Mergi la conţinutul principal

Sebastian Ghiţă nu va ajunge deloc în arest. Au avut grijă penalii din parlament

Cererea DNA de reţinere a lui Sebastian Ghiţă a fost respinsă, miercuri, de Camera Deputaţilor. Plenul Camerei Deputaţilor a respins, de asemenea, cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a lui Sebastian Ghiţă cu 107 voturi „pentru", 176 „împotrivă" şi o abţinere, a anunţat deputatul PNL, Mircea Dolha, de la tribuna Parlamentului.
Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, miercuri, după ce plenul Camerei Deputaţilor a respins cererile DNA privind reţinerea, respectiv arestarea sa preventivă, că s-a născut să creeze, nu ca să fure din contractele cu statul.
„Nu cred că e chestie de dreptate, ci doar o chestiune de principii democratice. În felul acesta am reuşit să îi sensibilizez pe colegii mei. Nu m-am aşteptat niciodată în viaţa mea să ajung în situaţia aceasta şi nici nu doresc să mai ajung. Cred că menirea oamenilor pe lume este să creeze, să muncească, să se dezvolte, nu să participe la dosare. Cu toată puterea o spun, eu nu m-am născut să fur, să fac contracte cu statul din care să fur bani, ci să creez, să mă dezvolt împreună cu ai mei şi cu cei care muncesc. Nu cred că acest lucru e de condamnat în România", spus sebastian Ghiţă.
Cererile DNA au fost făcute pentru acelaşi dosar penal, al patrulea, deschis împotriva lui Sebastian Ghiţă pentru dare de mită, şantaj, folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii sau cumpărare de influenţă.

S-a milogit pe colegi

Deputatul independent Sebastian Ghiţă le-a cerut, miercuri, colegilor parlamentari să respingă cererile DNA de reţinere şi arestare preventivă, susţinând că „arestarea este folosită ca formă de tortură".
„Vă rog să arătaţi că Parlamentul respinge metoda arestărilor ca mijloc de presiune asupra funcţionării democratice a statului. Ideea că un parlamentar este deasupra legii este falsă. Votul de astăzi, ca şi în alte situaţii, nu va însemna blocarea justiţiei, ci respingerea fermă a unei practici abuzive: arestarea înaintea judecării. (...) Scopul presiunii este cel care mulţi dintre dumneavoastră îl şoptiţi pe culoare, în familii, cu prietenii: instaurearea fricii prin hărţuire şi folosirea arestării ca instrument modern de tortură pentru a obţine noi denunţuri", a spus Ghiţă, în plenul Camerei Deputaţilor.

Pesediştii au votat cum au dorit

Fostul premier Victor Ponta a venit, miercuri, la Camera Deputaţilor şi a spus că va participa la votul final din plen, în care se supun aprobării solicitările DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării lui Sebastian Ghiţă, afirmând că va vota „aşa cum a votat de fiecare dată" şi refuzând alte comentarii.
La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, la Parlament, că speră ca deputaţii social-democraţi să înţeleagă deciziile politice şi să le respecte, făcând referire la decizia internă a PSD privind aprobarea tuturor cererile DNA din Parlament, însă a menţionat că „deputaţii nu sunt roboţi".

Ghiţă acuzatul

Anchetatorii DNA Ploieşti, care au deschis recent al patrulea dosar penal pentru fapte de corupţie pe numele deputatului Sebastian Ghiţă, susţin că şi înainte de a deveni parlamentar, dar şi după ce a fost ales deputat, acesta controla numirea sau menţinerea în funcţii importante a unor persoane pe care le-a folosit apoi în ceea ce procurorii numesc „un mecanism infracţional" şi care contribuiau, prin funcţiile pe care le deţineau, la satisfacerea intereselor deputatului.
„În decursul timpului, Ghiţă Sebastian Aurelian, director al S.C. ASESOFT INTERNAţIONAL S.A. Ploieşti până în anul 2012, iar de la acea dată şi până în prezent deputat în Parlamentul României, a dobândit o putere financiară şi relaţională care i-a permis să determine, în mod real (chiar dacă personal el nu a ocupat vreo funcţie oficială în stat până în anul 2012) numirea/menţinerea unor persoane în funcţii importante. Această forţă dobândită a fost folosită în mod efectiv de Ghiţă Sebastian Aurelian ca monedă de schimb pentru co-interesarea unor funcţionari publici şi angrenarea lor într-un mecanism infracţional care presupunea satisfacerea intereselor ilicite, de orice natură, ale deputattului Ghiţă Sebastian Aurelian", se arată în referatul prin care DNA Ploieşti a propus arestarea preventivă a doi procurori cu funcţii de conducere, a fostului şef al Poliţiei Judeţene Prahova şi a fostului şef al DGA Prahova, cercetaţi alături de Ghiţă într-un dosar de corupţie.

Controla mai tot

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA susţin că este de „notorietate" faptul că Sebastian Ghiţă controla funcţionari care deţineau posturi de conducere în instituţii importante, fapt pe care mai mulţi martori, unii dintre ei sub acoperire, l-au relatat in declaraţiile date în faţa procurorilor.
Astfel, fiind protejat de către autorităţilee în fruntea cărora numea oameni pe care îi controla, Ghiţă ar fi comis mai multe fapte care prezintă elemente specifice infracţiunilor, precizează DNA.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro