cistiga alegerile, cine conduce tara si cine e in opozitie, cine numeste premierul si pe cine putem eventual trage la raspundere pentru o guvernare proasta. Aceasta sansa istorica a existat (mai ales daca tinem cont ca in Parlament, acum, mai are sanse reale de a intra, in afara de PNL, PSD^PC si PD-L, doar UDMR), dar a fost ratata de Alianta D.A., ai carei lideri nu au stiut sa vada mai departe de interesele si orgoliile proprii.
Prin urmare, va mai urma cel putin un an de circ, daca nu cumva vreo patru. Serialul de scandal politic nu se va incheia in 2008. La fel ca si in cazul "soap-urilor" de succes de la TV, acum se termina doar un sezon. Va urma altul, in care intriga va fi si mai complicata, iar personajele principale si mai diabolice. Serialul cu citeva sute de actori principali si vreo 20 de milioane de figuranti continua. Europa, vizionare placuta!
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii