Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Seful Armatei, la Anticoruptie

Generalul Eugen Badalan, originar din Braila, "crescut" la scoala militara de la noi, este urmarit penal pentru fapte de coruptie, alaturi alti 12 fosti si actuali ofiteri din Ministerul Apararii Nationale. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a declansat urmarirea penala in dosarul privind legalitatea contractului de schimb dintre Statul Major al Fortelor Terestre (SMFT) si Tofan Group, respectiv cel referitor la autovehicule uzate contra anvelope.
Biroul de presa al DNA a confirmat ieri ca "procurorii din cadrul Sectiei de Combatere a Infractiunilor savirsite de militari, au dispus inceperea urmaririi penale fata de Eugen Badalan, seful Statului Major General al Armatei si fata de alti 12 fosti si actuali ofiteri din cadrul Ministerului Apararii Nationale, pentru savirsirea unor fapte care intra in competenta Directiei Nationale Anticoruptie. Cei 13 sint cercetati de DNA intr-un dosar care vizeaza imprejurarile in care, in anul 2000, a fost incheiat un contract intre Statul major al Fortelor Terestre si firma Tofan Grup".

Verificari in dosarul privind achizitionarea de echipament

Biroul de presa al DNA a refuzat sa spuna pentru ce infractiuni s-a declansat urmarirea penala, precizind insa ca toate persoanele au fost citate pentru audieri.
Contractul de schimb dintre SMFT si Tofan Grup, denuntat recent de presa, derulat intre 2000 si 2004, cind la conducerea acestei structuri a Armatei era generalul Eugen Badalan, actualul sef al Statului Major General, face obiectul unui dosar inregistrat la DNA.
In acest dosar, potrivit declaratiei Ministerului Apararii, procurorii anticoruptie care fac investigatii sub aspectul savirsirii infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata, au constatat nereguli in derularea contractului, in baza caruia a fost transmis dreptul de proprietate a tehnicii scoase din functiune de la Ministerul Apararii Nationale (MApN), o institutie publica, la un agent comercial (Tofan Group) si primirea, la schimb, a unor cantitati de anvelope de diferite tipuri si dimensiuni. Astfel, in schimbul a patru mii de autovehicule, Fortele Terestre au primit sase mii de anvelope, acest fapt fiind sesizat procurorilor anticoruptie de MApN, care sustine ca acest contract nu a respectat prevederile legii si a adus prejudicii mari Armatei.
Potrivit Mediafax, DNA mai face verificari intr-un alt dosar privindu-l pe generalul Eugen Badalan, seful Statului Major General, referitor la un contract de furnizare de echipament, respectiv de uniforme "Ripstop".
In decembrie 2004, printr-un raport - printre ai carui semnatari se afla generalul Eugen Badalan si ministrul Apararii de atunci, Ioan Mircea Pascu - s-ar fi perfectat transformarea unui contract din anul 2004, de livrare de costume militare confectionate din tesatura "Ripstop" (incheiat cu firma Texplorer Gmbh), intr-un contract multianual pe perioada 2005-2007.

Probleme si in declaratia de avere

Reamintim ca reporterii nostri au scris in mai multe rinduri despre faptul ca in declaratia de avere a generalului Badalan se aflau mai multe inadvertente, seful SMG necompletindu-si integral veniturile. Dupa ce ziaristii "Obiectiv" au semnalat acest fapt, Badalan si-a trecut salariul in declaratie, insumat, la nivelul anului trecut, la peste un miliard de lei vechi.
Mai mult, generalul Badalan mentionase in declaratia de avere ca i-a dat fiului sau sa foloseasca gratuit un teren agricol, prin societatea "Alt Pas", inmatriculata in Braila, pe numele lui Stefan Alin Badalan, insa acesta din urma l-a contrazis, tot prin intermediul ziarului nostru, afirmind ca i-a dat tatalui sau suma aferenta arendei.




Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii