Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Semne de slabiciune

Este pacat ca PSD Braila a luat decizia de a nu da publicitatii rezultatele sondajului comandat in urma cu circa o luna. Ar fi fost o premiera pentru Braila si cu siguranta ar fi dat nastere la numeroase discutii si analize interesante. Ei bine, secretomania manifestata de conducerea judeteana, va conduce automat la speculatii pentru ca scuza invocata de liderii PSD Braila, cum ca restul partidelor nu trebuie sa beneficieze de rezultate daca nu au cotizat, vorbeste de la sine. Asadar, in lipsa unor rezultate oficiale voi face, la rindu-mi, citeva speculatii. In primul rind, din declaratiile senatorului Aurel Simionescu rezida faptul ca partidele politice ar fi putut trage oaresce beneficii din publicarea rezultatelor sondajului comandat de PSD. Ce concluzie logica rezulta de aici? Unii posibili candidati la Primarie din partea altor partide sau chiar unele formatiuni politice sint prea bine plasate. Alta explicatie plauzibila nu exista, din punctul meu de vedere. Mai mult decit atit, se ridica si alte intrebari care, ramase in aer, isca, la rindu-le, alte speculatii. De pilda, Viorel Balcan, candidatul PSD cel mai bine plasat in sondaj, pe ce loc s-a situat in comparatie cu alti contracandidati? Pe locul doi, pe locul trei, pe locul patru? De ce n-am trecut in clasament si locul intii? Ei bine, e limpede ca Balcan nu s-a situat pe primul loc si cred ca nici macar pe locul al doilea, pentru ca daca ar fi fost asa, cu siguranta liderii PSD s-ar fi laudat in conferinta de presa ca au doi posibili candidati foarte bine plasati la acest moment. De ce doi? Pentru ca tot Simionescu a fost cel care a declarat ca Doru Damian s-a clasat dupa Balcan la doar 1% distanta, ceea ce, tinind cont de marja de eroare a sondajului, de 3%, nu inseamna practic nimic. Apropo de locul intii in ceea ce priveste candidatura la Primarie, se pare ca zvonul potrivit caruia Constantin Cibu ar conduce in preferintele brailenilor se adevereste, altfel, repet, PSD ar fi declarat public si locul pe care s-a clasat Viorel Balcan.
In aceeasi conferinta de presa, senatorul Aurel Simionescu a facut public clasamentul partidelor politice in preferintele electoratului brailean, asa cum rezulta din sondaj. Din nou, fara nici un argument, liderii PSD au decis sa dea publicitatii doar ordinea clasamentului, nu si procentele. PSD, PD, PNL, aceasta este ordinea, informatie incompleta chiar si asa, deoarece ar fi fost interesant de aflat pe ce pozitie se situeaza si PRM, PNG sau PLD. Refuzul liderilor social-democrati de a face publice procentele cu care sint cotate partidele arata tot o slabiciune din partea PSD. Dupa parerea mea, scorul celor trei partide nominalizate este strins si probabil destul de scazut. In acest context, este greu de crezut ca PSD Braila ar fi cotat undeva intre 35-40% in preferintele brailenilor, ca-n vremurile bune.
Concluzionind, decizia conducerii PSD Braila de a ascunde rezultatele sondajului face mai mult rau partidului prin speculatiile alimentate decit daca liderii social-democrati s-ar fi tinut de cuvint si-ar fi prezentat public, pe larg, intregul studiu, asa cum de altfel se practica la Bucuresti.
Categorie articol: 

Comentarii