Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Serbia semnează ordinul de transfer al lui Hadjici la TPI

O coloană de maşini de teren, în care s-ar afla Hadjici, a părăsit vineri curtea tribunalului special pentru crime de război de la Belgrad.
B92 afirmă că fostul lider al sârbilor croaţi este dus la Novi Sad, la 80 de kilometri vest de Belgrad, pentru a o vedea pe mama sa.
De la Novi Sad, ar putea fi dus direct la aeroport, potrivit B92.
Avocatul lui Hadjici declarase joi că clientul său ar putea fi transferat la Haga sâmbătă.
Hadjici, în vârstă de 52 de ani, era căutat de TPI pentru atrocităţile comise în timpul războiului dintre 1991 şi 1995 din Croaţia. El este acuzat de uciderea a sute de croaţi şi reprezentanţi ai altor etnii. Arestarea lui intervine la mai puţin de două luni după ce Serbia l-a capturat pe cel mai căutat fugar al TPI, Ratko Mladici, fostul comandant al sârbilor bosniaci.
Hadjici se ascundea de şapte ani, dispărând în 2004 imediat după ce actul oficial de inculpare a lui a fost înmânat de către TPI guvernului de la Belgrad. Fostul lider al republicii Kraina - autoproclamată de sârbii din Croaţia între 1992 şi 1993 pentru a bloca independenţa Zagrebului - ar putea ajunge la Haga în câteva zile, potrivit BBC.
Pe numele lui au fost formulate 14 capete de acuzare relative la crime de război şi crime împotriva umanităţii, persecuţie, exterminare, tortură, deportare, distrugere şi implicare în atrocităţile comise de soldaţii sârbi în Croaţia. Este considerat responsabil pentru masacrarea a aproape 300 de bărbaţi la Vukovar, în 1991, de către trupele sârbe şi pentru deportarea a peste 20.000 de oameni din acest oraş. Pe capul lui era pusă o recompensă de 1,4 milioane de dolari.
Categorie articol: 

Comentarii